Skip to content

Dolo.gr

  • Greek
Αρχική

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα του Δολού!  

dolo_anoixi

Αυτή η ιστοσελίδα αποτελεί πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολού Ιωαννίνων και έχει ως στόχο αρχικά την ευρύτερη δυνατή προβολή του χωριού μας, για να συμβάλλουμε με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια της διάδοσης και προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η ιστοσελίδα αποτελεί επίσης και ένα σημείο συνάντησης για όσους αγαπάνε αυτόν τον τόπο και βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης. Το Δολό μας χρειάζεται και το χρειαζόμαστε και εμείς! 

Τα cd του Συλλόγου:

1. Τα Πολυφωνικά ( περισσότερα )

2. Διπλό μουσικό (περισσότερα)

cd_001exofyllo_cd

ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ 2011 Εκτύπωση E-mail
  1. Παράσταση Καραγκιόζη
  2. Μουσικοθεατρική παράσταση «Στου μισεμού την ώρα»
  3. Το «ΔΟΛΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ»
  4. Θεατρική παράσταση με το έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη «Το τάβλι»
  5. Απρόσμενα …….     

Η παράσταση Καραγκιόζη

      Την Κυριακή 14 Αυγούστου μια έκπληξη περίμενε τους θαμώνες του καφενείου στο Δολό. Ήταν η παράσταση Καραγκιόζη του ερασιτέχνη συγχωριανού μας Αλέξανδρου Οικονομίδη (εγγονός του Γιάννη Κουβαρά), που εκτός προγράμματος, μας παρουσίασε μια ωραιότατη παράσταση. Όταν συνυπάρχουν το χόμπυ και η δεξιοτεχνία, η επιτυχία είναι δεδομένη, αφού η παράσταση ικανοποίησε μικρούς και μεγάλους. Του χρόνου η παράσταση θα συνοδεύεται με ζωντανή μουσική (με τη νέα μικρή κομπανία, που μπορείτε να δείτε παρακάτω στα Απρόσμενα).

karagkiozis
 karagiozopektis
 karagiozis_theates  

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Στου μισεμού την ώρα»      

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η θεατρική ομάδα της νεολαίας του χωριού «ΟΒΙΡΑ», παρουσίασε την Τρίτη 16 Αυγούστου τη μουσικοθεατρική παράσταση «Στου μισεμού την ώρα», με θέμα προφανώς την ξενιτιά. Ένα θέμα μεγάλο, με φόρτιση συγκινησιακή, που ταλάνισε την πατρίδα μας απ’ άκρη σ’ άκρη, ίσαμε περίπου την μεταπολίτευση. Είναι μνήμες που οι περισσότεροι από μας τις κουβαλάμε στο πετσί μας, είτε από τους παππούδες μας, είτε ακόμη από τους γονείς μας, Σπάνια θα βρούμε ελληνική οικογένεια  χωρίς κάποιον από τους κόλπους της να έχει ξενιτευτεί στην Αμερική, στην Γερμανία, στην Αυστραλία, μιας και τα πράγματα ήταν δύσκολα για χρόνια και η φτώχεια μεγάλη.

Όπως τόνισε και στην παρουσίαση της παράστασης ο Άγγελος Κούρος, στον οποίο οφείλεται και το σενάριο του έργου, το πιο σημαντικό είναι ότι η παράσταση είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας.Τη θεατρική ομάδα "ΟΒΙΡΑ" αποτελούν οι: Νίκος Πορίκης, Μαρία Δερμιτζάκη, Γιάννης Φωτόπουλος, Μαίρη Φωτοπούλου, Χαρούλα Παγούνη, Ελένη Ζωίδη, Νίκος Παγούνης, Φίλιππος Ζωίδης, Ηλιάννα Καψοκόλη, Σταυρούλα Καψοκόλη, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Έρη Μαργιόλη, Θέμης Ευαγγέλου, Δέσποινα Πορίκη.

