Skip to content

Dolo.gr

  • Greek
Αρχική arrow Ειδήσεις
Ειδήσεις
Παρουσίαση της ποιητικής Συλλογής του Άγγελου Κούρου Εκτύπωση E-mail

Μια όμορφη ποιητική βραδιά έλαβε χώρα την Τρίτη 14 Απριλίου 2015 στην κατάμεστη αίθουσα του καφέ «Σκάλα» στα Γιάννενα. Αφορμή ήταν η παρουσίαση της πρόσφατης – τρίτης στη σειρά -ποιητικής συλλογής του χωριανού μας ποιητή Άγγελου Κούρου με τίτλο «Κουβαλάμε πάνω μας υδροκυάνιο», από τις εκδόσεις Μελάνι.  Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε η χωριανή μας δημοσιογράφος Αγνή Βραβορίτη.  Κύριοι ομιλητές ήταν ο χωριανός μας καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Λάκης Παπαϊωάννου και ο αρχιτέκτονας – συγγραφέας Μιχάλης Αράπογλου. Ποιήματα διάβασαν οι ηθοποιοί  Γιολάντα Καπέρδα και ο Βασίλης Σιάφης. Η βραδιά έκλεισε με απαγγελία ενός ποιήματος από τη συλλογή  από τον ίδιο τον Άγγελο Κούρο, ο οποίος ευχαρίστησε τους προλαλήσαντες και όλους τους παρευρισκομένους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, όπου να σημειωθεί παρευρέθηκαν και πολλοί χωριανοί μας. Την επιμέλεια της διοργάνωσης και προετοιμασίας είχαν ο Βασίλης και Ορέλια Χρήστου.

Δείτε τα video από την εκδήλωση:Παρουσίαση Αγνής Βραβορίτη , Απαγγελίες Α΄μέρος , Απαγγελίες Β΄μέρος , Λάκης Παπαϊωάννου Α΄μέρος , Λάκης Παπαϊωάννου Β΄μέρος , Μιχάλης Αράπογλου , Άγγελος Κούρος

aggelos
 agnh

panel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

akroates

 

 

 

 

 


Η ομιλία του Μιχάλη Αράπογλου:
Διαβάστε περισσότερα...
 
Κυκλοφόρησε το 125ο φύλλο της εφημερίδας "ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ" Εκτύπωση E-mail
Κυκλοφόρησε το 125o φύλλο της 3μηνιαίας εφημερίδας "ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ" (περίοδος Ιανουάριος -Μάρτιος 2015),    που εκδίδει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολού Πωγωνίου Ιωαννίνων. Για να τη διαβάσετε πατήστε εδώ
 
Ο Ηπειρώτης ηθοποιός Βασίλης Παπαλαζάρου μιλά αποκλειστικά στο epilogesmagazines.gr! Εκτύπωση E-mail

papalazarou__doliotes

 

 

 

  

 

 

 

 

 

  Φωτογραφία των συντελεστών παραγωγής με τους Δολιώτες στην πρώτη παράσταση   

Με αφορμή την θεατρική παράσταση στην οποία συμπρωταγωνιστεί στο θέατρο Καμπέρειο, συναντήσαμε τον ταλαντούχο ηθοποιό Βασίλη Παπαλαζάρου και μας μίλησε τόσο για την παράσταση, όσο και για τον ίδιο. Η κουβέντα μας έγινε σε πολύ ευχάριστο κλίμα, μιας και πρόκειται πέρα από έναν πολύ ταλαντούχο και αξιόλογο ηθοποιό, που φαίνεται πως λατρεύει τη δουλειά του και την Ήπειρο, αλλά και για έναν εξαιρετικά ευγενή και μορφωμένο νέο με μεστό λόγο.

