Skip to content

Dolo.gr

  • Greek
Αρχική

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα του Δολού!  

dolo_anoixi

Αυτή η ιστοσελίδα αποτελεί πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολού Ιωαννίνων και έχει ως στόχο αρχικά την ευρύτερη δυνατή προβολή του χωριού μας, για να συμβάλλουμε με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια της διάδοσης και προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η ιστοσελίδα αποτελεί επίσης και ένα σημείο συνάντησης για όσους αγαπάνε αυτόν τον τόπο και βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης. Το Δολό μας χρειάζεται και το χρειαζόμαστε και εμείς! 

Τα cd του Συλλόγου:

1. Τα Πολυφωνικά ( περισσότερα )

2. Διπλό μουσικό (περισσότερα)

cd_001exofyllo_cd

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ Εκτύπωση E-mail

2.       ΔΟΛΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2014

Περισσότερες φωτογραφίες  και όλα τα βίντεο από την ποιητική βραδιά και το "ΔΟΛΙΩΤΙΚΟ ΑΝΥΑΜΩΜΑ" 2014 στο  http://dolo-gr.blogspot.gr/

 

Το Αντάμωμα των Απανταχού Δολιωτών, είναι πλέον ένας θεσμός που έχει καθιερωθεί στην συνείδηση όλων μας και που πραγματοποιείται κάθε χρόνο το καλοκαίρι στις 17 Αυγούστου, στο χωριό μας. Έτσι και φέτος συνεχίζουμε την παράδοση των τελευταίων ετών και ανταμώσαμε και πάλι την Κυριακή 17 Αυγούστου 2014 , στο όμορφο χωριό μας, γίναμε όλοι μια παρέα, γλεντήσαμε και χορέψαμε! 

 

Το ΔΟΛΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ βοηθά στην διατήρηση της παράδοσης αλλά και στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Δολιωτών. Το καλοκαιρινό Αντάμωμα, που έχει γίνει θεσμός για το Δολό, συγκέντρωσε, όπως κατέγραψε η κάμερα πολλούς κατοίκους τόσο του χωριού όσο και εκείνων που διαμένουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό.

trapezi_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

trapezi_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τη βραδιά άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Δολού Βαγγέλης Δάκας, που καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους χωριανούς αλλά και επισκέπτες και φίλους του χωριού, που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Αθηνών Φοίβος Κουβαράς, αναφέροντας τα εξής:

«Και φέτος η ανθοστολισμένη Καστανιά περήφανη περίμενε τους ξενιτεμένους Δολιώτες και φίλους να διασκεδάσουν και να χορέψουν κάτω από τον ίσκιο της, χέρι χέρι σαν στεφάνι.

Έτσι, πριν από σχεδόν πενήντα χρόνια, οι νιοι και νιες του Δολού χέρι με χέρι ξεκίνησαν το συνεχές ταξίδι διατήρησης της παράδοσης, της ερασιτεχνικής δράσης του αλληλοσεβασμού αλλά και το ετήσιο Αντάμωμα γύρω από την εκκλησία μας, στη σύγχρονη εποχή, μεταφέροντας κάθε τόσο τη σκυτάλη στις νέες γενιές, στους εκάστοτε νέους της ξενιτιάς σαν μια Κιβωτό Αγάπης για το χωριό μας.

Αυτό  μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον. Είθε αυτή η εθελοντική δράση να  επεκταθεί και για άλλες ανάγκες του χωριού.

Εμείς οι εκπρόσωποι της Αδελφότητας Αθηνών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Ιωαννίνων, ο Γεωργοδασικός Σύλλογος του Δολού και η Αδελφότητα της Αμερικής, ως Συλλογικοί φορείς, είμαστε πρόθυμοι να συντονίσουμε και να ενισχύσουμε τις δράσεις  αυτές αλλά και τις τρέχουσες ανάγκες του χωριού μας που προκύπτουν.

Είμαστε χαρούμενοι που είναι δίπλα μας η αειθαλής πρόεδρος της Αδελφότητας Αμερικής, η Ανθούλα Ζέρβα οι οποία μας μεταφέρει τους χαιρετισμούς των Δολιωτών της Αμερικής που παρά το πέρας της ηλικίας των θα ήθελαν να είναι σήμερα δίπλα μας, αλλά και τον πρόεδρο των Ηπειρωτών της Ν. Μάκρης κ. Ευάγγελο Φωτόπουλο

Είμαι πολύ χαρούμενος επίσης που θα είναι δίπλα μας τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου, αυτές οι νέες ψυχές θα φέρουν την ελπίδα, τα όνειρα, τις προσδοκίες που έχει κάθε νέος για μια καλύτερη κοινωνία στο Πωγώνι αλλά και στη χώρα μας.

Παράλληλα θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους των διοργανωτών όλους εσάς που παρευρεθήκατε και σήμερα στο τραπέζι μας.

Το Μοιρολόι που ακολουθεί, το αφιερώνουμε, σε όλους όσους έφυγαν και φέτος απο κοντά μας και μας αγναντεύουν εκεί πάνω από το Κουτσόκρανο.

