Skip to content

Dolo.gr

  • Greek
Αρχική arrow Ειδήσεις
Ειδήσεις
ΤΟ ‘’ΑΝΤΑΜΩΜΑ’’ ΤΩΝ ΔΟΛΙΩΤΩΝ Εκτύπωση E-mail


Τα πανηγύρια έχουν την τιμητική τους τον Αύγουστο, δίνοντας έτσι “ζωή” στα χωριά μας. Τα περισσότερα από αυτά γίνονται την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, ενώ δεν είναι λίγα τα πανηγύρια που πραγματοποιούνται την παραμονή ή και δύο μέρες πριν.

 Και στο χωριό μας, όπως καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια, και φέτος στις 17 το βράδυ του Αυγούστου, έγινε το καθιερωμένο «ΑΝΤΑΜΩΜΑ».Η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά. Εκτός των Δολιωτών ντόπιων και ξενιτεμένων, μας επισκέφτηκαν πολλοί φίλοι, πολλοί γνωστοί και άγνωστοι από όλα τα γύρω χωριά, ιδιαίτερα δε πολλές ομάδες νέων.  

Αυτό οφείλεται, όπως μας έλεγαν οι πολυπληθείς αυτοί επισκέπτες, με την εν γένει ατμόσφαιρα που δημιουργείτε, καθώς κατορθώνετε να διατηρείτε αναλλοίωτο  το γνήσιο παραδοσιακό  χρώμα του γλεντιού σας. Σε αυτό βέβαια συμβάλλει και το συγκρότημα  του Κώστα Βέρδη, που κρατά αναλλοίωτο το τοπικό ηχόχρωμα των μελωδιών και των τραγουδιών σε σχέση με την αυθεντική χορευτική έκφραση των τοπικών χορών μας. Εξ’ άλλου είναι γνωστή σε όλους και η Δολιώτικη φιλοξενία μας.

Η νεολαία μας κατά παράδοση κι αυτή, είχε αναλάβει την όλη φροντίδα του τραπεζιού.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε  εκ μέρους όλων των Δολιωτών ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Αθηνών Φοίβος Κουβαράς.

Όλα άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις, για την οργάνωση, τη συμμετοχή, την πρωτοτυπία και την επιτυχία του σκοπού.

Ευχαριστούμε όλους όσοι με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση, πρωτίστως όμως την  νεολαία μας. Απέδειξαν πως πρόκειται για εξαιρετικά παιδιά και αυτό μας κάνει υπερήφανους.

Ας συνεχίσουν όπου κι αν βρίσκονται να ανταμώνουν για να μη χάσουν τον δεσμό και την επαφή τους.

 

Γιάννης Μποντίνης

 

 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ ΚΟΥΒΑΡΑ ΣΤΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΔΟΛΟ 2016

Τόσα χρόνια τις βδομάδες του Αυγούστου καταφεύγουμε σε αυτό το χωριό της ψευδαίσθησης, της απόστασης απο το σήμερα, το άγριο σήμερα της ταλαιπωρημένης πατρίδας μας.
Τώρα που σβήνουν ένας ένας οι γέροι του χωριού μας, ξεύρω πως όταν έξω φυσάει ο βοριάς, ο ήχος απο τα πέταλα των αλόγων των γονιών μας, πάνω στα καλντερίμια θα συντροφεύει τις βραδιές μας στην ξενητιά.
Αυτό κανείς Δυνάστης των Πιστεύων μας δεν θα μπορέσει να το πάρει.
Και ποιός γνωρίζει, πάλι τα παιδιά μας να παίζουν χιονοπόλεμο ή μπάλα το καλοκαίρι στην αυλή της εκκλησίας και ας φωνάζει ο επίτροπος για τα τζάμια που θα σπάσουν. 
Είναι σίγουρο ότι μας περιμένουν ακόμη πιο δύσκολες μέρες.
Δεν μας φοβάμαι όμως διότι όλοι οι συλλογικοί φορείς και οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού μας, έχουμε βαθιές ρίζες και παράδοση που θα την αξιοποιήσουμε για να προβάλουμε την Ιστορία του χτές και του σήμερα του χωριού μας, με μικρά ή μεγάλα έργα, σιγά σιγά, ενωμένοι θα φωτίσουμε σαν λαπερό αστέρι τον άδειο ουρανό μας.
Μην ξεχνάμε ότι η παράδοση ζεί και ανθεί μέσα σε μικρές κοινότητες όπως το σημερινό πολυπληθές Αντάμωμα των ξενητεμένων Δολιωτών.

Σήμερα είναι μαζί μας εκτός απο τους ξενητεμένους φίλους και νέους του χωριού μας που διαπρέπουν επαγγελματικά στη ξενητιά και :
ο πάτερ Αντώνιος ιδρυτής και καθοδηγητής της Κιβωτού του Κόσμου, με μερικά απο τα παιδιά του, 
ο αντιδήμαρχος Πωγωνίου κος Στέλλιος Κουκουλάρης, 
ο τοπικός άρχων και εκπρόσωπος του χωριού στο Δημοτικό Συμβούλιο και πρόεδρος του Γεωργοδασικού συλλόγου Δολού κ. Ευάγγελος Δάκας*,
η αντιπρόδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου Αθηνών η κα Βασιλική Φούκου –Κατσιλιέρη, 
η πρόεδρος της Αδελφότητας Αμερικής “ο Άγιος Χριστόφορος” κα Ανθούλα Ζέρβα, η οποία με την προυσία της μας απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό, 
ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιωαννίνων κος Ιωάννης Μποντίνης, 
ο πρόεδρος των Ηπειρωτών Ανατολικής Αττικής με έδρα την Νέα Μάκρη ο συγχωριανός μας κος. Ευάγγελος Φωτόπουλος, 
εκπρόσωπος των Ηπειρωτών Νότιας Αττικής “ο Ρόβας” με πρόεδρο τον Δολιώτη Πέτρο Θανόπουλο 
και η Αδεφότητα Αθηνών “ο Άγιος Χριστόφορος” με πρόεδρο τον ομιλούντα κο. Φοίβο Κουβαρά.

