Skip to content

Dolo.gr

 • Greek

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα του Δολού!  

apopsi_hionism_new

Αυτή η ιστοσελίδα αποτελεί πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολού Ιωαννίνων και έχει ως στόχο αρχικά την ευρύτερη δυνατή προβολή του χωριού μας, για να συμβάλλουμε με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια της διάδοσης και προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η ιστοσελίδα αποτελεί επίσης και ένα σημείο συνάντησης για όσους αγαπάνε αυτόν τον τόπο και βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης. Το Δολό μας χρειάζεται και το χρειαζόμαστε και εμείς! 

Τα cd του Συλλόγου:

1. Τα Πολυφωνικά ( περισσότερα )

2. Διπλό μουσικό (περισσότερα)

cd_001exofyllo_cd

Συνεχίζονται οι διαρρήξεις στο Δολό!

Ανησυχητικές διαστάσεις τείνουν να πάρουν οι συνεχιζόμενες διαρρήξεις σπιτιών στο Δολό. Καθημερινά προστίθενται νέα κρούσματα διαρρήξεων.Σε λίγες μόνο μέρες στα σπίτια που διαρρήξανε προστέθηκαν άλλα 4 και μέχρι στιγμής ο συνολικός αριθμός ανήλθε σε 10 σπίτια και επί πλέον προστέθηκε και το καφενείο του χωριού. Με τον ρυθμό αυτό δεν θα μείνει κανένα σπίτι άθικτο. Θα πρέπει επιτέλους οι φορείς της πολιτείας να επέμβουν άμεσα, γιατί κινδυνεύουν και οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι.

 
Σωρεία διαρρήξεων σπιτιών στο Δολό

Έξι διαρρήξεις σπιτιών και μία στο εξωκλήσι του Αγ. Ιωάννη, σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στο Δολό. Είναι το δεύτερο κύμα διαρρήξεων στο χωριό, μετά τη λεηλασία της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου και παράλληλα τη διάρρηξη τριών σπιτιών. Δικαιολογημένη η αγανάκτηση τόσο των λιγοστών μονίμων κατοίκων ,  οι οποίοι φοβούνται όχι μόνο για τις περιουσίες τους, αλλά και για την ίδια τους τη ζωή, όσο και για τους απόδημους  που λεηλατείται η περιουσία τους.

Παρά τις εκκλήσεις   του Δήμου και άλλων φορέων  και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Αστυνομικού Τμήματος Δελβινακίου,  το πρόβλημα αντί να λυθεί επιδεινώνεται λόγω κυρίως έλλειψης προσωπικού για την σωστή αστυνόμευση της περιοχής και της διάλυσης του κλιμακίου της Πωγωνιανής.

Ανάστατα είναι και όλα τα χωριά της μεθορίου και οι λιγοστοί κάτοικοι, ηλικιωμένοι κυρίως, νιώθουν εγκαταλειμμένοι από την πολιτεία, εξαιτίας της αδυναμίας επαρκούς  αστυνόμευσης και των απανωτών κρουσμάτων κλοπών και διαρρήξεων.

 
Κυκλοφόρησε το 129ο φύλλο της εφημερίδας "ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ"
Κυκλοφόρησε το 129o φύλλο της 3μηνιαίας εφημερίδας "ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ" (περίοδος Ιανουάριος -Φεβρουάριος – Μάρτιος 2016),  που εκδίδει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολού Πωγωνίου Ιωαννίνων. Για να τη διαβάσετε πατήστε εδώ.
 
Το Δολό από ψηλά!
Δείτε το καταπληκτικό βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=DqueCi9BWvw&feature=youtu.be

που τραβήχτηκε με drone και παρουσιάζει το όμορφο Δολό και τη ξακουστή  χαράδρα του Κουβαρά.

 dolo_2
 haradra
 
Η Φανή Δημοπούλου σε μια παλιά εκτέλεση

Απολαύστε την απίθανη δικιά μας Φανή σε ένα μοιρολόι, πριν από πολλά χρόνια!

https://www.youtube.com/watch?v=xYiUIap43Wsο 

  fani

 
Ντοκουμέντο από το Πωγώνι του 1948

Με το προσφυγικό πρόβλημα στη χώρα μας στο ζενίθ είναι επίκαιρο ένα σπάνιο ιστορικό ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τη μετακίνηση του πληθυσμού (κατά το κοινώς λεγόμενο «ανταρτόπληκτοι»),  από τα χωριά του Πωγωνίου στη πόλη των Ιωαννίνων. Προέρχεται από το πλούσιο αρχείο του πολυγραφότατου συμπατριώτη μας Κώστα Κωστούλα και έχει αναρτηθεί από τον "Vostiniotis". Δείτε το εδώ.