Είμαι σίγουρος πως χαίρονται που μαζευόμαστε κάτω από τον ίσκιο της καστανιάς χέρι χέρι σαν στεφάνι.

Καλή συνέχεια σε όλους».

 

kouvaras

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

organa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολούθησε το σερβίρισμα, από την νεολαία, του νοστιμότατου (κατά κοινή ομολογία) παραδοσιακού φαγητού (κρέας με πιλάφι), συνοδευόμενο από τις σαλάτες, γαλοτύρι και φέτα,. Να σημειωθεί ότι χορηγοί του τραπεζιού ήταν, ως συνήθως, ο Φόρης Κωσταράς (προσφέροντας 2 προβατίνες και τη φέτα) και ο Πάνος Κούρος (προβατίνα και το ψωμί), τους οποίους και ευχαριστούμε. Δεν πρέπει να παραλείψουμε και να ευχαριστήσουμε και όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση αυτής της όμορφης εκδήλωσης, προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, τη νεολαία κυρίως αλλά και τους μεγαλύτερης ηλικίας, που κατάφεραν να παρουσιάσουν μια εξαιρετική πολιτιστική εκδήλωση, αποδεικνύοντας  πως η παράδοση πρέπει να διατηρείται και να προωθείται σε κάθε ευκαιρία.

proetoimasia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

proetoimasia_apo_neolaia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σ’ αυτό συντέλεσε και η ζωντανή παραδοσιακή μουσική με τους δεξιοτέχνες του είδους, Κλαρίνο: Κώστας Βέρδης, Βιολί: Γιάννης Νίνης, Λαούτο: Μιχάλης Βέρδης, Ντέφι: Βαγγέλης Βέρδης και στο τραγούδι ο δικός μας Βαγγέλης Δάκας, που ήταν η πρώτη του συμμετοχή με το συγκρότημα του Κώστα Βέρδη, στο χωριό μας και ευχόμαστε να συνεχιστεί και στο μέλλον. Το εκπληκτικό αυτό μουσικό σύνολο και το κέφι των χορευτών ανέβασαν το θερμόμετρο του κεφιού στα ύψη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Άλλωστε, τι είναι το Αντάμωμα; είναι ο θησαυρός της Παράδοσης που εποπτεύει τη ζωή μας, μας θυμίζει ποιοι είμαστε και μας εμποδίζει να ξεχάσουμε αλλά και να τα χάσουμε...

 

Και του χρόνου!!

 

horos_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

teleytaios_horos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε τα βίντεο από όλη την εκδήλωση που έγινε την Κυριακή 17 Αυγούστου 2014 στο Δολό.

Βίντεο 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , , 7 , 8 , 9 , 10 , 11, 12 , 13 , 14 , 15 , 16, 17, 18, 19 , 20.

 

1.       Ποιητική βραδιά

panel poihtes 
Το Σάββατο 16 Αυγούστου 2014, πραγματοποιήθηκε στο Δολό ποιητική βραδιά, αφιερωμένη στους δύο Δολιώτες ποιητές Ελένη Καλαγκιά και Άγγελο Κούρο, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας των νέων τους ποιητικών συλλογών. Η Ελένη Καλαγκιά, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Οσελότος" την τέταρτη ποιητική συλλογή με τίτλο "Σε χωρητικότητα ολίγων στροφών". Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές με τίτλο: "Ερωτώ ....Η εντελέχεια του έρωτα", "Ερωτώ ....Όνειρα άλικα" και "Του Φθινοπώρου η πικρή καντάδα".Ο Άγγελος Κούρος μετά τις δύο επιτυχημένες εκδόσεις των ποιητικών συλλογών "οι κόφτες" και "ο δρόμος για το καλοκαίρι", κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Μελάνι" την τρίτη ποιητική του συλλογή με τίτλο "Κουβαλάμε πάνω μας υδροκυάνιο".Η εκδήλωση που στήθηκε σε ένα πρωτόγνωρο χώρο για εκδηλώσεις, δίπλα από την εκκλησία,, δίνοντας ρομαντική χροιά με το λυκόφως και τον χαμηλό φωτισμό των λυχναριών, παρουσίασε και συντόνισε η χωριανή μας δημοσιογράφος Αγνή Βραβορίτη λέγοντας:

"Αγαπητοί χωριανοί και φίλοι του Δολού. Κάτω από το Αυγουστιάτικο φεγγάρι, με το δροσερό αεράκι να μας μεταφέρει όλες τις μυρωδιές του χωριού μας, δίπλα από την εκκλησία μας, συναχθήκαμε εδώ απόψε για να μυηθούμε στα μυστικά της ποίησης μέσα από τα ποιήματα της Ελένης Καλαγκιά και του Άγγελου Κούρου.

