ΑΡΧΙΚΗ

Διαμαρτυρία για την προγραμματισμένη κατασκευή Αιολικών Πάρκων

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Η Αδελφότητα Δολού της Αθήνας εν όψει της επικείμενης κατασκευής αιολικών πάρκων στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στα βουνά Κουτσόκρανο και Νεμέρτσικα (Δούσκο), απέστειλε την παρακάτω επιστολή διαμαρτυρίας προς τους αρμόδιους, ώστε να μην υλοποιηθούν οι σχετικές αποφάσεις για την εγκατάσταση των ΑΠ στις περιοχές αυτές. Προφανώς συμφωνούμε με την επιχειρηματολογία της Αδελφότητας και συμμετέχουμε στην κινητοποίηση αυτή.

 ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΔΟΛΟΥ ΑΘΗΝΩΝ      « Ο Άγιος Χριστόφορος»

Έδρα Παλαιό Φάληρο, Αθήνα

Έτος ίδρυσης 1927

Αθήνα, 5 Ιουλίου2021

Προς: ως Πίνακα Αποδεκτών

Θέμα : Διαμαρτυρία για την προγραμματισμένη κατασκευή Αιολικών Πάρκων στο όρος  Κουτσόκρανο και όρος Δούσκος (Νεμέρτσικα)

Η Αδελφότητα Δολού Αθηνών «Ο Άγιος Χριστόφορος»  ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη και το έτος 1927 επανασυστάθηκε στην Αθήνα. Έκτοτε επιτελεί εθνική, πολιτιστική και κοινωνική δράση η οποία ήταν αρκετά επιτυχής τις δεκαετίες ’50 και ’60 χρηματοδοτώντας άπορους κατοίκους του χωριού μας. Μέριμνα της Αδελφότητας μας είναι η διατήρηση του χαρακτήρα όχι μόνο του συνεκτικού οικισμού αλλά και των πέριξ αυτού δασικών και μη εκτάσεων, άλλοτε ιδιοκτησίας του Δολού όπου σήμερα διαχειρίζεται ο Δήμος Πωγωνίου. Καλούμεθα να διαμαρτυρηθούμε για την προγραμματισμένη κατασκευή Α.Π. (ανεμογεννήτριες) στα όρια του οικισμού μας, στο όρος Κουτσόκρανο και όχι μόνο.

Το Δολό χαρακτηρίστηκε με την(ΥΑ 10977/16-5-1967ΦΕΚ 352/Β/31-5-1967 "Αποφασίζομεν όπως χαρακτηρισθούν ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία και τόποι παρουσιάζοντες ιδιαίτερον φυσικόν κάλλος ή ενδιαφέροντες από απόψεως αρχιτεκτονικής ή ιστορικής κατά περιφερείας ως ακολούθωςΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝΤο χωρίον Δολόν Επαρχίας Πωγωνίου)“ και με το Π.Δ.13.11.1978 ΦΕΚ 594Δ/1978 Παραδοσιακός Οικισμός.

Έτσι παραμένει ο μοναδικός Παραδοσιακός Οικισμός του Δήμου Πωγωνίου όχι μόνο για τον χαρακτήρα των λιθόκτιστων αριστοκρατικών κτιρίων του, αλλά για την χωροταξία του οικισμού, τον κεντρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου με το καλλίτεχνο τέμπλο που αναπαλαιώθηκε και ο τρούλοςπου συντηρήθηκε πρόσφατα, το ανάγλυφο χαρακτήρα της περιοχής αλλά και την Χαράδρα (Φαράγγι) Κουβαρά, ένας γεωφυσικός σχηματισμός με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και ιδιότυπο μικροκλίμα.που διατρέχει σε μήκος τον οικισμό μας.

Το αξιόλογο Φαράγγι (Χαράδρα) Κουβαρά ανήκει στην Δυτικό Πωγωνίου-λεκάνη απορροής Κουβαρά-Δρίνου η οποία περιλαμβάνεται στην περιοχή Natura 2000 Πωγωνίου (κωδικός GR2130010 - όρος Δούσκο, Ωραιόκαστρο, Δάσος Μερόπης, Κοιλάδα Γορμού, Λίμνη Δελβινακίου). Η περιοχή ανήκει στο δίκτυο σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ευρώπης (ΙΒΑ) με Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ-SPA) για Ορνιθιπανίδα. Στην περιοχή υπάρχουν σταθερές παρουσίες αρπακτικών πουλιών π.χ. ο χρυσαετός, περάσματα σημαντικών μεταναστευτικών πουλιών (π.χ.φιδαετός) και οιικοσυστήματα επαναποικισμού αρκούδας. Υπάρχουν επίσης αξιόλογα ενδιαιτήματα για δρυοκολάπτες, πεταλούδες και  χειρόπτερα (νυχτερίδες),  ομάδες που θεωρούνται δείκτες υγείας οικοσυστημάτων και που εμφανίζουν υψηλή βιοποικιλότητα με πολλά είδη προστατευόμενα από τη διεθνή και εθνική νομοθεσία.