Περιλαμβάνει σκηνές από την επιβίβαση γυναικόπαιδων σε στρατιωτικά φορτηγά στο Χάνι Δελβινακίου και στη Μεγάλη Ράχη της Πωγωνιανής, όπου σε ένα πλάνο απεικονίζεται μια ηλικιωμένη Πωγωνήσια φορώντας ομπόλια και αναφέρεται ως «Η γιαγιά από το Δολό». Θα βοηθούσε αν κάποιος αναγνωρίσει τη γιαγιά ή και άλλα πρόσωπα που παρουσιάζονται στο βίντεο.

 

____
 
Φωτογραφίες από τις εικόνες που έχουν κλαπεί από την εκκλησία του Δολού

Φωτογραφίες από τις εικόνες της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, Δολού Πωγωνίου, που εκλάπησαν στις 6 Νοεμβρίου 2015

 epitafios

  Χρυσοκέντητος επιτάφιος, διαστάσεων 1,40 Χ 0,90 μ

 
ag._christoforos

  Ασημένια εικόνα που απεικονίζει τον Άγιο Χριστόφορο, διαστάσεων 0,40 Χ 0,50 μ

 
 
Στα σπάργανα το νέο πολυφωνικό συγκρότημα του Δήμου Πωγωνίου

Σε αίθουσα του ξενοδοχείου “OLYMPIC” την Παρασκευή στις 18 Μαρτίου 2016, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των μελών που θα απαρτίσουν την ομάδα του πολυφωνικού συγκροτήματος του Δ. Πωγωνίου. Τον συντονισμό εκ μέρους του Δήμου είχε η  Πωγωνήσια δημοσιογράφος Σοφία Τσέπα, ενώ την εκπαίδευση ανέλαβε ο μουσικολόγος Κώστας Λώλης.Στη συνάντηση παραβρέθηκαν αρκετοί Πωγωνήσιοι, τόσο έμπειροι τραγουδιστές, όσο και νέοι που τραγούδησαν  για πρώτη φορά πολυφωνικά τραγούδια, αλλά με το μεράκι τους έδειξαν ότι θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Εμείς που συμμετείχαμε ως ακροατές αντιληφθήκαμε πόσο επίπονη πρέπει να είναι η εκμάθηση τέτοιων τραγουδιών. Η εκτέλεσή τους απαιτεί όχι μόνο την βαθιά γνώση ενός πλούσιου και παραλλάσοντος ρεπερτορίου αλλά και την εξοικείωση με την τεχνική της πολυφωνίας και τον αυτοσχεδιασμό, αφού η αρτιότητα της ερμηνείας του πολυφωνικού τραγουδιού προϋποθέτει την ύπαρξη αλλά και το σμίξιμο των διαφορετικών φωνών – ρόλων της πολυφωνικής ομάδας.  Το Πωγωνήσιο Πολυφωνικό τραγούδι είναι ένα στολίδι της Ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης και ο Δήμος  Πωγωνίου  με την προσπάθειά του αυτή θέλει να συμβάλει στον αγώνα για τη διάσωση και τη διάδοσή του, σε μια εποχή οριακή για την επιβίωση της αυθεντικής ερμηνείας.

polyphoniko

 
Η κοπή πίτας και οι αρχαιρεσίες για νέο ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολού Ιωαννίνων

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολού Πωγωνίου Ιωαννίνων, την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016, πραγματοποίησε εκδήλωση που συμπεριελάμβανε:

- αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. του Συλλόγου,

- τροποποίηση του καταστατικού του Συλλόγου,

-  τιμητική διάκριση στον επί 33 χρόνια δραστήριο μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας Δημήτριο Πότση,

- την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας.

merikh_apopsi Η εκδήλωση έγινε στην καφετέρια “Piazza del Santo”, όπου οι χωριανοί μας συγκεντρωθήκαμε σ’ ένα πολύ ζεστό και οικογενειακό κλίμα. Η προσέλευση ήταν πέραν του αναμενομένου, το Δολό εκπροσώπησε ο Πάνος Κούρος και παρευρέθηκε και ο πολυγραφότατος Κώστας Κωστούλας, ο οποίος και πρόσφερε το πολύτιμο άλμπουμ του πρωτοπόρου φωτογράφου του Πωγωνίου Γεωργίου Πανταζίδη, που διατέθηκε για τον τυχερό του φλουριού. 