Η Ελένη Καλαγκιά ξεκίνησε να γράφει στίχους για τραγούδια και ποιήματα από το 2000. Φέτος μας παρουσιάζει την τέταρτη ποιητική συλλογή "Σε χωρητικότητα ολίγων στροφών". Έχουν προηγηθεί οι συλλογές "Ερωτώ ....Η εντελέχεια του έρωτα" το 2009, "Ερωτώ ....Όνειρα άλικα" το 2009 και  "Του Φθινοπώρου η πικρή καντάδα" το 2013.

Για τη συλλογή αυτή στον πρόλογό του ο λογοτέχνης Αλέκος Πούλος γράφει μεταξύ άλλων: « Η ποίηση της συλλογής εκφράζεται με εικόνες και αισθήματα που συγκροτούν και δίνουν μια ζωντανή παράσταση της καθημερινότητας, έχουν μια αισθητική ενότητα και απλότητα της εικόνας που θέλει να εκφράσει η ποιήτρια, η οποία με τους στοίχους της στρατεύει την συνείδηση της, προσπαθεί να την δώσει στον αναγνώστη με ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ξεκινώντας από ιδέες που ανεβαίνουν σαν ζωντανές μορφές, γεννώντας πάγο που βάζει σημάδια στην πορεία των κοινωνικών δυνάμεων που οδηγούν τη ζωή προς το φως γιατί πια δεν πιστεύουν σε διαλόγους. Στην νέα της ποιητική συλλογή "Σε χωρητικότητα ολίγων στροφών" η Ελένη Καλαγκιά μας στροφιλίζει στις αιτίες που σήμερα ασφυκτιούν όπως γράφει και η ίδια. Η ποίησή της είναι ρεαλιστική, αφού οι στροφές των ποιημάτων της περιγράφουν το ζοφερό σήμερα με ένα όμως μεγάλο – ΟΧΙ – μην σκοτώσετε την χώρα μου. Δεν λείπει βέβαια ο λυρισμός και η ευαισθησία της που την διακρίνει άλλωστε η ομιλητική σιωπή των  ματιών της, το ξεκάθαρο βλέμμα της και μυαλό της, δίνοντας έτσι μέσα από τα ποιήματά της και την δύναμη της ζωής αλλά και την απάντηση πως μιας και επιμένουμε με ζήλο περισσό ας λάβουνε υπόψη τους τα στιβαρά μας πόδια».

Στην δεύτερη ενότητα της συλλογής – ποιήματα ερωτικά – και σε ένα στίχο της αναρωτιέται και η ίδια:                                   

Έρωτας – ζωή;                                      

Έρωτας – εξάρτηση;           

Η μήπως ανάγκη υπέρβασης του εαυτού;

Σ’ ευχαριστούμε Ελένη

 

theates_1   

"Κουβαλάμε πάνω μας υδροκυάνιο", η τρίτη ποιητική συλλογή του Άγγελου Κούρου, το 2014, με έργο εξωφύλλου από την Μυρτώ Χρήστου. Το 2008 "οι κόφτες" και "ο δρόμος για το καλοκαίρι" το 2012. Την νέα ποιητική συλλογή ο Άγγελος Κούρος την αφιερώνει στο Πωγωνήσιο στίχο «Σταφύλι μου κολλούν τα χείλη μου». Στις στροφές των ποιημάτων του όμως περιπλέκει το γλυκό σταφύλι με το πικρό υδροκυάνιο και μας επαναφέρει στην πραγματικότητα που την γνωρίζει καλά ο Άγγελος και μας προσγειώνει και εμάς σ’ αυτή. «Κανείς δεν κρύφτηκε για πάντα από την αλήθεια του» γράφει σε ένα στίχο του ο Άγγελος και αυτό τον προσδιορίζει μέσα από τα ποιήματά του και αποκαλύπτει τις αλήθειες του για τη ζωή, τον έρωτα. Δεν φοβάται να αντιμετωπίσει και να καταγράψει ότι συμβαίνει γύρω του. Γιατί αγγίζουν τις ευαίσθητες χορδές του και το κοφτερό μυαλό του. Ατενίζει την ζωή με το ευθυτενές βλέμμα του, αφουγκράζεται τις σκέψεις των διπλανών, τις καταγράφει, τις επεξεργάζεται και κάνοντας τον Μικρό απολογισμό του γράφει:

οι μέρες πέφτουν μέσα μου

σαν κέρματα

σε χαλασμένο μηχάνημα

το βράδυ

τις επιστρέφω ατόφιες
 

 

Συγχαρητήρια Άγγελε

 

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε διαβάζοντας ποιήματα, από τις ποιητικές συλλογές, εκτός από τους δύο ποιητές και οι: Χαρά Παγούνη, Μαίρη Φωτοπούλου, Ηλιάνα Καψοκόλη, Νίκος Πορίκης, Δώρα Κούρου.  Βίντεο από την εκδήλωση μπορείτε να δείτε εδώ.

theates_2

 

 

 

Ημερολόγιο

Τρίτη
22
Αυγούστου
Αγαθονίκου, Ανθούσης μάρτυρος, Αθανασίου οσίου

Ο Καιρός στο Δολό

 

Κάντε κλικ εδώ για αναλυτικά 

Χρήστες

Έχουμε 1 επισκέπτη online