Εκτός από τα μέλη της θεατρικής ομάδας «ΟΒΙΡΑ» στην παρουσίαση της παράστασης συντέλεσαν:

Σκηνοθετική επιμέλεια: Βασίλης Παπαλαζάρου

Σενάριο: Άγγελος Κούρος

Μουσική: Χάρης Μπουκουβάλας, Ιωσήφ Ρούσος σε συνεργασία με Ιάσωνα & Μυρτώ Χρήστου

Τραγούδι: Χάρης Μπουκουβάλας & Χρύσα Τζόβα

Τεχνική υποστήριξη: Αλέκος Νάστος

Προβολή video: Μάνος Κιτσώνας

Παραγωγή & Επεξεργασία video: Μυρτώ Χρήστου, με πρωταγωνιστή τον Χάρη Παπακώστα

Γενική επιμέλεια: Λάκης & Ορέλια Χρήστου

Μπορείτε να δείτε όλη την παράσταση σε 4 video: Μέρος Α , Μέρος Β , Μέρος Γ , Μέρος Δ


 theatriko_theates  theatriko_2
 theatriko_3  theatriko_4
 theatriko_5 theatriko_6

Φωτό από Γιώργο Τζόβα

Από τη δημοσίευση στον τοπικό Γιαννιώτικο τύπο από την συγχωριανή μας δημοσιγράφο Αγνή Βραβορίτη:

Οι Δολιώτες νέοι,  μέσα από τη θεατρική τους ομάδα «ΟΒΙΡΑ» έδωσαν το δικό τους μήνυμα στην σημερινή κρίσιμη κατάσταση που περνά η χώρα και κυρίως στην παράμετρο της μετανάστευσης που βρίσκεται αν θέλετε «εντός των πυλών» και κυρίως για τους νέους πτυχιούχους και μη που θα αναγκαστούν να καταγραφούν στις λίστες φυγής προς το εξωτερικό…

Η έμπνευση και ο σχεδιασμός για να ανέβει η παράσταση στο Δολό Πωγωνίου στις 16 Αυγούστου ασφαλώς δεν ήταν τυχαία ούτε ο τίτλος της «Του μισεμού η ώρα».

Η νεολαία του Δολού που σπουδάζει, ζει και εργάζεται μέσα σε αντίξοες πολλές φορές συνθήκες –όχι μόνο αφουγκράζεται- αλλά κυρίως αντιλαμβάνεται το μέλλον όπως και όλοι μας άλλωστε.

Θέλοντας λοιπόν να δώσει το μήνυμα να μην ξαναζήσει η χώρα μας μισεμούς και χωρισμούς, να μην φύγει το δυναμικό της που μπορεί να προσφέρει και να ξαναζωντανέψει το ελληνικό όραμα, δούλεψε όλο το χειμώνα για να ανεβάσει την παράσταση που όχι μόνο συγκίνησε αλλά και καταχειροκροτήθηκε.

Σε κείμενα του Άγγελου Κούρου μια πλειάδα αγοριών και κοριτσιών έδωσαν την ψυχή τους για να αποδώσουν το κείμενο σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαλαζάρου. Νίκος Πορίκης, Μαρία Δερμιτζάκη, Γιάννης Φωτόπουλος, Μαίρη Φωτοπούλου, Χαρούλα Παγούνη, Ελένη Ζωίδη, Νίκος Παγούνης, Φίλιππος Ζωίδης, Ηλιάννα Καψοκόλη, Σταυρούλα Καψοκόλη, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Έρη Μαργιόλη, Θέμης Ευαγγέλου, Δέσποινα Πορίκη.

Με ιδιαίτερη προσεκτικότητα και κυρίως μελέτη των γεγονότων της ξενιτιάς η Μυρτώ Χρήστου παρουσίασε στην διάρκεια της παράστασης βίντεο από τις στιγμές στα λιμάνια, στους σταθμούς τρένων, στους σταθμούς λεωφορείων, τους αποχωρισμούς από οικογένειες των ξενιτεμένων και των δρόμων που έπαιρναν, και αυτόν τον δρόμο σίγουρα δεν τον θέλει η νεολαία.  Την τεχνική βοήθεια στην προβολή των βίντεο είχε ο Μάνος Κιτσώνας.

