Skip to content

Dolo.gr

  • Greek
Αρχική

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα του Δολού!  

dolo_anoixi

Αυτή η ιστοσελίδα αποτελεί πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολού Ιωαννίνων και έχει ως στόχο αρχικά την ευρύτερη δυνατή προβολή του χωριού μας, για να συμβάλλουμε με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια της διάδοσης και προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η ιστοσελίδα αποτελεί επίσης και ένα σημείο συνάντησης για όσους αγαπάνε αυτόν τον τόπο και βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης. Το Δολό μας χρειάζεται και το χρειαζόμαστε και εμείς! 

Τα cd του Συλλόγου:

1. Τα Πολυφωνικά ( περισσότερα )

2. Διπλό μουσικό (περισσότερα)

cd_001exofyllo_cd

Από την Αδελφότητα Αθηνών Εκτύπωση E-mail

Από τις δραστηριότητες της Αδελφότητας Αθηνών

Στις 17 Φεβρουαρίου 2010 στο ξενοδοχείο ‘Τιτάνια’, μαζευτήκανε 22 Δολιώτισσες και Δολιώτες, συζητήσανε διάφορα θέματα που αφορούν στο χωριό μας, απολαύσανε τον καφέ ή το τσάι μας και για δύο περίπου ώρες νοιώσανε ότι βρισκότανε στο καφενείο του χωριού μας, του όμορφου Δολού.

 

Φωτογραφίες από το τσάι στο ξενοδοχείο ‘Τιτάνια’

 titania_untitled-1
 titania_2_untitled-2

 

Αρτοκλασία και συνεστίαση της Αδελφότητας Δολού της Ηπείρου

 «Ο Άγιος Χριστόφορος»

 

Στις 9 Μαΐου 2010, ημέρα Κυριακή και ώρα 9:30 π.μ., πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη αρτοκλασία στην μνήμη του Αγίου Χριστοφόρου, Πολιούχου του χωριού μας, στον Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου στο Πικέρμι Αττικής.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Χριστοφόρου ήταν κατάμεστος από πιστούς, μεταξύ αυτών και πολλοί Δολιώτες οι οποίοι παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία και στη συνέχεια την αρτοκλασία.

Ακολούθησε συνεστίαση στο καταπράσινο περιβάλλον του κτήματος Ηπειρωτών Νέας Μάκρης, Μαραθώνα, Ραφήνας με τη συμμετοχή πολλών Δολιωτών και φίλων του χωριού μας.

Μεταξύ των παρευρισκομένων, τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο πρόεδρος της Αδελφότητας Πωγωνιανής κ. Μάνος Κιτσώνας, η ταμίας της Αδελφότητας Πωγωνιανής κ. Καίτη Ζωϊδου και ο βουλευτής- μετεωρολόγος κ. Καντερές.

Η πρόεδρος της Αδελφότητας Δολού Όλγα Γιάνναρου - Χριστοδούλου χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στην τριπλή γιορτή της 9ης Μαϊου με τα εξής λόγια:

« Αγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι του χωριού μας, εκ μέρους του Δ.Σ. της Αδελφότητας Δολού, με πολλή χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή συνεστίαση και σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας.

Σήμερα είναι μεγάλη γιορτή για το χωριό μας διότι τιμάται η μνήμη του Αγίου Χριστοφόρου, Πολιούχου του Δολού. Η σκέψη όλων μας βρίσκεται στο χωριό και κυρίως στο ξωκλήσι του Αγίου Χριστοφότου το οποίο είναι κτισμένο στην κορυφή του βουνού Κουτσόκρανου σε υψόμετρο 1324μ. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε σκαρφαλώσει στην πλαιγιά του βουνού, έχουμε παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία στο ξωκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου και έχουμε απολαύσει τη φύση με τις ανθισμένες κουτσουπιές, πασχαλιές, παιώνιες και τα άλλα αγριολούλουδα.

Η φύση γιορτάζει, το Δολό γιορτάζει! Εύχομαι Χρόνια Πολλά στους απανταχού Δολιώτες και στους εορτάζοντες Χριστόφορους υγεία, ευτυχία και δημιουργία.

Τη δεύτερη Κυριακή του Μαϊου τιμάται σ’ όλο τον κόσμο η ‘Μάνα’, το πρόσωπο που με πολλή στοργή και αγάπη μας φέρνει στον κόσμο. Την ιδέα του εορτασμού της ‘Μάνας’ την έδωσε το 1907 η αμερικανίδα Άννα Τσάρβις. Ο λαός μας εκφράζεται με τα πιο τρυφερά συναισθήματα για τη ‘Μάνα’.

