Skip to content

Dolo.gr

  • Greek
Αρχική

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα του Δολού!  

dolo_anoixi

Αυτή η ιστοσελίδα αποτελεί πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολού Ιωαννίνων και έχει ως στόχο αρχικά την ευρύτερη δυνατή προβολή του χωριού μας, για να συμβάλλουμε με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια της διάδοσης και προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η ιστοσελίδα αποτελεί επίσης και ένα σημείο συνάντησης για όσους αγαπάνε αυτόν τον τόπο και βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης. Το Δολό μας χρειάζεται και το χρειαζόμαστε και εμείς! 

Τα cd του Συλλόγου:

1. Τα Πολυφωνικά ( περισσότερα )

2. Διπλό μουσικό (περισσότερα)

cd_001exofyllo_cd

Νέα από την Αδελφότητα Αθηνών Εκτύπωση E-mail

Από την Αδελφότητα Δολού της Ηπείρου "Ο Άγιος Χριστόφορος" με έδρα την Αθήνα, λάβαμε τις παρακάτω ανακοινώσεις:

- Ο εορτασμός του Αγίου Χριστοφόρου από την Αδελφότητα Αθηνών

- Ψήφισμα της Αδελφότητας για τον θάνατο του συγχωριανού μας Αθανασίου Καρακώστα

- Στη μνήμη Αθανασίου Καρακώστα από τον πρώην Δήμαρχο Ηλιούπολης Γιάννη Αναγνώστου

Μερικές φωτογραφίες από τη συνάντηση:

adelfotita_1
adelfotita_3_
 adelfotita_2_  adelfotita_4

 

 

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΑΘΗΝΩΝ

 

Την Κυριακή 13 Μαΐου 2012 και ώρα 9.30 πμ τηρώντας το πατροπαράδοτο έθιμό μας, συγκεντρωθήκαμε Δολιώτες  και Δολιώτισσες στον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Πλάκα της Αθήνας για να γιορτάσουμε τη μνήμη του Αγίου Χριστοφόρου πολιούχου του χωριού μας.

Μετά την κατανυκτική Θεία Λειτουργία τελέστηκε η καθιερωμένη αρτοκλασία από την αδελφότητα μας.

Στον περίβολο του ιερού ναού του Σωτήρος μοιράστηκαν οι άρτοι συνοδευμένοι με το παραδοσιακό λουκούμι κέρασμα από τη Δέσποινα Γιάνναρου-Παπανδρέου για τον εορτάζοντα υιό της Χριστόφορο.

Στη συνέχεια, όλοι μαζί γευματίσαμε σε παρακείμενη ταβέρνα της Πλάκας, συζητώντας, γελώντας, αναπολώντας το αγαπημένο μας χωριό μέχρι τις απογευματινές ώρες.

Η πρόεδρος της Αδελφότητας αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ευχήθηκε χρόνια πολλά στους απανταχού Δολιώτες και στους εορτάζοντες Χριστόφορους υγεία και ευτυχία. Μετέφερε τις θερμές ευχές της προέδρου της Αδελφότητος Αμερικής Μαριάνθης Ζέρβα-Ράπτη προς όλους τους Δολιώτες.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην έκθεση φωτογραφίας την οποία οργάνωσαν οι Αδελφότητες Δολού και Πωγωνιανής το Πάσχα του 2012 στην Πωγωνιανή. Στην έκθεση έλαβαν μέρος νέοι και νέες των δύο χωριών, πουλήθηκαν όλες οι φωτογραφίες και όλοι έμειναν κατενθουσιασμένοι.

Επίσης συζητήθηκε το θέμα της κατασκευής του κτηρίου του παλαιού σχολείου του χωριού μας από το Δήμο Πωγωνίου και ότι εγκρίθηκε κονδύλι για τον σκοπό αυτό.

 

 

Από την Αδελφότητα Αθηνών

                                                                                                "Ο Άγιος Χριστόφορος"

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Το Δ.Σ της Αδελφότητος Δολού σε συνεδρίαση του που πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου 2012, μετά τη θλιβερή είδηση του θανάτου του αγαπητού μας συγχωριανού Αθανάσιου Καρακώστα αποφάσισε ομόφωνα τα εξής :

 α) Να συλλυπηθεί τους οικείους του.

β) Να διαθέσει το ποσόν των 200 ευρώ εις μνήμην του για την αγορά εξοπλισμού υποστήριξης των καλοκαιρινών εκδηλώσεων Δολού.

γ) Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στην εφημερίδα "Δολιώτικα".

 Ας είναι πάντα ζωντανή σε όλους μας η μνήμη του.

