Skip to content

Dolo.gr

  • Greek
Αρχική

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα του Δολού!  

dolo_anoixi

Αυτή η ιστοσελίδα αποτελεί πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολού Ιωαννίνων και έχει ως στόχο αρχικά την ευρύτερη δυνατή προβολή του χωριού μας, για να συμβάλλουμε με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια της διάδοσης και προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η ιστοσελίδα αποτελεί επίσης και ένα σημείο συνάντησης για όσους αγαπάνε αυτόν τον τόπο και βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης. Το Δολό μας χρειάζεται και το χρειαζόμαστε και εμείς! 

Τα cd του Συλλόγου:

1. Τα Πολυφωνικά ( περισσότερα )

2. Διπλό μουσικό (περισσότερα)

cd_001exofyllo_cd

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ CD Εκτύπωση E-mail
Στην κατάμεστη αίθουσα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών,
όπου παρευρέθηκαν περισσότερα από 200 άτομα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολού, παρουσίασε τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009, το διπλό μουσικό cd, που έχει τίτλο:
                     «Γλώσσα μου γλυκιά μου γλώσσα
                         άνοιξε, πες μας καμπόσα».
Πρόκειται για το δεύτερο cd  που εκδίδει ο Πολιτιστικός Σύλλογος, αφού ήδη το 2007 εξέδωσε το cd που περιλαμβάνει πολυφωνικά τραγούδια, με τίτλο:
                 «Πολυφωνικά Τραγούδια του Δολού Πωγωνίου».
Την εκδήλωση της παρουσίασης του μουσικού cd, συντόνισε η συγχωριανή μας δημοσιογράφος Αγνή Βραβορίτου και ακολούθησε το πρόγραμμα:

paneljpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τις ομιλίες ξεκίνησε ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιάννης Μποντίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στις δραστηριότητες που έχει στο ενεργητικό του ο Σύλλογος , στα 26 χρόνια παρουσίας του, καθώς επίσης στους συντελεστές της έκδοσης του cd, η οποία ως γνωστόν περιλαμβάνει εκτός των δύο cd και ένα 70σέλιδο ένθετο, με φωτογραφίες, αναλύσεις και αναφορές γύρω από ιστορικά, λαογραφικά, πολιτιστικά και μουσικολογικά στοιχεία του Δολού και της ευρύτερης περιοχής.

giannis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολούθησε ένα μοιρολόι οργανικό , εκτελεσμένο από την κομπανία του Κώστα Βέρδη, που απαρτίζεται από τους Κώστα Βέρδη  κλαρίνο, Γιάννη Νίνη  βιολί, Σταύρο Σαδεδίν λαούτο και Βαγγέλη Βέρδη στο ντέφι.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο συγχωριανός μας φιλόλογος συγγραφέας Νίκος Υφαντής, τον οποίο ακολούθησε η κομπανία παίζοντας τη "Γκάιντα" και το "Λυώσανε τα χιόνια" , συνοδευόμενη από τον Δολιώτη τραγουδιστή Βαγγέλη Δάκα.

yfantis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kompania_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολούθησε η ομιλία του Μιχάλη Αράπογλου, αρχιτέκτονα, συγγραφέα μετά τον οποίο το πολυφωνικό σχήμα «Ήνορο» του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, με την καθοδήγηση του μουσικολόγου Κώστα Λώλη, παρουσίασε μια παραδοσιακή νότα, με την εκτέλεση δύο πολυφωνικών τραγουδιών «λαλείν ο κούκος» και «όλες οι χώρες και χωριά» . Το σχήμα «Ήνορο» αποτελούν η Σοφία Εξάρχου, Φωτεινή Κοτσιάφτη, Παναγιώτης Τέλλης, Παναγιώτα Μπισέλα, Δημήτρης Δριστιλιάρης, Κοσμάς Καστάνης, Δημήτρης Ράτσικας και Κώστας Λώλης.

arapoglou

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

inoro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με τη σειρά του ο μουσικολόγος Κώστας Λώλης μίλησε για τη μουσική παράδοση και το πολυφωνικό τραγούδι. Στη συνέχεια η κομπανία του Κώστα Βέρδη παρουσίασε τα οργανικά  «Μπεράτι» και «Τσακιστό Πωγώνι».

lolis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kompania_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τις ομιλίες έκλεισε ο συγχωριανός μας Λάκης Παπαϊωάννου, καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, περιγράφοντας την όλη έκδοση, με γλαφυρότητα που συνάρπασε όλους.

papaioannou

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

theates_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η κομπανία του Κώστα Βέρδη με τον Βαγγέλη Δάκα στο τραγούδι έκλεισαν την εκδήλωση παίζοντας τη «Μαριόλα   - πουλάκι » και «Τρυγώνα » και άλλα τραγούδια εκτός προγράμματος, κατόπιν απαιτήσεως των παρευρισκομένων, οι οποίοι καταχειροκρότησαν τους ομιλητές και τα συγκροτήματα. Ήταν μια παρουσίαση που υποσχέθηκε τη διατήρηση και τη διάδοση της Πωγωνήσιας κληρονομιάς!
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Ιωαννίνων κ. Ζώης, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Μαργαρίτα Κιτσιανού, Ηρώ Ζηκίδου, Χρήστος Μεντής, ο Νομίατρος Γιάννης Νικόπουλος, ο πρώην Πρόεδρος της ΕΗΜ κ.Γεωργιάδης και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πωγωνιανής Στέλιος Κουκουλάρης. Επίσης τηλεγραφήματα απέστειλαν οι βουλευτές Ιωαννίνων Μ. Παντούλας, Στ.Καλογιάννης και Κ.Τασιούλας.

theates_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ημερολόγιο

Τρίτη
22
Αυγούστου
Αγαθονίκου, Ανθούσης μάρτυρος, Αθανασίου οσίου

Ο Καιρός στο Δολό

 

Κάντε κλικ εδώ για αναλυτικά 

Χρήστες

Έχουμε 2 επισκέπτες online