Τα cd του Συλλόγου

Τα CD του Συλλόγου.

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 
1) "Πολυφωνικά τραγούδια του Δολού Πωγωνίου" Εκτύπωση E-mail
 

Το χωριό μας διαθέτει έναν ανεκτίμητο πλούτο. Ο πλούτος του είναι τα μοναδικά του πολυφωνικά τραγούδια και η μοναδική επίσης ερμηνεία τους από τον ανεπανάληπτο Γιώργο Ντόντη. Αυτά τα τραγούδια που διασώθηκαν από γενεά σε γενεά τώρα χάνονται. Ήδη πολλά έχουν χαθεί και άλλα έχουν νοθευτεί. Ο Πολιτιστικός Σύλλογός μας, ηχογράφησε μερικά από αυτά και τον Αύγουστο του 2007 κυκλοφόρησε το πρώτο CD. Η παρουσίαση του CD έγινε το βράδυ της 14ης Αυγούστου 2007, στο καθιερωμένο "ΔΟΛΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ" και από τότε άρχισε και η διάθεσή του.

exofyllo_cd.jpg
Το CD είναι ένα ψήγμα δημιουργίας από την απεραντοσύνη της τοπικής μουσικής. Ένα συλλεκτικό CD που το χρωστάμε στον τόπο μας, στην ιστορία μας, στους προγόνους μας και στους απογόνους, με την ελπίδα να το μελετήσουν και να το συντηρήσουν.

Για να φτάσει αυτή η προσπάθεια μέχρις εδώ, βοήθησαν πολλοί χωριανοί και τους ευχαριστούμε πολύ.

Ιδιαίτερα όμως θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους συμμετείχαν στη χαριτωμένη συντροφιά.

  1. Το Γιώργο Ντόντη που παρά την ηλικία του παραμένει πάντοτε ακμαίος και μας ξαφνιάζει και μας συγκινεί με τη μελωδική του φωνή, το πηγαίο του ταλέντο και πάνω απ' όλα τη γνώση και τη σωστή εκτέλεση αυτών των τραγουδιών. Μας αφήνει μια μοναδική παρακαταθήκη. Σπουδαία ευκαιρία για τους νεότερους που ασχολούνται με τη μουσική να τη μελετήσουν, να την αντιγράψουν για να την αποδώσουν σωστά και αυθεντικά, όπως ο Ντόντης την αποδίδει.
  2. Τη Φανή Δημοπούλου, το Βαγγέλη Δάκα, τον Ηλία Κούρο, με γνήσιες παραδοσιακές φωνές, που με την ερμηνεία τους και την εμπειρία τους δίνουν άλλη αίσθηση στο τραγούδι.
  3. Τον «καλλιτεχνικό διευθυντή» Άκη Φωτόπουλο που πάσχισε ιδιαίτερα για την τελική έκδοση.
  4. Την υπόλοιπη παρέα που ο καθένας από το πόστο του βοήθησαν σ' αυτή την προσπάθεια, όπως: τον Πάνο Κούρο, το Γιώργο Νάστο και τον φίλο Αλβανό Πλουμ.
  5. Άφησα τελευταίο τον σημαντικότερο συντελεστή, τον ηχολήπτη μας Αλέκο Νάστο. Σωστός επαγγελματίας. Μετέτρεψε το σπίτι του σε στούντιο και με τα σύγχρονα μηχανήματά του έκανε σπουδαία δουλειά.

Συγχαρητήρια σε όλους

 

 2) Η επανέκδοση του cd "Πολυφωνικά τραγούδια του Δολού Πωγωνίου"

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολού Πωγωνίου, επανέκδωσε το cd "ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΔΟΛΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ", συμπληρωμένο με ένα 40 σέλιδο ένθετο, διανθισμένο με φωτογραφίες, κείμενα και μουσικοποιητικές παρατηρήσεις, με αποτέλεσμα ένα καλαίσθητο σύνολο. Το cd είχε ηχογραφηθεί το 2007 και περιλαμβάνει 25 πολυφωνικά τραγούδια που αποδίδονται από Δολιώτες ερμηνευτές. Μετά την επιτυχία που είχε το πρώτο αυτό εγχείρημα και την εξάντλησή του, αποφασίστηκε η βελτιωμένη επανέκδοσή του. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται: 1) Στα email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. 2) Στα Γιάννενα: Μποντίνης Γιάννης (2651044558) & Χρήστου Βασίλης (2651049803) και 3) Στην Αθήνα: Μποντίνης Γιώργος (6936868281). Τώρα διατίθεται και από το κατάστημα μουσικών οργάνων ”Vision of Sound” του χωριανού μας Θωμά Νάστου στη διεύθυνση Ναπολέων Ζέρβα 78 Ιωάννινα τηλ. 2651068493

 

   

3. "Γλώσσα μου γλυκιά μου γλώσσα, άνοιξε πες μας καμπόσα"