 Βασίλη, κατ' αρχήν να σε καλωσορίσουμε στον τόπο καταγωγής σου, στην Ήπειρο. Βρέθηκες στα Γιάννενα για την παράσταση «Στον ίσκιο της θυγατέρας» όπου και συμπρωταγωνιστείς. Τι σε συνδέει με τα Ιωάννινα και την Ήπειρο;

Καλώς σας βρήκα ,είμαι πάρα πολύ χαρούμενος και ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκομαι στα Γιάννενα με αφορμή την παράσταση (Στον ίσκιο της θυγατέρας) στην οποία συμπρωταγωνιστώ. Επίσης χαίρομαι πάρα πολύ που θα ξανασταθώ στο Καμπέρειο μετά από χρόνια καθώς είχα την ευτυχία να έχω ξανασυνεργαστεί με το ΔΗΠΕΘΙ πριν χρόνια στην παράσταση Νινιάν που έκανα τον Νινιάν. Η Ήπειρος για μένα σηματοδοτεί πολλά πράγματα, είναι οι ρίζες μου, η γη μου, το ησυχαστήριο και ο παραδεισός μου. Είναι η δικιά μου Ελλάδα που όπου πηγαίνω με πληγώνει. Με πληγώνει όταν είμαι στην καρδιά της Αθήνας και ξαφνικά ακούω από κάπου το κλαρίνο του δασκάλου Πέτρου, είναι σαν να ακούω και να βλέπω τα βουνά, τα ποτάμια και την πέτρα της Ηπείρου .Είναι από τα λίγα πράγματα που με κάνουν να κλαίω. Κλαίω κυρίως για την και από την Ήπειρο.

Ποιες είναι οι πιο δυνατές αναμνήσεις από τον τόπο καταγωγής σου;

Κατάγομαι από το Δολό Πωγωνίου. Οι αναμνήσεις μου είναι ο τόπος, οι άνθρωποι, οι προγονοί μου και τα παιδικά μου χρόνια. Πέντε μήνες από την παιδική μου ηλικία εκεί με φίλους και αγαπημένους ανθρώπους. Τα τραγούδια, τα πολυφωνικά, τα βουνά και η πέτρα μου.

Θα επέστρεφες για να ζήσεις μόνιμα εδώ στην επαρχία;

Είναι μία σκέψη που με απασχολεί τον τελευταίο καιρό Αν και η δουλειά μου στην Αθήνα δεν μου αφήνει προς το παρών πολλά τέτοια περιθώρια.

 Η αγαπημένη σου συνήθεια όταν έρχεσαι εδώ;

Να κλείνω τηλέφωνα., pc και να πηγαίνω στον (καφενέ) να συναντήσω τους αγαπημένους μου Δολιώτες. Να διαβάζω κάτω από την βροχή και να κάνω βόλτες στο χωριό σαν να είναι η τελευταία φορά και θέλω να ρουφήξω όλην την ενέργεια του τόπου.                                                                                                             

 

vasilis-papalazarou

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πες μας δυο λόγια για την υπόθεση του έργου και για την ομάδα ''Ονειρόδραμα'' που το σκηνοθετεί την παράσταση «Στον ίσκιο της θυγατέρας».

Η ομάδα Ονειρόδραμα αποτελείται από τέσσερις ηθοποιούς και αγαπημένους μου ανθρώπους τον Γιώργο, την Πέννυ, την Χριστίνα και εμένα. Ο τρόπος που δουλεύουμε κάθε φορά είναι ερευνητικός έχουμε στήσει πολλές παραστάσεις αλλά τον τελευταίο καιρό ερευνούμαι την προφορική μας παράδοση και τους μύθους αυτής. Είναι ένα ανεξάντλητο υλικό με πάρα πολύ ενδιαφέρον . Φέρουμε την παράδοση και τον λόγο ατόφιο αλλά τον τοποθετούμε σε ένα διαφορετικό πεδίο ανάγνωσης. Η παράδοση της Ηπείρου μας έχει απασχολήσει ξανά σε παλιότερη παράσταση ασχολούμασταν με έναν σκληρό μύθο της Ηπείρου και είχαμε ένδυμα την πωγωνήσια ομπόλια στοιχείο της γυναικείας φορεσιάς καθώς και κλαρίνα ηπειρώτικα. Τώρα πάλι με το πολυφωνικό τραγούδι αλλά και ένα σκοτεινό παραμύθι του ΚΑΗΜΟΥ που σηματοδοτεί την μάχη της μητριαρχίας με το νέο καθεστώς αλλά συνάμα και τις πληγές της Ηπείρου. Η θυγατέρα είναι η ΓΥΝΑΙΚΑ ανά τους αιώνες σαν σύμβολο, μητέρα, γυναίκα, μάγισσα. Ερωμένη, κόρη. Εξουσία. Είναι η γυναίκα και όλες τις οι φωτοσκιάσεις μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα. Είναι η γυναίκα υπό την σκιά της.

