Skip to content

Dolo.gr

  • Greek

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα του Δολού!  

apopsi_hionism_new

Αυτή η ιστοσελίδα αποτελεί πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολού Ιωαννίνων και έχει ως στόχο αρχικά την ευρύτερη δυνατή προβολή του χωριού μας, για να συμβάλλουμε με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια της διάδοσης και προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η ιστοσελίδα αποτελεί επίσης και ένα σημείο συνάντησης για όσους αγαπάνε αυτόν τον τόπο και βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης. Το Δολό μας χρειάζεται και το χρειαζόμαστε και εμείς! 

Τα cd του Συλλόγου:

1. Τα Πολυφωνικά ( περισσότερα )

2. Διπλό μουσικό (περισσότερα)

cd_001exofyllo_cd

Φακιόλισμα-Πωγωνίσια Ομπόλια
Δείτε από το vostiniotis.blogspot.gr το φακιόλισμα, από την Αγαθή Γούμενου στο λαογραφικό μουσείο Πωγωνιανής  εδώ
 
Κυκλοφόρησε το 132 φύλλο της εφημερίδας "ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ"
Κυκλοφόρησε το 132o φύλλο της 3μηνιαίας εφημερίδας "ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ" (περίοδος Οκτώβριος – Νοέμβριος – Δεκέμβριος  2016),  που εκδίδει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολού  Πωγωνίου Ιωαννίνων. Για να τη διαβάσετε πατήστε εδώ .   
 
Πριν 30 χρόνια στο Δολό!
Δείτε από το "Vostiniotis.blogspot.gr" ένα βίντεο από το Δολό πριν 30 χρόνια, πατώντας εδώ.
 
Φωτογραφίες και βίντεο από τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού στο Δολό

Έστω και καθυστερημένα, παρουσιάζουμε σε βίντεο και φωτογραφίες από τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις (Αύγουστος 2016) στο Δολό, όπως τις αποτύπωσε ο Γιάννης Καραμανιώλας, που τον ευχαριστούμε πολύ.

1.Εκδήλωση τιμής στους δασκάλους μας, Παντελή Ζωΐδη και Κώστα Κουκουλάρη.

Βίντεο: Μέρος 1, Μέρος 2, Μέρος 3, Μέρος 4 και Μέρος 5 .

Φωτογραφίες στο http://dolo-gr.blogspot.gr./ 

2. Θεατρικό δρώμενο από την ομάδα "ΟΒΙΡΑ" των νέων του Δολού.

Βίντεο εδώ

Φωτογραφίες στο http://dolo-gr.blogspot.gr./

3. Το Δολιώτικο Αντάμωμα

Βίντεο: Προσφωνήσεις ,  Μέρος 1 , Μέρος 2, Μέρος 3 , Μέρος 4 , Μέρος 5, Μέρος 6 , Μέρος 7 , Μέρος 8 , Μέρος 9 , Μέρος 10 , Μέρος 11 , Μέρος 12 .

Φωτογραφίες στο http://dolo-gr.blogspot.gr.  

 
Κυκλοφόρησε το 131ο φύλλο της εφημερίδας "ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ"
Κυκλοφόρησε το 131o φύλλο της 3μηνιαίας εφημερίδας "ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ" (περίοδος Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2016),  που εκδίδει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολού Πωγωνίου Ιωαννίνων. Για να τη διαβάσετε πατήστε εδώ
 
Η Τέχνη της Πωγωνίσιας φορεσιάς

Δείτε το πολύ ωραίο βίντεο, που παρουσιάζει το ντύσιμο της παραδοσιακής Πωγωνίσιας φορεσιάς, στο site του http://vostiniotis.blogspot.gr/. Η παρουσίαση έγινε στο Λαογραφικό Μουσείο της Πωγωνιανής, από την Βησσανιώτισσα Αγαθή Γούμενου και η βιντεοσκόπιση από τον Άρη Υφαντή.

Σε επόμενο βίντεο που θα ακολουθήσει, θα παρουσιαστεί το Φακιόλιασμα με την Πωγωνίσια Ομπόλια. 

 
Υλικό από τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις

Λόγω της απουσίας του administrator της ιστοσελίδας μας, θα παρουσιάζουμε διαδοχικά φωτογραφίες και βίντεο, όπως είχαν την ευγενή καλοσύνη να μας τα παραχωρήσουν οι χωριανοί μας που είχαν την τύχη να παρευρίσκονται στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις και τους οποίους ευχαριστούμε πολύ. Γι αυτό ζητούμε την κατανόησή σας για την ....άναρχη παρουσίαση του υλικού.