 Η χλωρίδα της περιοχής εμφανίζει σημαντική βιοποικιλότητα. Σημαντικό εδώ να αναφέρουμε ότι  το βουνό Κουτσόκρανο, στις ρίζες του οποίου είναι χτισμένος ο οικισμός του Δολού, είναι από τις λίγες περιοχές που φύεται η Peonia peregrina ένα από τα ωραιότερα σπάνια και προστατευόμενα είδη άγριας παιώνιας.

 Στην περιοχή υπάρχουν αξιόλογα σπάνια τοπία με ιερά δάση και αλσύλια με μνημεία λαϊκου πολιτισμού. Όλη η γύρω περιοχή χαρακτηρίζεται από αξιόλογη κατάσταση διατήρησης φυσικής ομορφιάς και φυσικότητας τοπίου εξαιτίας της διατήρησης παραδοσιακών χρήσεων γης και δραστηριοτήτων.

Ως Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας μας, αιτούμεθα απότην πολιτεία όπως αναθεωρήσει την απόφαση της για την προγραμματισμένη κατασκευή Α.Π. στην κορυφογραμμή του όρους Κουτσόκρανο, όπου σε σημεία της κορυφής του βρίσκεται το παρεκκλήσιο του Αγίου Χριστοφόρου, προστάτη του χωριού, και το παρεκκλήσιο του Αϊ Λιά στο παραδοσιακό μονοπάτι που ήταν ο κύριος πεζοπορικός άξονας (μονοπάτι) από το Δολό προς το Δελβινάκι, όπου τα παλιά χρόνια γινόταν η τροφοδοσία των κατοίκων με είδη πρώτης ανάγκης.  Επίσης υπάρχουν στην περιοχή και πολλά άλλα παρεκκλήσια: ο ΑηΓιώργης, η Αγία Τριάδα, ο Άγιος Δημήτριος και ένα τοπωνύμιο: το Παλιοκκλήσι.

Παρακάτω αναφέρουμε τους λόγους Αναθεώρησης της απόφασης σας:

  • Επειδή τα Α.Π. είναι συνδυασμός έργων ηλεκτροπαραγωγής, οδοποιίας, μεγάλων εκσκαφών για τα τεράστια σε όγκο θεμέλια, πλούσια σε οπλισμένο σκυρόδεμα και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπου οι επιπτώσεις στην φυσική ιδιαιτερότητα λόγο μη συμπαγούς γεωλιθικού υπεδάφους, και στην φυσική ανάγλυφη κορυφογραμμή του όρους Κουτσόκρανο και όρους Δούσκος (Νεμέρτσικα) θα είναι ανυπολόγιστες τόσο κατά την φάση κατασκευής όσο και κατά την διάρκεια λειτουργίας των με κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον να μην αποκατασταθεί πλήρως στην πέριξ αυτών ζώνη.
  • Επειδή το έργο αυτό εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας για την Πολιτεία, έχει και κινδύνους, όπως την δομική αστοχία με αποκόλληση κάποιου πτερυγίου που έχει δυνατότητα να φθάσει έως και 150 μ. μακριά, όπου με την ροπή που θα διαθέτει θα καταστρέψει πιθανόν ακόμα και τα παρακείμενα παρεκκλήσια.
  • Επειδή η περιοχή αυτή του Πωγωνίου με τις οροσειρές Νεμερίτης (Νεμέρτσικα/Δούσκο) και Κουτσόκρανο, είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα NATURA 2000, για την βιοποικιλότητα, την ορνιθοπανίδα, και την διαδρομή σημαντικών ειδών αποδημητικών πουλιών Ευρώπης.
  • Επειδή αυτή η περιοχή είναι ένα κράμα τοπίων φυσικού κάλλους και φυσικότητας με πολλές αδιατάραχτες περιοχές και περιπατητικά μονοπάτια.
  • Επειδή στην περιοχή αυτή του Πωγωνίου βρέθηκαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο Κουτσόκρανο στην κοιλάδα του Γορμού, περιοχή που ακόμη δεν έχει εξερευνηθεί επαρκώς και αποτελεί το κέντρο της αρχαιολογικής ταυτότητας του Πωγωνίου.
  • Επειδή στην ιστορία του Πωγωνίου έχουν καταγραφεί οι σκληροί αγώνες των κατοίκων μας για την απελευθέρωση του Έθνους, από τα στρατεύματα της Ιταλίας (Β’Π.Π.)
  • Επίσης η περιοχή αυτή του Πωγωνίου είναι τόπος γέννησης του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα (Βασιλικό), με πολλές εκκλησίες, μοναστήρια-μονές και παραδοσιακά εξωκλήσια.
  • Επειδή η περιοχή του Πωγωνίου που αναφερόμαστε ευελπιστούμε να αναπτυχθεί στα πρότυπα άλλων ορεινών όγκων της Κεντρικής Ευρώπης, δεν θέλουμε στις οροσειρές μας να έχουν «φυτρώσει» μεταλλικά πουλιά, που θα δεσμεύουν την περιοχή για τις επόμενες δεκαετίας καθιστώντας την ακατάλληλη για άλλες ήπιας μορφής, οικιστική ή και τουριστική ανάπτυξη. Με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή θα έχει ήδη καταστραφεί  ένα πλούσιο περιβαλλοντικό οικοσύστημα και απαξιωθεί η πολιτιστική ταυτότητα όλης της ακριτικής περιοχής που σαν τέτοια πρέπει να τύχει και μιας άλλης προσοχής και αξιολόγησης. Ο ακριτικός Ελληνισμός δεν πρέπει να είναι ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΣ.
  • Επειδή η περιοχή δεν έχει άμεση ανάγκη απορρόφησης της παραγόμενης ενέργειας, η μεταφορά αυτής θα γίνει με επίγειους ή υπόγειους αγωγούς μεταφοράς παραγόμενου ενεργειακού φορτίου προς την Κεντρική μονάδα διανομής της όπου κατά μήκος της θα προκαλέσει μικρά μεν αλλά μακροχρόνιας διάρκειας ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
  • Επειδή οι οικισμοί της περιοχής μας βρίσκονται σε υψόμετρο 800 - 900μ. και η εγκατάσταση των θα γίνει μόλις 500 - 600μ., δηλαδή πάνω σχετικά από τα « κεφάλια » μας η οπτική ρύπανση θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση των οικισμών μας.
  • Επειδή το σημερινό χωροταξικό των Α.Π.Ε είναι παρωχημένο θα πρέπει να γίνει εκπόνηση νέου χωροταξικού ΑΠΕ και να συμπεριλαμβάνει πολλά νέα στοιχεία ώστε να λειτουργήσουμε οργανωμένα και με μεθοδικότητα στην αειφόρο ανάπτυξη μια σύγχρονης Ευρωπαϊκής χώρας.

      Για όλους τους αναγραφόμενους λόγους, ενημερώνουμε τους φορείς της Πολιτείας μας για την αντίρρηση μας στην εγκατάσταση των Α.Π., ιδιαίτερα στο όρος Κουτσόκρανο που μας ενδιαφέρει άμεσα, αλλά και στο παρακείμενο όρος Νεμέρτσικα-Δούσκο και καλούμαι τόσο την Νομαρχία όσο και τους αρμόδιους φορείς να εισακούσουν τις εύηχες αντιρρήσεις μας και να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση της απόφασης των για την δημιουργία Α.Π στις προαναφερόμενες περιοχές.

                                                Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

           Ο Πρόεδρος                                                                              Ο Γεν. Γραμματέας

     Φοίβος Κουβαράς                                                                    Βασίλης Παπαλαζάρου

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

ΥΠΕΝ Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γεώργιος Αμυράς

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περιφερειάρχης Ηπείρου  κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ιερά Μητρόπολη Δρυινουπόλεως Δελβινακίου

email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εφορία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τεχνικό Επιμελλητήριο Ελλάδος - Ιωάννινα

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πανηπηρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος πρός Δ.Σ.

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ομοσπονδία Επαρχιών και Αδελφοτήτων Πωγωνίου προς Δ.Σ.

email: garbiros.gr

WWF - Ελλάς

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γεωπάρκο Βίκου Αωού

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αδελφά Σωματεία Πωγωνίου

Τοπικός Τύπος

 

Ηλεκτρονική δ/νση επικοινωνίας Αδελφότητας Δολού

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ταχυδρομική Δ/νση επικοινωνίας

Oδός Ζησιμοπούλου αρ.109 17561 Π.Φάληρο