- Εμφανίσεις: 22396
- Εμφανίσεις: 21317
Στοιχεία Απογραφών των χωριών του Πωγωνίου
Αλιεύσαμε από το Facebook ιστορικά στοιχεία των χωριών του Πωγωνίου:
1) Αναδημοσίευση της Λαμπρινής Φωτοπούλου από σχετική ανάρτιση της Αδελφότητας Ξηροβάλτου, τον πίνακα με στοιχεία των χωριών του Πωγωνίου του έτους 1853!!, όπου αναφέρονται για κάθε χωριό του Πωγωνίου στοιχεία με τον αριθμό των κατοικιών, των οικογενειών, των κατοίκων, την μητρόπολη όπου ανήκουν, την παλαιά και νέα ονομασία του χωριού και την ιδιότητα του χωριού (Εθνικό, Ελεύθερο, Ιδιόκτητο, Μουατζέλι). Σημειωτέον ότι στον πίνακα συμπεριλαμβάνονται και τα χωριά του Πωγωνίου της Βορείου Ηπείρου.
2) Από δημοσίευση του Σταύρου Παπαδόπουλου, τον πίνακα με νεότερα στοιχεία απογραφής των ετών 1940 και 1961, που είχε συντάξει ο τότε γραμματέας στις Ρομπάτες (Μερόπης) Γρηγόρης Οικονόμου.
Πολύ αξιόλογα ιστορικά στοιχεία για τα χωριά του Πωγωνίου!
- Εμφανίσεις: 38069
Φανή δημοπούλου από "Πολυφωνικό καραβάνι"
Πολυφωνικό Καραβάνι 2009. Δολό Πωγωνίου. Μια κορυφαία βραδιά για το μεγάλο ταξίδι των φωνών. Τραγουδά αυτοσχέδιος όμιλος του Δολού, με προεξάρχοντες δύο αλησμόνητες πια μορφές της ηπειρώτικης πολυφωνίας, τη Φανή Δημοπούλου και το Γιώργο Ντότη, Ο Ντότης επέλεξε να φύγει δεκαπέντε μήνες μετά, Δεκέμβριο του 2010, η Φανή έφυγε κι εκείνη Δεκέμβρη, στο τέλος της περασμένης χρονιάς, του 2023. Η δημοσίευση τούτου του βίντεο, με τον Γιώργο Ντόντη να ξεκινά το τραγούδι, παρακινώντας τη Φανή Δημοπουλου να συνεχίσει, αφιερώνεται στη μνήμη των δύο κορυφαίων της Δολιώτικης, Πωγωνίσιας πολυφωνίας. Και προετοιμάστηκε για την εκδήλωση που πραγματοποίησαν ο Πoλιτιστικός Σύλλογος και η Αδελφότητα του Δολού, με τη συμμετοχή του Πολυφωνικού Καραβανιού, την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024.
Η Φανή Δημοπουλου αποτέλεσε κορυφαία μορφή του πολυφωνικού τραγουδιού στο Πωγώνι, Aποτέλεσε και έναυσμα για το ξεκίνημα του Πολυφωνικού Καραβανιού. Ακούγοντάς την και βλέποντάς την να τραγουδά πωγωνίσια στιχοπλάκια - "μπατζήτικα" - οι δύο, κατοπινά, πρωτεργάτες του μεγάλου ταξιδιού των φωνών, Aλέξανδρος Λαμπρίδης και Αντώνης Έξαρχος, προσπάθησαν να τα ξανακούσουν και έτσι ξετυλίχθηκε ο μιτος που οδήγησε στο Πολυφωνικό Καραβάνι...
Χρόνια μετά, κι ενώ το Καραβάνι ταξίδευε χρόνια, τελείως αναπάντεχα οι τότε "κυραντζήδες" του, Αλέξανδρος Λαμπρίδης και Mαρία Τσουκαλά, συναντούσαν στο σπίτι της την κυρά που στάθηκε η αφορμή για το μεγάλο ταξίδι των φωνών! Κατόπιν την χαρήκαμε ζωντανά στο Πολυφωνικό Καραβάνι, με κορυφαία ετούτη τη βραδιά στο Δολό Πωγωνίου. Ας σημειώσουμε σε τούτη την αρχική μορφή του κειμένου που συνιοδεύει ετούτο το βίντεο - το οποίο θα εμπλουτιστεί σύντομα - βλέπουμε να πλαισιωνουν τους αξέχαστους Φανή Δημοπούλου και Γιώργο Ντότη δύο αγαπημένοι φίλοι που διαχρονικά συμμετέχουν στις συνάξεις του Πολυφωνικού Καραβανιού στο Δολό και οι οποίοι εδώ παραστέκουν με ίσο - μπάσο - στο τραγούδι - οι Παναγιώτης Τσιούνης από τη Βοστίνα και ο Λευτέρης Φωτόπουλος (δίπλα της) από το Δολό.
Το τραγούδι "Λαλείν ο κούκος" είναι συνυφασμένο με την ερμηνεία της Φανής Δημοπούλου. Με το πάρσιμό της δισκογραφήθηκε στην έκδοση του Πoλιτιστικού Συλλόγου Δoλού Πωγωνίου ενώ, πολύ νωρίτερα, το συμπεριέλαβε ως μονωδία ο Ροβήρος Μανθούλης σε εξαίρετο ντοκιμαντέρ του. Στα πρόσφατα χρόνια δισκογραφήθηκε από το "Ήνορο", πολυφωνικό σχήμα που δραστηριοποιείται με βάση τα Γιάννενα.
"¨Απειρος" Πoλυφωνικό Καραβάνι
Kαλή Πρακτική Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς -UNESCO 2020 -
- Εμφανίσεις: 15318
Η δανειστική βιβλιοθήκη του Δολού
Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία πήραν οι Δολιώτες, με τη δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης. Πρόκειται για ένα ολοζώντανο κύτταρο γνώσης και πολιτισμού το οποίο στεγάζεται σε αίθουσα του πρώην σχολείου του χωριού, το οποίο έχει ως στόχο να προσφέρει πρόσβαση στη γνώση, να αναπτύξει τη φιλαναγνωσία και να "ταξιδέψει" στο χώρο της λογοτεχνίας τους αναγνώστες. Η συλλογή ως τώρα περιλαμβάνει παιδική, ελληνική λογοτεχνία αλλά και βιβλία επιστημονικού περιεχομένου. Οι περισσότεροι κάτοικοι και πολλοί φίλοι του χωριού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και δώρισαν βιβλία πολλών και διαφορετικών ειδών. Βιβλία που αφορούν την ποίηση, την λαογραφία, την πολιτική, τη θρησκεία, τη μυθολογία, τα παραμύθια. Βιβλία που διαβάζει ένα παιδί, ένας έφηβος, ένας ενήλικος. Το ταξίδι του βιβλίου έχει ήδη ξεκινήσει. Η πρωτοβουλία της δημιουργίας της βιβλιοθήκης αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας και τη δημιουργία μιας ζωντανής πολιτιστικής κοινότητας. Αξίζουν συγχαρητήρια στους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας αυτής. |
- Εμφανίσεις: 11440
Το «ΔΟΛΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ» 17/8/2024
Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή (η μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά), πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο πλέον «ΔΟΛΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ» στις 17 Αυγούστου 2024 στο Δολό. Το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες. Εκτός των Δολιωτών ντόπιων και ξενιτεμένων, μας επισκέφτηκαν πολλοί φίλοι, πολλοί γνωστοί και άγνωστοι από όλα τα γύρω χωριά, ιδιαίτερα δε πολλές ομάδες νέων. Αυτό οφείλεται, με την εν γένει ατμόσφαιρα που δημιουργείται, καθώς κατορθώνουμε να διατηρούμε αναλλοίωτο το γνήσιο παραδοσιακό χρώμα του γλεντιού μας. Αξίζει να αναφέρουμε και την συμβολή της επιτυχημένης νέας διεύθυνσης του καφενείου του Κώστα Τσεμπέρη, που του αξίζουν συγχαρητήρια. Εξ’ άλλου είναι γνωστή σε όλους και η Δολιώτικη φιλοξενία μας. Η νεολαία μας κατά παράδοση κι αυτή, είχε αναλάβει την όλη φροντίδα του τραπεζιού. Το συγκρότημα Δάκα, με τον Βασίλη Δάκα στο κλαρίνο, στο τραγούδι τον Βαγγέλη Δάκα, τον Γιάννη Σμπόνια και την Ανδρομάχη Ηλία, στο βιολί τον Κώστα Νεοφώτιστο, στο λαούτο τον Χρόνη Καραγιάννη και στο ντέφι τον Γιώργο Καλτσούνη, προσέφεραν πλούσιο πρόγραμμα για όλα τα γούστα!
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε εκ μέρους όλων των Δολιωτών ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Αθηνών Άγγελος Κούρος. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της κοινότητας Βαγγέλης Δάκας .
Ευχαριστούμε όλους όσοι με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση, πρωτίστως όμως την νεολαία μας για την ενεργή συμμετοχή της, όπως πάντα, στην επιτυχία της εκδήλωσης και αυτό μας κάνει υπερήφανους.
Και του χρόνου!
- Εμφανίσεις: 20196
Η παρουσίαση του νέου cd της Αδελφότητας Αθηνών
Την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024 έγινε η παρουσίαση του νέου cd που παρήγαγε η Αδελφότητα Δολού Αθηνών με τίτλο «ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ (ΚΛΗΣ) & ΤΑΚΗΣ ΛΟΥΚΑΣ» στο Δολό Πωγωνίου Ιωαννίνων – ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1983.
Όπως ανέφερε στην παρουσίαση του cd, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Άγγελος Κούρος, το καλοκαίρι του 1983 στα πλαίσια του φεστιβάλ Δολού – πρωτοπορειακό για την εποχή εκείνη, που περιελάμβανε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως διοργάνωση τραγουδιού, αναπαράσταση Πωγωνήσιου γάμου, γαιδουροδρομίες και άλλα δρώμενα, στις 19 Αυγούστου στο πανηγύρι του χωριού συνυπήρξαν δύο εξαιρετικοί κλαρινίστες, ο Περικλής Χαλκιάς γνωστός ως Κλης, μόνιμος κάτοικος Αμερικής, όπου και διέπρεψε και ο Πωγωνήσιος Τάκης Λούκας. Το πανηγύρι αυτό αποτύπωσε στο κασετόφωνό του ο χωριανός μας Φώτης Κούρος, σε κασσέτες από τις οποίες με την κατάλληλη επεξεργασία, προέκυψε το αξιόλογο cd.
Δείτε το βίντεο που περιλαμβάνει μέρος του περιεχομένου του cd από το πανηγύρι του 1983:
- Εμφανίσεις: 13492
Ρεμπέτικη βραδιά στο Δολό!
Το Σάββατο 10 Αυγούστου από το ¨Παραδοσιακό καφενείο του Δολού¨, του δυναμικού Κώστα Τσεμπέρη διοργανώθηκε Ρεμπέτικη βραδιά, με μεγάλη ανταπόκριση και επιτυχία.
Δείτε τα σχετικά βίντεο που αναρτήθηκαν στο facebook.
https://www.facebook.com/chiriac.cornelia.106/videos/1218537096255026
https://www.facebook.com/chiriac.cornelia.106/videos/323089750797338
https://www.facebook.com/chiriac.cornelia.106/videos/472648658883587
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον διοργανωτή Κώστα Τσεμπέρη.
- Εμφανίσεις: 12482
Έκθεση κεραμικής και ζωγραφικής της Μαρίας Δερμιτζάκη
Στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων "Δολιώτικα 2024¨ τη Δεέρα 12 Αυγούστου 2024 εγκαινιάστηκε ή έκθεση γλυπτών αγγειοπλαστικών έργων της χωριανής μας Μαρίας Δερμιτζάκη, με τίτλο ¨Το πάντρεμα των τόπων¨. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια γι΄αυτήν την αξιόλογη και φανταστική δουλειά της και ευχόμαστε με την ίδια δημιουργική έφεση για μια καλλίτερη συνέχεια.
Mε την καλοσύνη της Μαρίας όλα τα έσοδα θα διατεθούν υπέρ του χωριού.
