Skip to content

Dolo.gr

  • Greek

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα του Δολού!  

dolo_anoixi

Αυτή η ιστοσελίδα αποτελεί πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολού Ιωαννίνων και έχει ως στόχο αρχικά την ευρύτερη δυνατή προβολή του χωριού μας, για να συμβάλλουμε με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια της διάδοσης και προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η ιστοσελίδα αποτελεί επίσης και ένα σημείο συνάντησης για όσους αγαπάνε αυτόν τον τόπο και βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης. Το Δολό μας χρειάζεται και το χρειαζόμαστε και εμείς! 

Τα cd του Συλλόγου:

1. Τα Πολυφωνικά ( περισσότερα )

2. Διπλό μουσικό (περισσότερα)

cd_001exofyllo_cd

ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ 2016

Το πρόγραµµα των εκδηλώσεων του καλοκαιριού 2016:

 - Τρίτη 16 Αυγούστου, ώρα 11 π.μ.: Εκδήλωση τιμής στους δασκάλους μας από τους μαθητές

 - Τρίτη 16 Αυγούστου, ώρα 9 μ.μ.: Θεατρικό δρώμενο από την ομάδα "ΟΒΙΡΑ"

 - Τετάρτη 17 Αυγούστου, ώρα 9 μ.μ.: Το επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι το "ΔΟΛΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ",

   με παραδοσιακό γλέντι και με το συγκρότημα του Κώστα Βέρδη 

 
Στη γιορτή του προφήτη Ηλία

Λειτουργήθηκε και φέτος στις 20 του Ιουλίου, με την παρουσία αρκετών πιστών, το ερημικό  εκκλησάκι του προφήτη - Ηλία που βρίσκεται στα σύνορα του   Δολού με το  Γκουβέρι (Φαράγγι), κριμένο μέσα στο αιωνόβιο ομώνυμο δάσος. Το μικρό, έρημο εκκλησάκι προσφέρει στον προσκυνητή αισθήματα κατάνυξης, παρηγοριάς και ηρεμίας. Οι λιγοστοί κάτοικοι του Δολού και του Γκουβεριού, αλλά και αρκετοί προσκυνητές από τα γύρω χωριά, προσήλθαν και πάλι ανήμερα της γιορτής, για να ανάψουν το κερί τους στην χάρη του Αγίου και  να προσευχηθούν. Για μια ακόμη χρονιά, ο αγαπητός και σεβάσμιος ιερέας Παπά- Φάνης, με τη βοήθεια του ακούραστου Βασίλη Δάκα, μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, στο μισόφωτο πλημυρισμένο από  αρωματικές αναθυμιάσεις θυμιάματος, τέλεσαν τη θεία λειτουργία.  Τα παλιά καλά χρόνια γινόταν μεγάλο πανηγύρι τέτοια μέρα καθώς, μετά τη λειτουργία μαζεύονταν οι πιστοί σε μια μεγάλη παρέα και γλεντούσαν μέχρι αργά το βράδυ.  Το ίδιο περίπου όμως έγινε κι εφέτος. Όλοι μαζί προσκυνητές και επισκέπτες καθίσαμε σε κοινό τραπέζι και γευτήκαμε  πλούσια φαγητά  ποτά και μεζέδες προσφορά των Γκουβεριωτών και του δικού μας Φόρη. Είναι κάτι παραπάνω από μια φιλική εκδήλωση – συνάντηση των κατοίκων των δύο χωριών,  που πλέον καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια.Αξίζει να σημειωθεί ότι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία συντηρούν και φροντίζουν όπως μπορούν οι λίγοι κάτοικοι των δύο  χωριών , σαν γνήσιοι θεματοφύλακες της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

Φωτορεπορτάζ Γιάννη Μποντίνη

 

3.a
 6b
 

Περισσοτερες φωτογραφιες εδω http://dolo-gr.blogspot.gr/

 
Κυκλοφόρησε το 130ο φύλλο της εφημερίδας "ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ"
Κυκλοφόρησε το 130o φύλλο της 3μηνιαίας εφημερίδας "ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ" (περίοδος Απρίλιος - Μάιος – Ιούνιος 2016),  που εκδίδει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολού Πωγωνίου Ιωαννίνων. Για να τη διαβάσετε πατήστε εδώ.
 
