Skip to content

Dolo.gr

  • Greek
Αρχική

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα του Δολού!  

dolo_anoixi

Αυτή η ιστοσελίδα αποτελεί πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολού Ιωαννίνων και έχει ως στόχο αρχικά την ευρύτερη δυνατή προβολή του χωριού μας, για να συμβάλλουμε με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια της διάδοσης και προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η ιστοσελίδα αποτελεί επίσης και ένα σημείο συνάντησης για όσους αγαπάνε αυτόν τον τόπο και βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης. Το Δολό μας χρειάζεται και το χρειαζόμαστε και εμείς! 

Τα cd του Συλλόγου:

1. Τα Πολυφωνικά ( περισσότερα )

2. Διπλό μουσικό (περισσότερα)

cd_001exofyllo_cd

Το πανηγύρι του Αγ. Χριστοφόρου στο Δολό Εκτύπωση E-mail

Στις 9 Μαΐου 2015, γιορτάστηκε με μεγάλη επιτυχία ο εορτασμός του Αγίου Χριστοφόρου, πολιούχου του Δολού. Εν συγκρίσει με προηγούμενες χρονιές, φέτος ήταν μεγαλύτερη η προσέλευση. Σ’ αυτό συνετέλεσε ο πολύ καλός καιρός και η αργία του Σαββάτου.Για όσους δεν γνωρίζουν, το εξωκλήσι βρίσκεται στην κορυφή του βουνού Κουτσόκρανο, σε υψόμετρο 1324 μ. Η ανάβαση που διαρκεί περίπου 1,5 ώρα (με ενδιάμεσες στάσεις για ξεκούραση ή απόλαυσης της θέας), αποζημιώνει τον επισκέπτη με τη θαυμάσια διαδρομή, μέσα από πλούσια βλάστηση και μεγάλη ποικιλία λουλουδιών, προσφέροντας απεριόριστη θέα, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο βίντεο που μπορείτε να δείτε εδώ , το οποίο έχει ληφθεί από το εξωκλήσι του Αγ. Χριστοφόρου. Το μονοπάτι είχε καθαριστεί και είχε σε πολλά σημεία σημάνσεις από τους Ορειβατικούς Συλλόγους Πωγωνίου και Ιωαννίνων, κάνοντας έτσι την πρόσβαση πιο εύκολη. Η μικρή εκκλησία δεν ήταν δυνατόν να χωρέσει όλο τον κόσμο και έτσι οι περισσότεροι έμειναν στο προαύλιο, απολαμβάνοντας τη φύση και τη θέα.Όταν τελείωσε η λειτουργία, έγινε η αρτοκλασία στο προαύλιο της νέου εξωκλησιού.Εκτός του παραδοσιακού λουκουμιού, προσφέρθηκε τσίπουρο με τυριά και πίτες προσφορά του εορτάζοντα Φόρη Κωσταρά. Μετά τη λήψη των αναμνηστικών φωτογραφιών, ακολούθησε η κατάβαση, σε μικρότερο χρόνο βέβαια απ' ότι η ανάβαση. Στην είσοδο του χωριού περίμενε το δημοτικό συγκρότημα του Τάκη Λούκα, με τον Βαγγέλη Ντάκα στο τραγούδι, μαζί με όσους δεν μπόρεσαν να ανέβουν στο εξωκλήσι και όλοι μαζί κατευθυνθήκαμε  στο προαύλιο του καφενείου, όπου στήθηκε ένα μικρό γλέντι. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και το Πολυφωνικό Σύνολο ΧΑΟΝΙΑ, με σολίστ την Αλίκη Γκανά και μαζί με τους δικούς μας Ηλία Κούρο, Βαγγέλη Δάκα, Πάνο Κούρο και Άκη Φωτόπουλο, τραγούδησαν πολυφωνικά τραγούδια, όπως τα γνωρίζουμε καλά στο Δολό.

Περισσότερες φωτογραφίες δείτε στο http://dolo-gr.blogspot.gr/.Τα σχετικά βίντεο : Άποψη από τον Άγ. Χριστόφορο , Αρτοκλασία, Επιστροφή μέρος Α΄, Επιστροφή μέρος Β΄, Δολό 9-5-2015, Χορός 9-5-2015, Το παράπονο του τσοπάνου, Σγουρέ βασιλικέ μου.Τα πολυφωνικά: Μάγια μου’ χεις καμωμένα, Μάρω στο πηγάδι, Μοιρολόι με τον Ηλία Κούρο, Πολυφωνικά.

Δείτε εδώ το πολύ ενδιαφέρον ειδικό αφιέρωμα του epirus tv news, για το πανηγύρι στο Δολό "Μια ξεχωριστή γιορτή στο ξακουστό Δολό Πωγωνίου", με την κάμερα του Λευτέρη Ζαφείρη.

Πανοραμικές φωτογραφίες από τον Αλέξη Γκλαβά εδώ

apopsh

 

anamnhstikh

 

Ημερολόγιο

Τρίτη
22
Αυγούστου
Αγαθονίκου, Ανθούσης μάρτυρος, Αθανασίου οσίου

Ο Καιρός στο Δολό

 

Κάντε κλικ εδώ για αναλυτικά 

Χρήστες

Έχουμε 1 επισκέπτη online