‘ Μάνα, το μάννα του ουρανού και τα καλά του κόσμου.’

‘Απ’ όλα τα μυρωδικά κάλλιο μυρίζει η μάνα’

‘Όσα σκεπάζει ο ουρανός, τόσα σκεπάζει η μάνα’

Εύχομαι Χρόνια Πολλά σ’ όλες τις μανούλες του κόσμου!

Επίσης στις 9 Μαΐου εορτάζεται η ‘ημέρα της Ευρώπης’. Στις 9 Μαΐου του 1950 έγινε το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία της οντότητας που είναι σήμερα γνωστή ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκείνη την ημέρα στο Παρίσι, ενώ πλανιόταν η απειλή ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου στον οποίο θα βυθιζόταν όλη η Ευρώπη, ο γάλλος υπουργός εξωτερικών Robert Schuman, διάβασε στο διεθνή τύπο μία δήλωση με την οποία καλούσε τη Γαλλία , τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν την παραγωγή του άνθρακα και χάλυβα ως ‘το πρώτο συγκεκριμένο θεμέλιο μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.’

Τα πάντα λοιπόν άρχισαν εκείνη την ημέρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στη συνάντηση της κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στο Μιλάνο το 1985, αποφασίστηκε να εορτάζεται η 9η Μαΐου ως ‘Ημέρα της Ευρώπης’.

Είναι λοιπόν τριπλή η γιορτή σήμερα και οι Δολιώτες, άνθρωποι κοινωνικοί, επικοινωνούμε μεταξύ μας, διατηρούμε τις παραδόσεις μας και θυμόμαστε το χωριό μας.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους συγχωριανούς μας αδελφούς Φωτόπουλους για την πολύτιμη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση της σημερινής συνεστίασης, τον Βαγγέλη Φωτόπουλο πρόεδρο της Αδελφότητας Ηπειρωτών Νέας Μάκρης, Μαραθώνα και Ραφήνας για την παραχώρηση του κτήματος στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα και γιορτάζουμε και τον επιχειρηματία Χρήστο Ράμπο, Ηπειρώτη από το χωριό Κτίσματα Πωγωνίου, ιδιοκτήτη της ψησταριάς ‘Θανάσης’ στην περιοχή Μοναστηράκι της Αθήνας, ο οποίος μας προσέφερε δωρεάν τα νοστιμότατα κεμπάπ.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον Πολιτιστικό σύλλογο Δολού Ιωαννίνων και ιδιαιτέρως τον Γιάννη Μποντίνη για την αποστολή 24ρων μπουκαλιών με Δολιώτικο τσίπουρο, το οποίο πιστεύω θα απολαύσουμε όλοι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας Δολού ευχαριστεί θερμά τον  Νίκο Ζωϊδη για την προθυμία του να μεταφέρει τα 24 μπουκάλια τσίπουρο από το Δολό στη Νέα Μάκρη. Επίσης ευχαριστεί τον καταπληκτικό μάγειρα Γιώργο Τσάμη για τα νοστιμότατα φαγητά του, φτιαγμένα με μεράκι.»

Μέσα στο καταπράσινο περιβάλλον του κτήματος Ηπειρωτών Ν. Μάκρης ακολούθησε πλούσιο φαγητό αποτελούμενο από μοσχάρι γιουβέτσι, κεμπάπ, σιλίρα, σαλάτες, παραδοσιακές πίτες, Δολιώτικο τσίπουρο και γλέντι ως αργά το απόγευμα συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.

Ευχάριστη νότα δημιούργησαν οι νέοι και οι νέες του Δολού, οι οποίοι αφού πρώτα σέρβιραν όλους τους παρευρισκόμενους στη  συνέχεια μπήκαν στο χορό και απόλαυσαν την παραδοσιακή μας μουσική. Όλοι έμειναν ευχαριστημένοι από την εκδήλωση με την ευχή να επαναληφθεί του χρόνου –καιρού επιτρέποντος- στο ίδιο μέρος.

 

Από το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Φωτογραφίες από την εκδήλωση:

d_s_
 symetehontes_
 ttrompolizma_
 horos
 shmaia_adelf

 

 

Ημερολόγιο

Τρίτη
22
Αυγούστου
Αγαθονίκου, Ανθούσης μάρτυρος, Αθανασίου οσίου

Ο Καιρός στο Δολό

 

Κάντε κλικ εδώ για αναλυτικά 

Χρήστες

Έχουμε 1 επισκέπτη online