Skip to content

Dolo.gr

  • Greek
Αρχική

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα του Δολού!  

dolo_anoixi

Αυτή η ιστοσελίδα αποτελεί πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολού Ιωαννίνων και έχει ως στόχο αρχικά την ευρύτερη δυνατή προβολή του χωριού μας, για να συμβάλλουμε με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια της διάδοσης και προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η ιστοσελίδα αποτελεί επίσης και ένα σημείο συνάντησης για όσους αγαπάνε αυτόν τον τόπο και βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης. Το Δολό μας χρειάζεται και το χρειαζόμαστε και εμείς! 

Τα cd του Συλλόγου:

1. Τα Πολυφωνικά ( περισσότερα )

2. Διπλό μουσικό (περισσότερα)

cd_001exofyllo_cd

“ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ 2012” Εκτύπωση E-mail

1. Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ

2. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

3. ΤΟ “ΔΟΛΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ”

4. ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟ ΜΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΡΑΠΤΗ

 

 

1. Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ

Οι εκδηλώσεις του καλοκαιριού ξεκίνησαν με την παράσταση Καραγκιόζη από τον ερασιτέχνη συγχωριανό μας Αλέξανδρο Οικονομίδη (εγγονό του Γιάννη Κουβαρά), που καθιέρωσε πλέον να παρουσιάζει ανελλιπώς κάθε χρόνο. Η παράσταση ικανοποίησε μικρούς και μεγάλους, αφού ο Αλέξανδρος απέδειξε ότι όταν συνυπάρχουν το χόμπυ και η δεξιοτεχνία, η επιτυχία είναι δεδομένη. Του ευχόμαστε κέθε επιτυχία.

karagiozis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. ΒΡΑΔΥΑ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΚΑΙ ΜΥΘΩΝ

Η ομάδα αφήγησης παραμυθιών "Ράβε - ξήλωνε", που αποτελούνταν από τους: Γιάννα Κούλα, Πόλυ Ανδρεάδη, Στέλλα Κατσαρού, Κατερίνα Φώτου και ο μουσικός περικλής Μπουλουκτσής, παρουσίασαν μια όμορφη παράσταση με παραμύθια και μύθους του τόπου μας και από άλλες περιοχές. Παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον μικροί και μεγάλοι, ντόπιοι και ξένοι. Την παράσταση προλόγισε η χωριανή μας, δημοσιογράφος Αγνή Βραβορίτου

 

 paramithia_3 paramithia_7
 paramithia_6  paramithia_2
 paramithia_4  paramithia_5

3. ΤΟ “ΔΟΛΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ”

Όπως καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το «ΑΝΤΑΜΩΜΑ» των Δολιωτών την Παρασκευή 17 Αυγούστου το βράδυ. Η συμμετοχή φέτος ήταν μικρότερη από τα προηγούμενα χρόνια, ίσως λόγω της οικονομικής κρίσεως που υπάρχει. Το κέφι όμως δεν υστερούσε, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί ένα γνήσιο πωγωνήσιο γλέντι. Η εκδήλωση κύλησε όμορφα, μέσα σε ζεστή ατμόσφαιρα, με το νόστιμο παραδοσιακό φαγητό (κρέας με πιλάφι) και τους ήχους του μουσικού συγκροτήματος του εξαίρετου Κώστα Βέρδη. Η νεολαία μας όπως πάντα έδωσε το παρόν της, βοηθώντας στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης και κρατώντας τον χορό μέχρι τις 5 το πρωΐ.Τους παρευρισκόμενους χαιρέτησε εκ μέρους των Δολιωτών ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολού Ιωαννίνων Γιάννης Μποντίνης.

Μερικές φωτογραφίες από τους παρευρεθέντες

 trapezi_1  trapezi_2
 trapezi_3  trapezi_4
 trapezi_5  trapezi_6
 trapezi_7  trapezi_8

Φωτογραφίες από το χορό που κράτησε μέχρι το πρωΐ. Το χορό άνοιξε ο συγχωριανός μας από την Αμερική Χριστόφορος Ράπτης:

horos_1
horos_2
 horos_3  horos_3a
 horos_4  horos_5
 antamoma_6  antamoma_7
 antamoma_8  antamoma_9
 horos_6  antamoma_10

Δείτε τα video από το γλέντι:

Τη Χρύσα Τζιόβα στο "Φίλοι καλωσορίσατε"

Μέρος 1Μέρος 2 , Μέρος 3 , Μέρος 4 , Μέρος 5 , Μέρος 6 , Μέρος 7 , Μέρος 8 , Μέρος 9 , Μέρος 10 , Μέρος 11 , Μέρος 12 , Μέρος 13 , Μέρος 14 , Μέρος 15 .

4. ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟ ΜΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΡΑΠΤΗ

Μέσα σε ένα έντονα συγκινησιακό περιβάλλον, στις 18 Αυγούστου 2012, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολού Ιωαννίνων, για την τιμητική διάκριση στον συγχωριανό μας Χριστόφορο Ράπτη, για την πολύπλευρη προσφορά του στο χωριό μας.

Η Πρόεδρος της Αδελφότητος Αθηνών Όλγα Γιάνναρου, αφού καλωσόρισε τον Χριστόφορο Ράπτη εκ μέρους της Αδελφότητας Αθηνών, αναφέρθηκε στο σπουδαίο του έργο, το λεύκωμα “Αλησμόνητο Δολό” και τις συχνές δημοσιεύσεις του στην εφημερίδα “ΤΑ ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ”, στοιχεία που δείχνουν, ότι είναι πάντα παρών στη γενέθλεια γη του, παρ'ότι είναι ξενητεμένος 50 χρόνια, χαρακτηρίζοντάς τον μύστη των παραδόσεων.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολού Ιωαννίνων Γιάννης Μποντίνης, μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στις αξίες και την κοινωνική προσφορά, όχι μόνο του τιμώμενου Χριστόφορου Ράπτη, αλλά και των άλλων ξενητεμένων Δολιωτών, οι οποίοι έχουν καταξιωθεί στις κοινωνίες που ζουν. Επισήμανε τις δυσκολίες αλλά και τα επιτυχημένα αποτελέσματα της δημιουργίας του λευκώματος, χαρακτηρίζοντας γνήσιο πατριώτη και προικισμένο με χαρίσματα Δολιώτη. Τέλος εξέφρασε στον Χριστόφορο Ράπτη, εκ μέρους όλων των Δολιωτών τις θερμές ευχαριστίες τους για το “Αλησμόνητο Δολό”, τονίζοντας ότι μ' αυτό το έργο του το Δολό θα γίνει πράγματι αλησμόνητο, όπως και το όνομά του.

Ο Νίκος Υφαντής στο σύντομο χαιρετισμό του, καλωσόρισε τον Χριστόφορο Ράπτη, επισημαίνοντας την αγάπη του για το Δολό και υπενθυμίζοντάς του τα αγαπημένα του μέρη του χωριού μας που θα επισκεφτεί, αναπολώντας τα περασμένα.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Μποντίνης, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολού Ιωαννίνων, προσέφερε μία καλαίσθητη εικόνα του πολιούχου του Δολού Αγίου Χριστοφόρου, ζωγραφισμένη από τον χωριανό μας Βασίλη Χρήστου.

Στην αντιφώνησή του ο Χριστόφορος Ράπτης, φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε, εκφράζοντας και την ευχάριστη έκπληξή του γι' αυτή. Με φιλοσοφημένη και εκ βάθους ψυχής εξομολόγησή του, αναφέρθηκε στην πορεία του από τον ξενητεμό του από το αγαπημένο του χωριό και τους αγαπητούς του γονείς, μέχρι την επιτυχημένη σταδιοδρομία του στην Αμερική. Επισήμανε τις δυσκολίες που συνάντησε στη δημιουργία του λευκώματος, αλλά με το σθένος και την υπομονή του και τη συμπαράσταση της συζύγου του Κρυστάλλως και τη συνδρομή τόσο του Γιάννη Μποντίνη, όσο και του Νίκου Υφαντή, ολοκλήρωσε με επιτυχία αυτό το έργο.

Ολοκληρώνοντας, διάβασε το παρακάτω ποίημα, αγνώστου συγγραφέα και δικής του μετάφρασης, αλλά αντιπροσωπευτικό, όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, με τίτλο:

Η ώρα είναι τώρα”

Εάν ποτέ θελήσεις να μ'αγαπήσεις

αγάπα με τώρα

που μπορώ να το νοιώσω,

όμορφα και τρυφερά αισθήματα

που αναβλύζουν από αληθινό πόθο

αγάπα με τώρα

που είμαι ζωντανός

μην περιμένεις σε μάρμαρο

για να σκαλίσεις γλυκές φράσεις

σε μια παγωμένη πέτρα.

Αν έχεις τρυφερές σκέψεις για μένα

πες μου τώρα πριν κοιμηθώ

ποτέ μου να μη ξυπνήσω.

Εάν λοιπόν με αγαπάς, έστω και λίγο

πες μου τώρα που ζω

σαν θησαυρό να τα φυλάξεις.

 

Δείτε μερικές φωτογραφίες από την εκδήλωση και τα video Μέρος 1 και Μέρος 2 .

raptis_1
alismonito_dolo
 raptis_3  raptis_3a
 raptis_5  raptis_4
 raptis_6  raptis_7

raptis_2

 

 

Ημερολόγιο

Τρίτη
22
Αυγούστου
Αγαθονίκου, Ανθούσης μάρτυρος, Αθανασίου οσίου

Ο Καιρός στο Δολό

 

Κάντε κλικ εδώ για αναλυτικά 

Χρήστες

Έχουμε 1 επισκέπτη online