Παράλληλα η Μυρτώ Χρήστου και ο Ιάσων Χρήστου συνόδευσαν με το πιάνο τους τον Χάρη Μπουκουβάλα που με την κιθάρα και τη φωνή του ερμήνευσε ανάλογα της παράστασης τραγούδια όπως και ο Ιωσήφ Ρούσος με το ντέφι του.  Η σύλληψη της  ιδέας για την μουσική της παράστασης ανήκει στον Χάρη Μπουκουβάλα.

Το δικό της τόνο με παραδοσιακά τραγούδια της ξενιτιάς έδωσε και η Χρυσαυγή Τζόβα όπως και ο Βασίλης Δάκας με το κλαρίνο του και την ομάδα του.

Στους φωτισμούς και στους ήχους ήταν ο Αλέκος Νάστος.  Και όλα αυτά έγιναν σε λιγοστό χρονικό διάστημα αλλά το αποτέλεσμα ήταν θετικό.

Η θεατρική ομάδα «ΟΒΙΡΑ» του Δολού Παγωνίου δίνει το παρών εδώ και πέντε χρόνια με τις παραστάσεις της και κάθε χρόνο τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου όπου γίνεται και το αντάμωμα όλων των Δολιωτών.  Είναι καθιερωμένο πλέον.

Αμέριστη συμπαράσταση στην θεατρική ομάδα δίνουν κάθε χρόνο ο Βασίλης Χρήστου και η Ωρέλια Στίκα-Χρήστου όπως και όλα τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιωαννίνων και της Αδελφότητας Δολιωτών-Αθηναίων.

Αγνή Βραβορίτη

 

 

Το «ΔΟΛΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ»

Όπως καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το «ΑΝΤΑΜΩΜΑ» των Δολιωτών την Τετάρτη 17 Αυγούστου το βράδυ. Η συμμετοχή φέτος ήταν μεγαλύτερη από πέρσι. Συμμετείχαν πολλοί ξενιτεμένοι Δολιώτες αλλά και φίλοι και κοντοχωριανοί. Εξάλλου είναι γνωστή σε όλους η φιλοξενία μας, αλλά και το γλέντι μας. Η εκδήλωσε κύλησε όμορφα, μέσα σε ζεστή ατμόσφαιρα, με το νόστιμο παραδοσιακό φαγητό (κρέας με πιλάφι) και τους ήχους του μουσικού συγκροτήματος του εξαίρετου κλαρινίστα Κώστα Βέρδη. Η νεολαία μας όπως πάντα έδωσε το παρόν της, βοηθώντας στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης και κρατώντας τον χορό μέχρι τις 5 η ώρα το πρωί.

Τους παρευρισκόμενους χαιρέτησε εκ μέρους των Δολιωτών, η Πρόεδρος της Αδελφότητας Αθηνών, κα Όλγα Γιάνναρου, τονίζοντας οι συναντήσεις αυτές βοηθούν στην επικοινωνία, τη διατήρηση των παραδόσεών μας και τη μεταφορά τους στα παιδιά μας. Αναφέρθηκε στα έργα που πραγματοποιήθηκαν από τις εισφορές τόσο των ιδιωτών όσο και των φορέων του χωριού μας. Καταλήγοντας επισήμανε την άμεση προτεραιότητα επισκευής και συντήρησης του σχολείου μας.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Δολού Βαγγέλης Δάκας, καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Πωγωνίου κ. Στέλιος Κουκουλάρης και ο εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής Αμερικής κ. Μιχάλης Σέρβος.  

 

antamoma_1
antamoma_2
 antamoma_3  antamoma_4
 antamoma_5  antamoma_6
 antamoma_7  antamoma_8
 και τραγουδιστή έχουμε
 και ντέφι έχουμε ........

foto_karvoyni_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο δάσκαλος Παντελής Ζωϊδης με τους μαθητές του

Δείτε μερικά video από το χορό 

video 1 , video 2A, video 2B , video 3 , video 4 , video 5 , video 6 , video 7 , video 8 , video 9 , video 10 , video 11A, video 11 Β , video 12 , video 13 , video 14 , video 15.

Η Θεατρική παράσταση «Το τάβλι»

Την Παρασκευή 19 Αυγούστου ο συγχωριανός μας Παύλος Νάστος παρουσίασε το θεατρικό έργο  του Δημήτρη Κεχαΐδη «Το τάβλι». Η σκηνοθεσία και η μουσική επιμέλεια ήταν του ιδίου. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Παύλος Νάστος και ο Άλκης Διαμάντης.