1. Φωτογραφίες από την τιμητική εκδήλωση των δασκάλων Π. Ζωίδη και Κ. Κουκουλάρη, του Φοίβου Κουβαρά και του Φάνη Φούκη

http://dolo-gr.blogspot.gr/2016/09/blog-post.html

 
ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΜΑΣ

Μια πολύ σεμνή τελετή, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Αυγούστου στο χωριό, δίπλα από το κλειστό Δημοτικό μας σχολειό. Μια ξεχωριστή εκδήλωση προς τιμή των δικών μας Δασκάλων  Παντελή Ζωίδη και Κώστα Κουκουλάρη.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τους μαθητές τους, που φοίτησαν κατά την περίοδο 1951 – 1960 όπου αυτοί υπηρετούσαν  σαν δάσκαλοι. Πραγματοποιήθηκε σε φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα, καθώς έπειτα από πολλά χρόνια αντάμωσαν μαθητές και δάσκαλοι γεμάτοι με αναμνήσεις και ιστορίες.  

Είναι από τις στιγμές εκείνες που η λέξη "Δάσκαλος" τιμά πραγματικά το πρόσωπο... και θα μπορούσε να γραφτεί με όλα τα γράμματα κεφαλαία!

Την επιμέλειά της εκδήλωσης ανέλαβε, και την ευχαριστούμε πολύ που πάντα με τις γνώσεις της μας βοηθά αφάνταστα, η Αγνή Βραβορίτη. Καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, χτύπησε το σχολικό κουδούνι. Διαβάστηκαν από το Μαθητολόγιο οι εγγεγραμμένοι μαθητές των σχολικών ετών 1951-52 (με δάσκαλο τον Π. Ζωίδη) και 1956-57 (με δάσκαλο τον Κ. Κουκουλάρη) και σημειώθηκαν οι απόντες.

Στη συνέχεια  διαβάστηκαν οι επιστολές των  μαθητών, που για διαφόρους λόγους ο καθένας απουσίαζε, όπως του Παύλου Μπέτζιου από Αμερική και του Γιώργου Μποντίνη προς τους δασκάλους τους.

(Τέτοια επιστολή έστειλε μέσω διαδικτύου και ο  Γιάννης Καρβούνης αλλά ήταν αδύνατη η λήψη της στο Δολό λόγω απουσίας του υπεύθυνου διαχειριστή e-mail).

Τις προσωπικότητες των δασκάλων ανέπτυξαν επί μακρόν οι μαθητές τους Βασίλης Γκερμότσης  (μαθητής του Παντελή Ζωίδη και Παναγιώτης Παπαιωάννου (μαθητής του Κώστα Κουκουλάρη).

Η παρουσίαση έλαβε υπόψη της τρεις ρόλους των προσώπων.

      1.     Του δάσκαλου ως παιδαγωγού.

2. Του δάσκαλου ως υπεύθυνου της όλης λειτουργίας του σχολείου και

      3.  Του δάσκαλου ως μέλος της κοινότητας του χωριού.

Και οι τρεις ρόλοι (αναπτύχτηκαν επί μακρόν από τους παρουσιαστές) απαιτούσαν ποικίλες γνώσεις και ικανότητες , που αμφότεροι διέθεταν και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. και γι’ αυτό το έργο τους θεωρείται και αναγνωρίζεται από όλους πετυχημένο.

Για την αναγνώριση της προσφοράς τους απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες.

Στο δάσκαλο Κώστα Κουκουλάρη και αντ’ αυτού απουσιάζοντος, στην κόρη του Αλεξάνδρα, που επίσης υπήρξε μαθήτριά του, από το μαθητή του Χρήστο Φωτόπουλο και στον Παντελή Ζωίδη επίσης από το μαθητή του Γιάννη Μποντίνη.

Αμφότεροι συγκινημένοι επέδωσαν τις τιμητικές πλακέτες εκφράζοντας κι αυτοί τις ευχαριστίες τους. Το ίδιο κλίμα επικράτησε και στους τιμώμενους που επίσης ευχαρίστησαν τους μαθητές τους.

daskalos 
 daskaloi_
 daskaloi_2

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, οι μαθητές παρέθεσαν γεύμα στο κέντρο του Χριστόφορου. Εκεί  πραγματοποιήθηκε η δεύτερη φάση της συνάντησης με ιστορίες και περιστατικά από τη σχολική ζωή εκείνων των χρόνων. Το τέλος μιας ακόμη άκρως επιτυχημένης εκδήλωσης, όπως χαρακτηρίστηκε από όλους,  έκλεισε με χαμόγελα, αγκαλιές και φιλιά.