Η Μυρτώ Χρήστου συμμετείχε σε ομαδική έκθεση της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Η συγχωριανή μας Μυρτώ Χρήστου (κόρη του Βασίλη και της Ορέλιας) πήρε μέρος  στην ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης καλλιτεχνών - αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με τίτλο  “Διάλογος #11: Η Μετά-Ανθρώπινη Κατάσταση”.  

 myrto_3
 myrto_2
 myrto_1

Η έκθεση διήρκησε από τις 24 – 6 -  2016 μέχρι τις  9 -7- 2016. Για τη συμμετοχή της αυτή αναφέρει:

''Στο έργο μου με τίτλο “Human Cortex” διερευνάται η έννοια του ανθρώπινου δέρματος. Το δέρμα σαν ένα σύστημα που προστατεύει την ατομικότητα και παράλληλα κατέχει μια θέση μεσολαβητή των σχέσεων που δημιουργούνται μεταξύ του ανθρώπου με το εξωτερικό του περιβάλλον. Στα περισσότερα έργα χρησιμοποιώ το ριζόχαρτο, εκτυπώνοντας σε αυτό επεξεργασμένες εικόνες πραγματικών σωμάτων που παραμορφώνονται, αλλοιώνονται και πλέκονται μεταξύ τους δημιουργώντας νέες μορφές ύπαρξης με νέα όρια και αναλογίες. Η ευθραυστότητα και η διαφάνεια του υλικού βοηθάει στη ταύτησή του με ενα κομμάτι δέρματος. Ο τρόπος με τον οποίο επεμβαίνω στις εικόνες αυτές αποτελεί μια διαδικασία με πολλαπλές αναγνώσεις. Η  τεχνική του σκαλίσματος γίνεται μέσα από μια προσωπική διαδικασία συγκέντρωσης και αυτοματισμού.''

Συγχαρητήρια στη Μυρτώ και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη σταδιοδρομία της.

 

 
Η αντικατάσταση των κλαπέντων εικόνων

Αρχισε η αντικατάσταση των ιερών εικόνων που είχαν κλαπεί από τους διαρρήκτες του ναού του Αγίου Νικολάου του Δολού. Η αρχή έγινε με την εικόνα του Αγίου Χριστοφόρου - προστάτη του Δολού- που φιλοτέχνησε ο συγχωριανός μας Βασίλης Χρήστου, με ομολογουμένως εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Θα ακολουθήσουν και τα άλλα ιερά κειμήλια της εκκλησίας μας.

eikona_ag._christoforou

 
Το πανηγύρι του Αγ. Χριστοφόρου στο Δολό
9 Μαΐου 2016, γιορτάζει ο πολιούχος του Δολού Άγιος Χριστόφορος. Πλήθος επισκεπτών (που ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά) ανηφόρησαν και φέτος στο γραφικό εκκλησάκι που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού Κουτσόκρανου σε υψόμετρο 1324 μ. Παρευρέθηκαν περίπου 75 άτομα, κάθε ηλικίας από 7 μηνών έως και πάνω από 80 χρονών, χωριανοί, Βοστινιώτες, ξενιτεμένοι Δολιώτες από Αμερική και από πολλές περιοχές της χώρας μας, πολλοί φίλοι του Δολού και τα μέλη του πολυφωνικού συνόλου «Χαονία».    Η ανάβαση που διαρκεί περίπου 1,5 ώρα (με ενδιάμεσες στάσεις για ξεκούραση ή απόλαυσης της θέας), αποζημιώνει τον επισκέπτη με τη θαυμάσια διαδρομή, μέσα από πλούσια βλάστηση και προσφέροντας απεριόριστη θέα.  
 anthodesmh
 Το μονοπάτι που είναι με σήμανση και ο μεγάλος σταυρός που είχε βάψει πρόσφατα ο Ευριπίδης Ευαγγέλου διευκόλυναν την πρόσβαση προς την κορυφή.  Μετά την τέλεση της θείας λειτουργίας, από τον παπά Φάνη, ακολούθησε η αρτοκλασία στο στέγαστρο του εξωκλησιού, το καθιερωμένο λουκούμι και το κέρασμα του εορτάζοντος Φόρη Κωσταρά (τσίπουρο, τυριά, πίτες). είτε το σχετικό βίντεο εδώ.
 artoklasia

