ΑΡΧΙΚΗ

Το τυρί του Δολού στο μικροσκόπιο των επιστημόνων!

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου με τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ (Τμήμα Γάλακτος) για την υλοποίηση του ερευνητικού έργου με τίτλο: «Παρασκευή τυριού με θέρμανση του προς τυροκόμηση γάλακτος σε υψηλή θερμοκρασία» ενέκρινε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου. Το Τμήμα Γάλακτος θα μελετήσει την τεχνολογία παρασκευής ενός τυριού από γάλα στο οποίο θα εφαρμοστεί θερμοκρασία υψηλότερη της παστερίωσης. Ένα τέτοιο τυρί παρασκευάζεται από κτηνοτρόφους-τυροκόμους στην ορεινή κοινότητα Δολό Πωγωνίου σε οικοτεχνική μορφή, για ιδιοπαραγωγή, από αυτόχθονες φυλές προβάτων. Στόχος του προγράμματος είναι η πλήρης μελέτη του τυριού ως προς τον τρόπο παρασκευής του αλλά και ως προς τα βιοχημικά χαρακτηριστικά του. Τα αποτελέσματα του προγράμματος, με την κατάλληλη προώθηση και προβολή, θα μπορούσαν να συνδυαστούν με την παράλληλη ανάπτυξη του αγροτουρισμού. Όπως τόνισε η εισηγήτρια της Επιτροπής πρόκειται για ένα κίτρινο τυρί που παράγεται από πρόβειο γάλα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ως προς τον τρόπο παρασκευής, αλλά και ως προς τα βιοχημικά και οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά. Είναι ένα τυρί τόνισε, που έχει πάρα πολύ υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, υψηλότερο από τα περισσότερα τυριά που κυκλοφορούν, όπως επίσης διακρίνεται και από το υψηλό ποσοστό υγρασίας. «Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο βάρος, άρα και μεγαλύτερο κέρδος για τον κτηνοτρόφο και τυροκόμο. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, είναι να σταθεροποιήσουμε τη συνταγή και να κάνουμε τις πρώτες κινήσεις ώστε να αυξηθεί η παραγωγή και να προωθηθεί στο εμπόριο. Ονομασία ακόμη δεν έχει, απλώς χρησιμοποιούμε τον άτυπο όρο του «βραστού τυριού», ανέφερε η εισηγήτρια.

Άλλη μια προβολή του χωριού μας από την πλευρά των κτηνοτρόφων μας, που αξίζουν την διάκριση αυτή.

Παράλληλα, η εν λόγω Επιτροπή, ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εκτέλεση  ερευνητικού έργου με τίτλο: «Πατάτα Χρυσοβίτσας: Διενέργεια έρευνας για τη συλλογή στοιχείων με στόχο την κατοχύρωσή της ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης».