Skip to content

Dolo.gr

  • Greek
Αρχική

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα του Δολού!  

dolo_anoixi

Αυτή η ιστοσελίδα αποτελεί πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολού Ιωαννίνων και έχει ως στόχο αρχικά την ευρύτερη δυνατή προβολή του χωριού μας, για να συμβάλλουμε με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια της διάδοσης και προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η ιστοσελίδα αποτελεί επίσης και ένα σημείο συνάντησης για όσους αγαπάνε αυτόν τον τόπο και βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης. Το Δολό μας χρειάζεται και το χρειαζόμαστε και εμείς! 

Τα cd του Συλλόγου:

1. Τα Πολυφωνικά ( περισσότερα )

2. Διπλό μουσικό (περισσότερα)

cd_001exofyllo_cd

Έφυγε για πάντα από κοντά μας η Κυρά Βασιλική Κωσταρά Εκτύπωση E-mail

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου έφυγε από κοντά μας η κυρά Βασιλική Κωσταρά

kostarou

Αναδημοσιεύουμε από την εφημερίδα "Πρωινός Λόγος":

Πιο φτωχό το ακριτικό Δολό Πωγωνίου


Πάτησε τα 100 και έφυγε η Κυρά Βασιλική Κωσταρά...

Την ημέρα ακριβώς που έμπαινε στον ένα αιώνα ζωής η γιαγιά Βασιλική Κωστα­ρά επέλεξε να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και ν’  αναχωρήσει για την αιωνιότητα. Άφησε την τελευταία της πνοή κυριολε­κτικά χαμογελώντας και σε πλήρη πνευ­ματική διαύγεια, λέγοντας παλιές ιστο­ρίες και τραγούδια στα παιδιά της, τα εγ­γόνια και τα δισέγγονα της. που τα είχε καλέσει κοντά της. στο όμορφο Δολό Πω­γωνίου για να τους πει το τελευταίο «χαί­ρε»! Στο χωριό που έζησε τα τελευταία 55 χρόνια και που με κόπους και θυσίες ανέ­θρεψε τα 10 παιδιά της (από τα οποία 7 βρίσκονται σήμερα στη ζωή). Η Κυρά Βασιλική, η «Μάνα του Δολού» όπως πολλοί την αποκαλούσαν, εγκαταστάθηκε οικογενειακά στο ακρι­τικό χωριό με τον άνδρα της, αείμνηστο μπαρμπα-Κώστα Κωσταρά. κουβαλώντας από το Κρυφοβό όλο τους το βιος και τα υπάρχοντα τους. Δούλεψαν σκληρά για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, κάνοντας κάθε είδους αγροτοκτηνοτροφική δουλειά, αλλά και διατηρώντας ανοι­κτό το καφενείο του χωρίου για πολλά χρόνια

Πάντα διάπλατα ανοιχτό το σπίτι της κυρα-Βασιλικής για να υπο­δεχτεί και να φιλοξενήσει κάθε έναν που θα έφθανε στο χωριό και μά­λιστα τις πολύ δύσκολες εκείνες εποχές. Τι πίτες, τι τυριά και γαλοτύρια τι τσίπουρα και κρασιά πάντα απλόχερα και με αγάπη προσέφερε σε όλους, από το υστέρημα της η γιαγιά  Κωσταρού!

Γι’ αυτό και στην τελευταία της κατοικία το απόγευμα της περα­σμένης Παρασκευής, στον Αη-Νικόλα του Δολού. στη σορό της έγινε λαϊκό προσκύνημα! Συγγενείς και φίλοι απ' όλη την Ήπειρο και την Ελλάδα έφθασαν στο χωριό για να τιμήσουν τη μνήμη της καταθέτο­ντας ένα λουλούδι αποχαιρετισμού, ένα στεφάνη ή και χρηματικά ποσά για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Όλοι κάτι ξεχωριστό είχαν να πουν για την γιαγιά Βασιλική γιατί σε όλους κάποτε υπήρξε αρωγός,..

Τη μεγάλη -πατριαρχική» οικογένεια Κωσταρά και ιδιαίτερα στα παιδιά της Χριστόφορο, Γιώργο, Σπύρο (που ζει στην Αμερική), Κατε­ρίνα,. Αννα, Φωτεινή, Αλεξάνδρα, συλλυπούμεθα θερμά, ευχόμενοι να φθάσουν τα χρόνια της. σκορπίζοντας αγάπη και ανθρωπιά όπως και η αείμνηστη μάνα τους...

Β.Κ.

 

 

Ημερολόγιο

Τρίτη
22
Αυγούστου
Αγαθονίκου, Ανθούσης μάρτυρος, Αθανασίου οσίου

Ο Καιρός στο Δολό

 

Κάντε κλικ εδώ για αναλυτικά 

Χρήστες

Έχουμε 1 επισκέπτη online