Όλοι φύγαμε  ενθουσιασμένοι από  αυτή τη συνάντηση, ευχαριστήσαμε  τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και ευχηθήκαμε  στους δασκάλους μας  ο Άγιος Χριστόφορος να τους χαρίζει υγεία και οικογενειακή ευτυχία και να γνωρίζουν  ότι πάντα τους σκεπτόμαστε με σεβασμό και πολλή αγάπη.

Γιάννης Μποντίνης 

 

Θα ακολουθήσουν φωτογραφίες και βίντεο από την εκδήλωση

 

 

 
ΤΟ ‘’ΑΝΤΑΜΩΜΑ’’ ΤΩΝ ΔΟΛΙΩΤΩΝ


Τα πανηγύρια έχουν την τιμητική τους τον Αύγουστο, δίνοντας έτσι “ζωή” στα χωριά μας. Τα περισσότερα από αυτά γίνονται την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, ενώ δεν είναι λίγα τα πανηγύρια που πραγματοποιούνται την παραμονή ή και δύο μέρες πριν.

 Και στο χωριό μας, όπως καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια, και φέτος στις 17 το βράδυ του Αυγούστου, έγινε το καθιερωμένο «ΑΝΤΑΜΩΜΑ».Η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά. Εκτός των Δολιωτών ντόπιων και ξενιτεμένων, μας επισκέφτηκαν πολλοί φίλοι, πολλοί γνωστοί και άγνωστοι από όλα τα γύρω χωριά, ιδιαίτερα δε πολλές ομάδες νέων.  

Αυτό οφείλεται, όπως μας έλεγαν οι πολυπληθείς αυτοί επισκέπτες, με την εν γένει ατμόσφαιρα που δημιουργείτε, καθώς κατορθώνετε να διατηρείτε αναλλοίωτο  το γνήσιο παραδοσιακό  χρώμα του γλεντιού σας. Σε αυτό βέβαια συμβάλλει και το συγκρότημα  του Κώστα Βέρδη, που κρατά αναλλοίωτο το τοπικό ηχόχρωμα των μελωδιών και των τραγουδιών σε σχέση με την αυθεντική χορευτική έκφραση των τοπικών χορών μας. Εξ’ άλλου είναι γνωστή σε όλους και η Δολιώτικη φιλοξενία μας.

Η νεολαία μας κατά παράδοση κι αυτή, είχε αναλάβει την όλη φροντίδα του τραπεζιού.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε  εκ μέρους όλων των Δολιωτών ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Αθηνών Φοίβος Κουβαράς.

Όλα άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις, για την οργάνωση, τη συμμετοχή, την πρωτοτυπία και την επιτυχία του σκοπού.

Ευχαριστούμε όλους όσοι με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση, πρωτίστως όμως την  νεολαία μας. Απέδειξαν πως πρόκειται για εξαιρετικά παιδιά και αυτό μας κάνει υπερήφανους.

Ας συνεχίσουν όπου κι αν βρίσκονται να ανταμώνουν για να μη χάσουν τον δεσμό και την επαφή τους.

 

Γιάννης Μποντίνης

 

 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ ΚΟΥΒΑΡΑ ΣΤΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΔΟΛΟ 2016