Το πολυφωνικό σύνολο Χαονία, αποτελούμενο από τους Αλίκη Γκανά, Αλέξανδρο Λαμπρίδη, Χρήστο Δίπλα και Ουρανία Μπατσινίλα απέδωσε ένα τραγούδι που (όπως ανέφεραν) το μάθανε από τη δική μας Φανή Δημοπούλου. Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ 

 haonia

 Μετά τη λήψη των αναμνηστικών φωτογραφιών, ακολούθησε η κατάβαση, σε μικρότερο χρόνο βέβαια απ' ότι η ανάβαση.

 anamnhstikh
 epistrofh
 epistrofi

 Στην είσοδο του χωριού περίμενε το δημοτικό συγκρότημα του Τάκη Λούκα, μαζί με όσους δεν μπόρεσαν να ανέβουν στο εξωκλήσι και όλοι μαζί κατευθυνθήκαμε στο προαύλιο του καφενείου, όπου στήθηκε ένα μικρό γλέντι και χορός μέχρι αργά το μεσημέρι.

xoros_1 
 xoros_2

Δείτε τα βίντεο: υποδοχή, το συγκρότημα Τάκη Λούκα, στο καφενείο, χορός 1, χορός 2, χορός 3, χορός 4 . πολυφωνικό 2 , πολυφωνικό 3.  

Στο συγκρότημα του Τάκη Λούκα, συμμετείχε στο τραγούδι ο Βαγγέλης Δάκας και ο γιος του Βασίλης στο κλαρίνο, που φαίνεται να εξελίσσεται σε μεγάλο ταλέντο.

Και του χρόνου!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες  εδώ   
 
Ανάσταση στο Δολό

Με κατάνυξη και λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος στο χωριό μας η Ανάσταση του Θεανθρώπου. Αρκετοί ήταν οι πιστοί (μόνιμοι κάτοικοι και ξενιτεμένοι) που συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας, κάτω από την ανθισμένη καστανιά,  με τις λαμπάδες τους, για να παρακολουθήσουν το τελετουργικό του Μεγάλου Σαββάτου, ψάλλοντας μαζί με τον παππά Βασίλη το Χριστός Ανέστη και τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα. Μετά το πέρας της τελετής όλοι οι χωριανοί αντάλλαξαν ευχές και αποχώρησαν για τα σπίτια τους για την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα.                                     

 pasha_2016
 pasha_2016_b
        Φωτο Γιάννη Μποντίνη 
 
Η γιαγιά από το Δολό

Αναγνωρίστηκε "η γιαγιά από το Δολό" και ο μικρός που συνοδεύει και απεικονίζονται στο ιστορικό Ντοκουμέντο από το Πωγώνι του 1948 που είχαμε παρουσιάσει. Από πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν, πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για τη Φροσύνω του Μούστου και το παιδί που είναι μαζί της ο Ναπολέων γιος του Χριστόφορου Ζωΐδη και της Κωστάντως του Μούστου.

____

 
Συνεχίζονται οι διαρρήξεις στο Δολό!

Ανησυχητικές διαστάσεις τείνουν να πάρουν οι συνεχιζόμενες διαρρήξεις σπιτιών στο Δολό. Καθημερινά προστίθενται νέα κρούσματα διαρρήξεων.Σε λίγες μόνο μέρες στα σπίτια που διαρρήξανε προστέθηκαν άλλα 4 και μέχρι στιγμής ο συνολικός αριθμός ανήλθε σε 10 σπίτια και επί πλέον προστέθηκε και το καφενείο του χωριού. Με τον ρυθμό αυτό δεν θα μείνει κανένα σπίτι άθικτο. Θα πρέπει επιτέλους οι φορείς της πολιτείας να επέμβουν άμεσα, γιατί κινδυνεύουν και οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι.

 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 35 - 51 από 199

Ημερολόγιο

Τρίτη
22
Αυγούστου
Αγαθονίκου, Ανθούσης μάρτυρος, Αθανασίου οσίου

Ο Καιρός στο Δολό

 

Κάντε κλικ εδώ για αναλυτικά 

Χρήστες

Έχουμε 1 επισκέπτη online