 Η γενική συνέλευση ανέδειξε παμψηφεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από τους:
 1. Κων/νος Μέξης
 2. Γεώργιος Μποντίνης
 3. Ιωάννης Μποντίνης
 4. Θεοχάρης Παπακώστας
 5. Δέσποινα Πορίκη
 6. Ελευθέριος Φωτόπουλος
 7. Βασίλειος Χρήστου
Αναπληρωματικά μέλη εκλέχτηκαν:
 1. Ντίνα Κουτσουμπίνα
 2. Χαρούλα Ζωΐδη
 3. Γεώργιος Σπανός

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιάννης Μποντίνης, αφού ευχαρίστησε όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ευχήθηκε χαρούμενη κι ευτυχισμένη χρονιά και αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της περσινής χρονιάς του Συλλόγου, λέγοντας:

proedros_1 Αγαπητοί χωριανοί, φίλες και φίλοι.  Εκ μέρους του Διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου μας, σας καλωσορίζω και είναι ιδιαίτερη η χαρά και η ικανοποίησή μου που για ακόμη μια χρονιά μας τιμάτε με την παρουσία σας.  Η καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου αποτελεί πάντα μια αφορμή για να ανταμώνουμε και να ανταλλάσουμε ευχές και σκέψεις. Η νέα χρονιά έχει ήδη πάρει το δρόμο της, ωστόσο οι ευχές είναι πάντα ευπρόσδεκτες και σε αυτό το σημείο θέλω να Ευχηθώ, σε όλους εσάς και στις οικογένειές σας, ένα ευτυχές και δημιουργικό έτος με υγεία  και όσο το δυνατόν λιγότερο προβληματικό το  2016.  Η χρονιά που μας πέρασε, αν θελήσουμε να κάνουμε έναν απολογισμό θα λέγαμε ότι για το Σύλλογο ήταν επιτυχημένη παρ’ όλη τη δύσκολη από κάθε άποψη συγκυρία.  Αναλυτικότερα σας υπενθυμίζω τις δραστηριότητές μας για τη διετία 2014-2015 που πέρασε.1)    Την εκδήλωση στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών για την ενίσχυση της « Κιβωτού του Κόσμου », που είχε τεράστια επιτυχία. (Μάλιστα αποδόθηκαν στην Κιβωτό 4.350 ευρώ).2) Τις καλοκαιρινές μας εκδηλώσεις που κάθε χρόνο  πρωτοτυπούμε  και   εντυπωσιάζουμε.3) Το «Αντάμωμα» του Αυγούστου με το Παραδοσιακό τραπέζι και γλέντι.4) Την επί 31 χρόνια συνεχή έκδοση της εφημερίδας μας «ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ», καθώς επίσης και τη συνεχή ενημέρωση της ιστοσελίδας μας στο ιντερνετ.  5) Επίσης με δική μας πρωτοβουλία και την υποστήριξη ειδικών (Πάνου Κούρου και Βαγγέλη Δάκα), αλλά πρωτίστως με τη συμμετοχή της νεολαίας μας, αποκαταστήσαμε τις φθαρμένες τοιχοποιίες της ισόγειας αίθουσας του σχολείου και την ελαιοχρωματίσαμε. Τα φέραμε όμως όλα αυτά  εις πέρας χάρις στη συμβολή και  συμμετοχή όλων σας.Με την σημερινή  ευκαιρία να σας ευχαριστήσουμε θερμά που είστε δίπλα στο Σύλλογο και μας στηρίζετε πάντα.  Κλείνοντας θέλουμε  από τη μεριά μας  να σας υποσχεθούμε ότι με όλες μας τις δυνάμεις και με τη βοήθεια πάντα τη δικιά σας που είναι απαραίτητη,  θα συνεχίσουμε το έργο του Συλλόγου  για το καλό του Δολού μας.                                 