Ποιον ρόλο υποδύεσαι; Υπάρχουν κοινά στοιχεία με τη ζωή σου;

Η δράση μου είναι διαφορετικά σε κάθε μύθο, όπως και οι άλλοι ηθοποιοί συντελούμαι δράσεις σωματικού θεάτρου και είμαστε ένα ensamble που φέρει την αλήθεια του κείμενου με διάφορα σωματικά και άλλα μέσα. Στοιχεία της ζωή μου μέσα στην παράσταση είναι ο αγώνας να φωτίσω την αλήθεια την απόλυτη καθαρότητα πραγμάτων και εννοιών όπως προκύπτει και από το έργο.

Όνειρο και πραγματικότητα μπορούν να συνυπάρξουν τελικά;

Κάθε άνθρωπος προσπαθεί να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα, πολλές φορές είναι δύσκολο. Όμως πάντα βρίσκεται η χρυσή τομή . Αρκεί να είμαστε ανοιχτοί στο θαύμα. Η παράσταση διέπεται από μια πρωτόγονη μαγεία. Εκεί είναι το νόημα να αντιλαμβανόμαστε την μαγεία και τα μαγικά πράγματα που διέπουν τις ζωές μας. Την ίδια την ζωή, τον έρωτα, τις σχέσεις μας.

 Η παράσταση πραγματεύεται τον άγνωστο και σκοτεινό κόσμο της ενηλικίωσης, τις ανθρώπινες σχέσεις και τις μύχιες σκέψεις και συναισθήματα, θέματα που απασχολούν τον καθένα. Ποια είναι τα μηνύματα που περνάει η παράσταση;

Μέσα από την παράσταση προσπαθούμε να φωτίσουμε την αλήθεια. Όποια είναι αυτή. Τα άγρια ένστικτα να τα αναγνώσουμε και να τα ερμηνεύσουμε. Απλά πράγματα όμως τόσο δύσκολα να τα κατανοήσουμε όπως την ζήλια, τον πόνο ,την βία, την ματαιοδοξία, το σεξ, τον φόνο, το κακό το ίδιο σαν σύμβολο και πεδίο επιρροής ανά τους αιώνες. Να μας δούμε στον καθρέφτη άλλοτε γοητευτικούς και άλλοτε αποκρουστικούς, και να μας αποδεχτούμαι.

 Ποια αφορμή/πρόσωπο/παράσταση σου γέννησε την επιθυμία της υποκριτικής;

Ασχολήθηκα με το θέατρο από ένστικτο με ρωτάς αλλά δεν ξέρω να σου πω ακριβώς. Αγαπάω την τέχνη, την ήπειρο, τους ανθρώπους γιατί έτσι είναι η φύση μου.

 Ποια είναι η πιο ωραία συμβουλή που σου έχουν δώσει;

Να μην αισθάνομαι ενοχές για όλα τα κακά αυτού του μάταιου κόσμου (χαχαχα)

 Αγαπημένο απόφθεγμα;

Ήρθα στον κόσμο για να μοιράζομαι την αγάπη με τους ανθρώπους και όχι το μίσος. Ελεύθερη μετάφραση της Αντιγόνης του Σοφοκλή.

 Έχεις να δώσεις εσύ κάποια συμβουλή στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την υποκριτική;

Να φέρουν το νέο και την επανάσταση τους στην τέχνη όπως προστάζει το νέο της ηλικίας τους.

Η παράσταση ''Στον ίσκιο της θυγατέρας'' απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά.

Παραστάσεις: Σάββατο, Κυριακή, 4 & 5 Απριλίου στο θέατρο Καμπέρειο Ώρα 21:15

Τιμές εισιτηρίων 10ευρώ [γενική είσοδος], 8 [φοιτητικό]

 


 
Καλή Άνοιξη ! Εκτύπωση E-mail

Με λουλούδια από το Κουτσόκρανο ....

 kalh_anoixh

 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 82 - 90 από 359

Ημερολόγιο

Σάββατο
24
Ιουνίου
Γενέσιον Ιωάννου Προδρόμου και Βαπτιστού

Χρήστες