Ευχαριστούμε όλη την νεολαία του χωριού μας που βοηθήσε στο σερβίρισμα του φαγητού και σε όλους όσοι βοήθησαν στην προετοιμασία του σημερινού δείπνου. 
Για αυτούς που έφυγαν θα τους θυμόμαστε πάντα και ξεκινάμε την βραδυά μας με το παραδοσιακό Πωγωνήσιο Μοιρολόϊ.

*Κατά την ομιλία απο παραφορά του λόγου και δίχως κακόβουλη πρόθεση, εκφωνήθηκε λανθασμένα ο Τοπικός άρχων του χωριού Δολού Πωγωνίου και πρόεδρος του Γεωργοδασικού Συλλόγου ο αξιολάτρευτος και αξιοζήλευτος Ευάγγελος Δάκας ως Ευάγγελος Φωτόπουλος. 
Ο Ευάγγλος Δάκας με περισσή προσωπική εργασία φροντίζει το χωριό να παραμένει όλο τον χρόνο λειτουργικό, καθαρό και ασφαλές στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του. Ειμαι σίγουρος Βαγγέλη ότι και του χρόνου θα μας υποδεχτείς με αγάπη στο όμορφο Δολό.

** Στη σύνταξη του κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία απο την ελληνική και ξένη πεζογραφία.

Φοίβος Κουβαράς.

 Αναμένονται φωτογραφίες και βίντεο από το ΔΟΛΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ και από τις λοιπές καλοκαιρινές εκδηλώσεις του χωριού.

 
ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ 2016 Εκτύπωση E-mail

Το πρόγραµµα των εκδηλώσεων του καλοκαιριού 2016:

 - Τρίτη 16 Αυγούστου, ώρα 11 π.μ.: Εκδήλωση τιμής στους δασκάλους μας από τους μαθητές

 - Τρίτη 16 Αυγούστου, ώρα 9 μ.μ.: Θεατρικό δρώμενο από την ομάδα "ΟΒΙΡΑ"

 - Τετάρτη 17 Αυγούστου, ώρα 9 μ.μ.: Το επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι το "ΔΟΛΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ",

   με παραδοσιακό γλέντι και με το συγκρότημα του Κώστα Βέρδη 

 
Στη γιορτή του προφήτη Ηλία Εκτύπωση E-mail

Λειτουργήθηκε και φέτος στις 20 του Ιουλίου, με την παρουσία αρκετών πιστών, το ερημικό  εκκλησάκι του προφήτη - Ηλία που βρίσκεται στα σύνορα του   Δολού με το  Γκουβέρι (Φαράγγι), κριμένο μέσα στο αιωνόβιο ομώνυμο δάσος. Το μικρό, έρημο εκκλησάκι προσφέρει στον προσκυνητή αισθήματα κατάνυξης, παρηγοριάς και ηρεμίας. Οι λιγοστοί κάτοικοι του Δολού και του Γκουβεριού, αλλά και αρκετοί προσκυνητές από τα γύρω χωριά, προσήλθαν και πάλι ανήμερα της γιορτής, για να ανάψουν το κερί τους στην χάρη του Αγίου και  να προσευχηθούν. Για μια ακόμη χρονιά, ο αγαπητός και σεβάσμιος ιερέας Παπά- Φάνης, με τη βοήθεια του ακούραστου Βασίλη Δάκα, μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, στο μισόφωτο πλημυρισμένο από  αρωματικές αναθυμιάσεις θυμιάματος, τέλεσαν τη θεία λειτουργία.  Τα παλιά καλά χρόνια γινόταν μεγάλο πανηγύρι τέτοια μέρα καθώς, μετά τη λειτουργία μαζεύονταν οι πιστοί σε μια μεγάλη παρέα και γλεντούσαν μέχρι αργά το βράδυ.  Το ίδιο περίπου όμως έγινε κι εφέτος. Όλοι μαζί προσκυνητές και επισκέπτες καθίσαμε σε κοινό τραπέζι και γευτήκαμε  πλούσια φαγητά  ποτά και μεζέδες προσφορά των Γκουβεριωτών και του δικού μας Φόρη. Είναι κάτι παραπάνω από μια φιλική εκδήλωση – συνάντηση των κατοίκων των δύο χωριών,  που πλέον καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια.Αξίζει να σημειωθεί ότι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία συντηρούν και φροντίζουν όπως μπορούν οι λίγοι κάτοικοι των δύο  χωριών , σαν γνήσιοι θεματοφύλακες της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

Φωτορεπορτάζ Γιάννη Μποντίνη

 

3.a
 6b
 

Περισσοτερες φωτογραφιες εδω http://dolo-gr.blogspot.gr/

 
Κυκλοφόρησε το 130ο φύλλο της εφημερίδας "ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ" Εκτύπωση E-mail
Κυκλοφόρησε το 130o φύλλο της 3μηνιαίας εφημερίδας "ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ" (περίοδος Απρίλιος - Μάιος – Ιούνιος 2016),  που εκδίδει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολού Πωγωνίου Ιωαννίνων. Για να τη διαβάσετε πατήστε εδώ.
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 46 - 54 από 368

Ημερολόγιο

Τρίτη
22
Αυγούστου
Αγαθονίκου, Ανθούσης μάρτυρος, Αθανασίου οσίου

Χρήστες

Έχουμε 1 επισκέπτη online