Η παράσταση δόθηκε στο προαύλιο του καφενείου, όπου την παρακολούθησαν και απόλαυσαν όλοι οι χωριανοί μας.

Ανατόμος με φοβερή θεατρική πυκνότητα με έναν ιδιαίτερο αιχμηρό αλλά με μουσικότητα λόγο, ο Κεχαίδης πραγματεύεται το θέμα των μεταναστών, που λειτουργεί διαχρονικά στην Ελλάδα.

Προφητικός ο συγγραφέας ανατέμνει τη νοοτροπία, την συμπεριφορά και γενικά την ζωή των ηρώων του, του Φώντα και του Κόλλια που λειτουργούν συμπληρωματικά στην προσπάθειά τους να πιάσουν τη καλή, με την μεγάλη κομπίνα που ετοιμάζουν.

Το «θέμα» του έργου είναι η επιχείρηση «εισαγωγής και εκμετάλλευσης νέγρων», που οργανώνεται όπως ακριβώς μια καλοστημένη παρτίδα. Ο Φώντας έχει προβλέψει λεπτομερώς την κάθε φάση: από την προσέγγιση του Συμεωνίδη, μέχρι τον τελικό προορισμό του «εισαγόμενου» εργατικού δυναμικού από την Αφρική. Η επιχείρηση είναι ένα παιχνίδι δοσοληψίας –πιο σωστά αγοραπωλησίας– και εκμετάλλευσης από το οποίο όλοι, κατά τον Φώντα, θα βγουν κερδισμένοι. Οι δύο ήρωες θα κερδίσουν χρήμα και δόξα, θα ξεχωρίσουν από το πλήθος, θα αποκτήσουν ονοματεπώνυμο σε μια σφραγίδα, θα μπορέσουν να αναδείξουν την πραγματική τους αξία.

Παρακολουθώντας το παιχνίδι από κοντά, διαπιστώνουμε ότι ο συγγραφέας με μια ιδιαίτερα διεισδυτική ματιά, παρουσιάζει όχι μονάχα τα έργα και τις ημέρες των δύο μικροαστών ηρώων αλλά και μια εικόνα της σύγχρονης νεοελληνικής πραγματικότητας. Μπορούμε έτσι να παρακολουθήσουμε πώς διαγράφεται στο έργο η πραγματικότητα αυτή μέσα από μια ανάγνωση των διαφορετικών χώρων και του τρόπου που αυτοί συνδέονται με την ιστορία των πρωταγωνιστών και των υπόλοιπων –απόντων– προσώπων.


tavli_1
 tavli_2
 tavli_3  tavli_4

 

Απρόσμενα …….

15αύγουστο, το πρωί στο Δολό, μόλις είχαν συγκεντρωθεί οι πρώτοι θαμώνες στο καφενείο και ξαφνικά ακούγεται ο γλυκός ήχος του κλαρίνου, συνοδευόμενος από το λαούτο και το ντέφι. Είναι η έκπληξη του φετινού καλοκαιριού. Οι τρεις μικροί μας οργανοπαίχτες: ο Βασίλης από το Δολό (κλαρίνο) και οι Ανδρέας(λαούτο) και Σπύρος (ντέφι) απο το Δελβινάκι, εμφανίστηκαν από το πουθενά, παίζοντας μελωδικά τα Πωγωνήσια. Παρόλο το νεαρό της ηλικίας τους, δείχνουν στοιχεία ταλέντου, που αν το καλλιεργήσουν δεν θάχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους ήδη σήμερα φτασμένους μουσικούς.

trio_pogoni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Απολαύστε τους:  Γκάϊντα , Μοιρολόϊ , Ο Κωνσταντής , Διάφορα, Δέλβινο και Τσαμουριά

 

Ημερολόγιο

Τρίτη
22
Αυγούστου
Αγαθονίκου, Ανθούσης μάρτυρος, Αθανασίου οσίου

Ο Καιρός στο Δολό

 

Κάντε κλικ εδώ για αναλυτικά 

Χρήστες

Έχουμε 1 επισκέπτη online