 Σας ευχαριστώ πολύ

Ακολούθησε ο οικονομικός απολογισμός της θητείας του απερχόμενου ΔΣ των 2 ετών 2014 & 2015, από τον Ταμία του ΔΣ Γεώργιο Μποντίνη.Ο Γραμματέας του ΔΣ Κων/νος Μέξης ανέλυσε τα προς τροποποίηση άρθρα του καταστατικού του Συλλόγου, που ισχύει από την ίδρυση του Συλλόγου το 1983 και έχριζε βελτιώσεις και τροποποιήσεις. Όλα τα ανωτέρω εγκρίθηκαν από το σύνολο των παρευρισκομένων, που ενεθάρρυναν το νεοεκλεγέντα ΔΣ να συνεχίσει τη δημιουργική πορεία του ο Σύλλογος.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Μποντίνης, προσφώνησε τον τιμώμενο Δημήτριο Πότση, προσφέροντάς του την εικόνα του Αγίου Χριστοφόρου, προστάτη του χωριού μας:

mhtsos_1ΣΤΟ ΜΗΤΣΟ ΠΟΤΣΗ

Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για το σύλλογό μας γιατί έχουμε τη χαρά να τιμήσουμε ένα ξεχωριστό  μέλος του τον Μήτσο Πότση. Ήρθε η ώρα να αποδώσουμε τιμή και αναγνώριση στον επί σειρά ετών συνεργάτη μας, για την μακρόχρονη, πολύπλευρη και ανιδιοτελή προσφορά του, στον τόπο  όπου έζησε και αγάπησε πολύ.  Αγαπητέ Μήτσο!Με ιδιαίτερο σεβασμό και  εκτίμηση αισθάνομαι την ειλικρινή ανάγκη αλλά και την υποχρέωση, εκ μέρους του Διοικητικού  Συμβουλίου και όλων των Δολιωτών, να σου εκφράσω τις πιο θερμές ευχαριστίες μας για την επί σειρά ετών  γόνιμη, ειλικρινή και εποικοδομητική συνεργασία μας και την αμέριστη συμπαράσταση που έδειξες καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας σου, τόσο ως πρόεδρος του συλλόγου μας,  ως ταμίας  αλλά και ως απλός μέλλος του. Έχουν περάσει 33 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που μαζί με  άλλους χωριανούς μας, ιδρύσαμε το Σύλλογό μας. (Μάρτης του 1983). Υπήρξες πρωταγωνιστής και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του  ενεργό και ακούραστο μέχρι και σήμερα. Όλη η πορεία σου στέφτηκε με επιτυχία.Εργάστηκες με υπευθυνότητα, αξιοπρέπεια, εντιμότητα και πρέπει να νοιώθεις ιδιαίτερα υπερήφανος  εισπράττοντας την εκτίμηση και την αγάπη όλων μας.  Ενίσχυσες με όλες σου τις δυνάμεις την προσπάθεια, τους στόχους και τους σκοπούς του συλλόγου μας,  και δημιούργησες με δυναμισμό το απαραίτητο κλίμα συνεργασίας  μεταξύ όλων των χωριανών με σκοπό τον αλληλοσεβασμό και την ειλικρινή σχέση με όλους.       Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και εξακολουθεί να είναι η συνεισφορά σου  στα «ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ». Στολίζεις την εφημερίδα μας σε κάθε έκδοσή της με πλούσια ύλη, επιτυχημένα άρθρα και συχνά  τις θύμισες από τα περασμένα από το  αγαπημένο σου Δολό που πάντα με πολύ συγκίνηση τα αναπολείς. Καταβάλεις κάθε δυνατή προσπάθεια και δίνεις  τον καλύτερο εαυτό σου, προκειμένου να συνεχίζει η έκδοσή της παρά τα κάθε είδους  προβλήματα που αντιμετωπίζει.   Κατόρθωσες με αυτόν τον τρόπο το  όνομά σου να είναι συνυφασμένο με αυτήν. Όλα αυτά φανερώνουν  το πόσο αγαπάς και προβάλλεις τον τόπο σου..  Είμαι βέβαιος όμως πως θα συνεχίσεις, όπως ήδη το κάνεις, να είσαι δίπλα μας και με την πείρα σου να μας παρέχεις κάθε είδους βοήθεια.  Η έμπρακτη συμπαράστασή σου σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από έκπτωση αξιών, σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, εμάς τους συνεργάτες σου μας συγκινεί ιδιαίτερα και μας βοηθά να συνεχίσουμε το έργο μας με δύναμη και αποφασιστικότητα Αγαπητέ Μήτσο!Όλοι εμείς νοιώθουμε τυχεροί που σε γνωρίσαμε από πολύ κοντά και συνεργαστήκαμε μαζί σου. Σε ευχαριστούμε για όσα έκανες και εξακολουθείς να προσφέρεις στο σύλλογο και μέσω αυτού στο αγαπημένο μας  Δολό. Είμαι σίγουρος πως θα συνεχίσεις να το παλεύεις γιατί αγαπάς αυτό που κάνεις.  Εξάλλου  έχεις πολλά ακόμη να προσφέρεις. Το Δολό σε χρειάζεται ακόμη. Εύχομαι στον παντοδύναμο να σου χαρίζει υγεία υπομονή και ελπίδα για το μέλλον.        