   
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Δολού, στα πλαίσια της διάδοσης και διάσωσης της πλούσιας μουσικής μας κληρονομιάς, κατέγραψε σε ένα διπλό CD, παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής μας, που τα αποδίδουν οι συγχωριανοί μας τραγουδιστές Γιώργος Ντόντης, Φανή Δημοπούλου και Βαγγέλης Δάκας, πλαισιωμένοι από την κομπανία του εξαίρετου Κώστα Βέρδη. Ο άριστος συνδυασμός των τραγουδιστών μας, της κομπανίας και των παλιών παραδοσιακών τραγουδιών που επιλέχθηκαν, είχε σαν αποτέλεσμα την επιτυχημένη αυτή μουσική έκδοση. Σ’ αυτό συνέβαλε επίσης και το 70σέλιδο ένθετο, που περιλαμβάνεται μαζί με τα δύο CD, σε ειδική κασετίνα. Στο ένθετο παρουσιάζονται στοιχεία λαογραφικά, γεωγραφικά, ιστορικά και μουσικολογικά, που αναφέρονται στο Δολό από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα, γραμμένα από τους:
  • Μιχάλη Αράπογλου, αρχιτέκτονα, συγγραφέα, διδάκτορα ανθρωπογεωγραφίας (Δολό Πωγωνίου, οικιστική συγκρότηση και αρχιτεκτονική ταυτότητα)
  • Νίκο Υφαντή, συγχωριανό μας, φιλόλογο - συγγραφέα (Σύντομη ιστορική αναφορά – Τα τραγούδια μας) και
  • Κων/νο Λώλη, μουσικολόγος (Μουσική παράδοση με ταυτότητα- Το πολυφωνικό τραγούδι – Τραγούδια με συνοδεία οργανικής κομπανίας – Η κομπανία του Κώστα Βέρδη).

Οι ανωτέρω εισηγήσεις διανθίζονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που αναφέρεται στην ιστορία του χωριού, τα ήθη και έθιμα, τις αγροτικές εργασίες, τις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, καθώς επίσης γίνεται ιδιαίτερη μνεία στους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στις κομπανίες και καλλιέργησαν την τέχνη τους τα τελευταία 100 χρόνια σε όλη την περιοχή του Πωγωνίου.

Τα 20 τραγούδια που περιλαμβάνονται στα δύο CD είναι τα παρακάτω:

CD1 :

1.       Γλώσσα μου – γλυκιά μου γλώσσα  Γιώργος Ντόντης                  

2.       Μοιρολόι  Γιώργος Ντόντης                                                            

3.       Τα μαύρα μάτια το πρωί - Έλα πουλί μου Φανή Δημοπούλου     

4.       Μαργιόλα – Πουλάκι - Λιώσανε τα χιόνια Βαγγέλης Ντάκας       

5.       Μπατζίτικα Γιώργος Ντόντης                                                          

6.       H μέση μου η λιανή  Φανή Δημοπούλου                                          

7.       Γκάιντα - Πάρε Μαριώ τη ρόκα σου  Βαγγέλης Ντάκας               

8.       Τρυγόνα  Γιώργος Ντόντης                                                              

9.       Μπεράτι  (οργανικό)                                                                         

 

CD2 :

1.       Τον άμμο άμμο πήγαινα  Φανή Δημοπούλου                                                  

2.        Λιανοτράγουδα  Γιώργος Ντόντης                                                                    

3.       Oσμαντάκας- δίστιχα  Βαγγέλης Ντάκας                                                          

4.       Πανάγιω  Γιώργος Ντόντης                                                                                

5.       Κούκος  Φανή Δημοπούλου                                                                                

6.       Ξενιτεμένο μου πουλί  Βαγγέλης Ντάκας                                                          

7.       Αλησμονώ και χαίρομαι Γιώργος Ντόντης                                                       

8.       Μαύρα μου μάτια  Φανή Δημοπούλου                                                                

9.       Tα μαύρα μάτια Γιώργος Ντόντης                                                                      

10.    Μια όμορφη γειτόνισσα - Θεέ μου να πιάσει μια βροχή Φανή Δημοπούλου

11.  Όλες οι χώρες και χωριά  Φανή Δημοπούλου        

 

Πρόκειται για μια μουσική παρακαταθήκη που τη χρωστάμε στον τόπο μας, στην ιστορία μας, στους προγόνους και στους απογόνους μας, με την ελπίδα να το μελετήσουν και να το συντηρήσουν.   

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Όσοι επιθυμούν να προμηθευτούν τα cd, μπορούν να επικοινωνήσουν στα Γιάννενα με τον Γιάννη Μποντίνη στο τηλέφωνο: 2651044558 και τον Βασίλη Χρήστου στο τηλέφωνο: 2651049803, στην Αθήνα με τον Γιώργο Μποντίνη στο τηλέφωνο 6936868281. Επίσης στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..      

Δείτε ένα δείγμα από την εγγραφή του διπλού μουσικού cd "Γλώσσα μου γλυκιά μου γλώσσα, άνοιξε πες καμπόσα"(Μπεράτι )