Τόσα χρόνια τις βδομάδες του Αυγούστου καταφεύγουμε σε αυτό το χωριό της ψευδαίσθησης, της απόστασης απο το σήμερα, το άγριο σήμερα της ταλαιπωρημένης πατρίδας μας.
Τώρα που σβήνουν ένας ένας οι γέροι του χωριού μας, ξεύρω πως όταν έξω φυσάει ο βοριάς, ο ήχος απο τα πέταλα των αλόγων των γονιών μας, πάνω στα καλντερίμια θα συντροφεύει τις βραδιές μας στην ξενητιά.
Αυτό κανείς Δυνάστης των Πιστεύων μας δεν θα μπορέσει να το πάρει.
Και ποιός γνωρίζει, πάλι τα παιδιά μας να παίζουν χιονοπόλεμο ή μπάλα το καλοκαίρι στην αυλή της εκκλησίας και ας φωνάζει ο επίτροπος για τα τζάμια που θα σπάσουν. 
Είναι σίγουρο ότι μας περιμένουν ακόμη πιο δύσκολες μέρες.
Δεν μας φοβάμαι όμως διότι όλοι οι συλλογικοί φορείς και οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού μας, έχουμε βαθιές ρίζες και παράδοση που θα την αξιοποιήσουμε για να προβάλουμε την Ιστορία του χτές και του σήμερα του χωριού μας, με μικρά ή μεγάλα έργα, σιγά σιγά, ενωμένοι θα φωτίσουμε σαν λαπερό αστέρι τον άδειο ουρανό μας.
Μην ξεχνάμε ότι η παράδοση ζεί και ανθεί μέσα σε μικρές κοινότητες όπως το σημερινό πολυπληθές Αντάμωμα των ξενητεμένων Δολιωτών.

Σήμερα είναι μαζί μας εκτός απο τους ξενητεμένους φίλους και νέους του χωριού μας που διαπρέπουν επαγγελματικά στη ξενητιά και :
ο πάτερ Αντώνιος ιδρυτής και καθοδηγητής της Κιβωτού του Κόσμου, με μερικά απο τα παιδιά του, 
ο αντιδήμαρχος Πωγωνίου κος Στέλλιος Κουκουλάρης, 
ο τοπικός άρχων και εκπρόσωπος του χωριού στο Δημοτικό Συμβούλιο και πρόεδρος του Γεωργοδασικού συλλόγου Δολού κ. Ευάγγελος Δάκας*,
η αντιπρόδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου Αθηνών η κα Βασιλική Φούκου –Κατσιλιέρη, 
η πρόεδρος της Αδελφότητας Αμερικής “ο Άγιος Χριστόφορος” κα Ανθούλα Ζέρβα, η οποία με την προυσία της μας απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό, 
ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιωαννίνων κος Ιωάννης Μποντίνης, 
ο πρόεδρος των Ηπειρωτών Ανατολικής Αττικής με έδρα την Νέα Μάκρη ο συγχωριανός μας κος. Ευάγγελος Φωτόπουλος, 
εκπρόσωπος των Ηπειρωτών Νότιας Αττικής “ο Ρόβας” με πρόεδρο τον Δολιώτη Πέτρο Θανόπουλο 
και η Αδεφότητα Αθηνών “ο Άγιος Χριστόφορος” με πρόεδρο τον ομιλούντα κο. Φοίβο Κουβαρά.

Ευχαριστούμε όλη την νεολαία του χωριού μας που βοηθήσε στο σερβίρισμα του φαγητού και σε όλους όσοι βοήθησαν στην προετοιμασία του σημερινού δείπνου. 
Για αυτούς που έφυγαν θα τους θυμόμαστε πάντα και ξεκινάμε την βραδυά μας με το παραδοσιακό Πωγωνήσιο Μοιρολόϊ.

*Κατά την ομιλία απο παραφορά του λόγου και δίχως κακόβουλη πρόθεση, εκφωνήθηκε λανθασμένα ο Τοπικός άρχων του χωριού Δολού Πωγωνίου και πρόεδρος του Γεωργοδασικού Συλλόγου ο αξιολάτρευτος και αξιοζήλευτος Ευάγγελος Δάκας ως Ευάγγελος Φωτόπουλος. 
Ο Ευάγγλος Δάκας με περισσή προσωπική εργασία φροντίζει το χωριό να παραμένει όλο τον χρόνο λειτουργικό, καθαρό και ασφαλές στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του. Ειμαι σίγουρος Βαγγέλη ότι και του χρόνου θα μας υποδεχτείς με αγάπη στο όμορφο Δολό.

** Στη σύνταξη του κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία απο την ελληνική και ξένη πεζογραφία.

Φοίβος Κουβαράς.

 Αναμένονται φωτογραφίες και βίντεο από το ΔΟΛΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ και από τις λοιπές καλοκαιρινές εκδηλώσεις του χωριού.

 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 18 - 34 από 191

Ημερολόγιο

Δευτέρα
26
Ιουνίου
Δαυΐδ Θεσσαλονίκης, Ανθίωνος οσίων, Ιωάννου επισκόπου Γοτθίας

Ο Καιρός στο Δολό

 

Κάντε κλικ εδώ για αναλυτικά 

Χρήστες

Έχουμε 1 επισκέπτη online