Ο Αθανάσιος Καρακώστας διετέλεσε πρόεδρος της Αδελφότητος Δολού της Ηπείρου " Ο Άγιος Χριστόφορος" επί σειρά ετών και προσέφερε πολλές υπηρεσίες στο χωριό του από τη θέση αυτή. Αδελφοποίησε το Δολό με το Δήμο Ηλιουπόλεως και βοήθησε οικονομικά στην ύδρευση του χωριού μας.

 Οι Δολιώτες είμαστε υπερήφανοι για τον άξιο συγχωριανό μας, ο οποίος διακρινόταν για το ήθος, την εντιμότητα και την εργατικότητά του.

 Αιωνία του η μνήμη.

 Από το Δ.Σ της Αδελφότητος.

 

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

 

Θρηνούμε σήμερα εδώ έναν εξαίρετο φίλο, έναν σημαντικό άνθρωπο, που έζησε στην Ηλιούπολη για περισσότερο από μισό αιώνα. Τον Θανάση Καρακώστα, τον περήφανο Ηπειρώτη, τον άξιο συμπολίτη μας, ο οποίος διακρινόταν για το ήθος και την εντιμότητά του,  την εργατικότητα και το πάθος του να προσφέρει στον συνάνθρωπο και ιδίως σε αυτόν που είχε πραγματική ανάγκη.

 Γεννημένος στο Δολό των Ιωαννίνων το 1924, προερχόταν από φτωχή οικογένεια. Ήρθε στην Αθήνα σε ηλικία 16 ετών για να σπουδάσει στην Νομική Σχολή. Επιθυμία που δεν κατάφερε να υλοποιήσει μέχρι τέλους, καθώς ο πόλεμος του '40 και στη συνέχεια ο εμφύλιος τον ανάγκασαν να διακόψει τις σπουδές του.

 Πνεύμα ανήσυχο, δημιουργικό, εργατικό, φιλοπρόοδο, κατάφερε να διακριθεί επαγγελματικά, ως αυτοδημιούργητος βιοτέχνης στο χώρο των υφασμάτων. Το 1960 εγκαταστάθηκε στην Ηλιούπολη, ένα μικρό χωριό τότε και ξεκινά την δημιουργική του ενασχόληση με τα κοινά της πόλης για την βελτίωση των συνθηκών ζωής των συμπολιτών του.

 Σε συνεργασία με τους μεγάλους αυτοδιοικητικούς εργάτες της εποχής εκείνης Κ. Ζωγράφο και Κ. Δελλαπόρτα, συνεισέφερε με τη δράση του και τις προτάσεις του στην αναμόρφωση της πόλης και τη δημιουργία των σύγχρονων υποδομών της.

 Το 1976, μαζί με άλλους 22 απόδημους Ηπειρώτες, ίδρυσαν τον σύλλογο Ηπειρωτών Ηλιούπολης, του οποίου ήταν ο πρώτος πρόεδρος. Η προσφορά του τεράστια.

 Κατάφερε να κερδίσει τους πάντες με το χαρακτήρα του και να προσελκύσει στον Σύλλογο εκατοντάδες νέους, με ένα κοινό γνώρισμα : τη λατρεία για τη γενέτειρα τους. Με πρότασή του, που στηρίχτηκε τόσο από τον τότε Δήμαρχο Δημήτρη Κιντή όσο και από τον τέως Δήμαρχο Κώστα Δελλαπόρτα, ο Δήμος Ηλιούπολης "υιοθέτησε" την πατρίδα του, το Δολό, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή του στην ανέγερση του αγάλματος της Ηπειρώτισσας στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου.

 Όλα αυτά τα χρόνια, ακόμα και μετά την αποχώρησή του από την προεδρία του Συλλόγου, βρισκόταν πάντα κοντά στα μέλη του, τα οποία προέτρεπε σε κάθε ευκαιρία να είναι μονιασμένα, μακριά από κόντρες και εγωισμούς.

 Ήταν παντρεμένος με την Μαργαρίτα Ταξιαρχιώτη, σύντροφο και συμπαραστάτη της ζωής του μέχρι το τέλος. Απέκτησαν δυο κόρες, την Ελευθερία και την Ειρήνη, τις οποίες μεγάλωσε με τις πατροπαράδοτες αρχές της παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας και αξιώθηκε να καμαρώσει 5 εγγόνια και 3 δισέγγονα.

 Είναι βέβαιο ότι οι αξίες και τα ιδανικά που τους κληροδότησε, θα αποτελούν πάντα και σε κάθε τους βήμα άσβεστο φάρο.

 Τους εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια .

 Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

 

 Γιάννης Αναγνώστου

Πρώην Δήμαρχος Ηλιούπολης

 

 

Ημερολόγιο

Τρίτη
22
Αυγούστου
Αγαθονίκου, Ανθούσης μάρτυρος, Αθανασίου οσίου

Ο Καιρός στο Δολό

 

Κάντε κλικ εδώ για αναλυτικά 

Χρήστες

Έχουμε 1 επισκέπτη online