Να είσαι πάντα καλά.

  Ο Δημήτριος Πότσης, αντιφώνησε, δημιουργώντας μια έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα:

Αγαπητέ μου Πρόεδρε, αγαπητοί μου Σύμβουλοι, απ’ τα βάθη της ψυχής μου, χίλια ευχαριστώ για αυτή την τιμητική διάκριση που κάνατε σήμερα για μένα. Μου δώσατε τόσο μεγάλη χαρά, αλλά και πολύ κουράγιο να συνεχίσω δίπλα στον Σύλλογό μας και τα «ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ» ότι έκανα τόσα χρόνια να γράφω όσο το μυαλό μου θα είνε καλά και το δεξί μου χέρι να σηκώνει το στυλό μου.Εύχομαι ολόψυχα η εικόνα του Αγίου Χριστοφόρου που με τιμήσατε, να δώσει σ’ όλους μας υγεία, χαρά, αγάπη, προκοπή και ειρήνη σ’ όλον τον κόσμο.Αγαπητοί μου χωριανοί, άλλα τόσα ευχαριστώ για εσάς, που τόσα χρόνια με την ψήφο σας με βγάλατε αρκετές τετραετίες Πρόεδρο του Συλλόγου μας. Δεν γνωρίζω εάν πέτυχα σαν Πρόεδρος στην αποστολή. Εκείνο όμως που πετύχαμε σαν Σύλλογος και μαζί μ ‘όλους τους χωριανούς είναι ότι χτίσαμε έναν υπέρλαμπρο φάρο ενημέρωσης και πολιτισμού, για όλων των Δολιωτών όπου γης που ονομάζεται «ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ». Σ’ αυτόν τον φάρο, έβαλα κι’ εγώ έναν «ΚΕΣΙΕ», μια πέτρα πελεκημένη τετράγωνη που στηρίζει τις γωνίες.Σαν σήμερα 6 Μαρτίου του έτους 1984 κυκλοφορήσαμε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας μας «ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ». Έχουμε τα …..γενέθλια κλείνοντας τα 32 χρόνια, ευχόμενος και στα εκατό. Ξεκινήσαμε 4 σελίδες, γίνανε 6 – 8 – 10 και κάποτε με 12 σελίδες! Μεγάλος άθλος αυτός και όλοι μας είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι για τον Σύλλογο των Δολιωτών των Ιωαννίνων.Και σαν ενθύμιο για την ιστορία του χωριού μας και της εφημερίδος μας, σας αντιγράφω απ’ το πρώτο φύλλο της, την Συντακτική Επιτροπή εκείνης της εποχής τον Μάρτιο του 1984 που ήταν: Γιάννης Μποντίνης – Δημήτριος Πότσης – Γεώργιος Κωσταράς – Κωνσταντίνος Μέξης – Αγνή Βραβορίτη – Ντίνα Κουτσουμπίνα. Και πιο κάτω συμπληρώνει: «Την συνδρομή σας στην Διεύθυνση: Δημήτριον Πότση, εφημερίδα «ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ» οδός Καλλάρη 52 Κουρμανιό, τηλέφωνο 32564 Γιάννενα.

 Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ, για όλα όσα κάνετε για μένα σήμερα και καλή χρονιά. 

 

 

Την πίτα έκοψε ο Δημήτριος Πότσης, που διετέλεσε για πολλά χρόνια, πρόεδρος του Συλλόγου. Την πίτα προσέφερε όπως  κάθε χρόνο η συγχωριανή μας Μαρία Μπακόλα, την οποία ευχαριστούμε πολύ. Το φλουρί, κέρδισε ο Χάρης Παπακώστας.

pita_1                      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Συγχαρητήρια σε όλους τους  παρόντες, πρωταγωνιστές και μη και ευχόμαστε τέτοιες ευχάριστες συνάξεις να γίνονται συχνά πέρα από το έθιμο. Περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στο http://dolo-gr.blogspot.gr/

 

 
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 35 - 51 από 191

Ημερολόγιο

Τρίτη
27
Ιουνίου
Σαμψών ξενοδόχου, Μαρίας και Ιωάννας των Μυροφόρων

Ο Καιρός στο Δολό

 

Κάντε κλικ εδώ για αναλυτικά 

Χρήστες

Έχουμε 2 επισκέπτες online