- Εμφανίσεις: 1569
Το " Πολυφωνικό Καραβάνι" στο Δολό
Μια πολύ ξεχωριστή μουσική βραδιά ήταν η χθεσινή 31 Ιουλίου 2024, για το όμορφο Δολό. Το "Πολυφωνικό Καραβάνι" με τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη επεί κεφαλής προσέφερε μια όμορφη βραδιά γεμάτη με πολυφωνικά τραγούδια - σήμα κατατεθέν του χωριού μας. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην μνήμη της χωριανής μας Φανή Δημοπούλου, που με την απώλειά της άφησε ένα μεγάλο κενό στο δημοτικό τραγούδι. Παραβρέθηκε αρκετός κόσμος για να τους απολαύσει. Αξίζουν συγχαρητήρια στον νέο μας καφετζή Κώστα Τσεμπέρη, για την άψογη οργάνωση της βραδιάς. Περισσότερα μπορείτε να παρακολουθήσετε στα βίντεο που μας προσέφερε ο ... πανταχού παρών Σταύρος Παπαδόπουλος, που τον ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα του Δολού και της ευρύτερης περιοχής.
Η παρουσίαση σε live μετάδοση από τον Σταύρο Παπαδόπουλο και στη συνέχεια η ομιλία του Αλέξανδρου Λαμπρίδη, που αναφέρθηκε στους εκλιπόντες πρωτεργάτες στο Δολιώτικο πολυφωνικό τραγούδι στη Φανή Δημοπούλου και στον Γιώργο Ντόντη, όπως επίσης και στους συνεχιστές τους.
Στη συνέχεια ακολούθησαν πολλά πολυφωνικά τραγούδια από την ομάδα του Καραβανιού, καταλήγοντας με ένα κεφάτο γλέντι και χορό.
Περισσότερα βίντεο υπάρχουν στο facebook στο Παραδοσιακο Καφενείο Δολού
- Εμφανίσεις: 9726
Κυκλοφόρησε το 159o φύλλο της εφημερίδας "ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ"
Κυκλοφόρησε το 159o φύλλο της εφημερίδας "ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ" (περίοδος Ιανουάριος - Ιούλιος 2024), που εκδίδει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολού Πωγωνίου Ιωαννίνων.
Για να τη διαβάσετε πατήστε εδώ
- Εμφανίσεις: 908
Γιορτή του μαλλιού στο Δολό 6 Ιουλίου 2024
Στο αγρόκτημα του Φόρη Κωσταρά πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η γιορτή μαλλιού.
« Η επεξεργασία μαλλιού ένα επιπλέον έσοδο για τους κτηνοτρόφους μας!
Παρουσιάστηκε σε «υπαίθριο εργαστήριο» στο ακριτικό Δολό Πωγωνίου από Ευρωπαίους και Έλληνες ειδικούς…
Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την αξία του πρόβειου μαλλιού και τους τρόπους αξιοποίησής του για την κατασκευή υφαντών και ρούχων, είχαν όσοι βρέθηκαν το Σάββατο στο αγροτουριστικό συγκρότημα Κωσταρά στο ακριτικό Δολό Πωγωνίου.
Εκεί, σ’ ένα βιωματικό υπαίθριο εργαστήριο Έλληνες και Ευρωπαίοι, γνώστες της επεξεργασίας μαλλιού παρουσίασαν ολόκληρο τον κύκλο του (κούρεμα, διαλογή, πλύσιμο, βάψιμο, λανάρισμα, γνέσιμο…), ενώ ακολούθησε επίδειξη και εκμάθηση σε αργαλειούς, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την πατροπαράδοτη επεξεργασία του μαλλιού.
Στην πράξη λοιπόν αποδείχθηκε ότι πρόκειται για μια ολόκληρη επιστήμη, την οποία οφείλουμε να διατηρήσουμε, να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε για να μη χαθεί στο πέρασμα του χρόνου. Εξάλλου, αυτός ήταν και ο σκοπός της πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που συνδιοργανώθηκε από το «Αγρόκτημα Κωσταρά» και την Ευρωπαϊκή Ένωση Μαλλιού (European Wool Association).
Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις…
Την όλη διαδικασία που συντόνιζε η Λένα Γεροθανάση με την ομάδα του «Pokari Project», παρακολούθησε o καθηγητής Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρσένος με την ομάδα του, ο εκπρόσωπος του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Ιωαννίνων Γιώργος Μπέλλος, ενώ στις εργασίες συμμετείχε και η Προέδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μαλλί Nathalie Ketterle, η οποία μάλιστα έκανε και μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τις φυλές και τον πληθυσμό προβάτων στην Ευρώπη.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Γ. Αρσένος παρουσίασε τις διαφορετικές χρήσεις μαλλιού και πως αυτές μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές πηγές εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους.
Μια διαφορετική διάσταση έδωσε η Φινλανδή κτηνοτρόφος Satu Kumpulainen, μέλος του EWA, της οποίας τη φάρμα επισκέπτονται παιδιά με κάθε είδους αναπηρία, αλλά και ενήλικες και η επαφή τους με τα ζώα λειτουργεί ευεργετικά για την υγεία τους. Μάλιστα, όπως είπε, το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Φινλανδική κυβέρνηση, ενώ η ίδια συνεργάζεται με ψυχολόγους και ψυχιάτρους. Την όλη παρουσίαση παρακολούθησε και ο Πρόεδρος των Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Γιάννης Δεκόλης.
Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η παρουσίαση της Πωγωνίσιας φορεσιάς από την κ. Λευκοθέα Μάγκου, η οποία έδειξε το δέσιμο της ομπόλιας, ενώ περιέγραψε λεπτομερώς ολόκληρη τη σύνθεση της φορεσιάς, η οποία επίσης είναι φτιαγμένη από μαλλί!
Αναμφίβολα, η μεταποίηση του πρόβειου μαλλιού είναι μεγάλη υπόθεση. Και μπορεί η πατροπαράδοτη επεξεργασία του τα τελευταία χρόνια να είχε εκλείψει, ωστόσο φαίνεται πως δειλά – δειλά αυτό άρχισε να αλλάζει, με την Ευρώπη να δείχνει το δρόμο. Η αξία του μπορεί να αποδειχθεί ανεκτίμητη και να συμβάλλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, με την ανάπτυξη βιώσιμων βιομηχανιών, αρκεί να μη χαθεί η ταυτότητα, η παράδοση και κυρίως η ιχνηλασιμότητα.»
Κείμενο: Γιάννης Κουτσολιόντος ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
Η ημερίδα έκλεισε με μουσική εκδήλωση στο αγρόκτημα Κωσταρά, με τον Δημήτρη Υφαντή, και τη χορωδία Concarda του Ωδείου Ars Nova Music School όπου διδάσκει.
Βίντεο: Σταύρος Παπαδόπουλος
Υποκατηγορίες
Αδελφότητα Δολού Αθηνών
Το Νέο ΔΣ της Αδελφότητας Δολού της Ηπείρου "Ο Άγιος Χριστόφορος"
Ευχόμαστε σε όλα τα μέλη του ΔΣ, καλή δύναμη, δημιουργική διάθεση και πάνω από όλα πίστη στην συλλογική και εθελοντική προσέγγιση του έργου τους, ώστε να συνεχίσει η Αδελφότητα την επιτυχημένη ιστορική της πορεία!
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Η Αδελφότητα Δολού της Ηπείρου «Ο Άγιος Χριστόφορος», η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου Ιωαννίνων, η Επιστημονική Ένωση ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ και οι Εκδόσεις Αιγόκαιρως, υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, διοργανώνουν εκδήλωση την Πέμπτη 23-5-2024 και ώρα 19:30 στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (Κλεισθένους15, Αθήνα), με θέμα την παρουσίαση του Αφιερωματικού τόμου «Χριστόφορος Μηλιώνης Νέες ερμηνευτικές προσεγγίσεις στην πεζογραφία του», εκδόσεις Αιγόκερως 2023.
Λίγα λόγια για τον λογοτέχνη Χριστόφορο Μηλιώνη:Γεννήθηκε το 1932 στο Περιστέρι Πωγωνίου του νομού Ιωαννίνων και «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών (στις 5 Ιανουαρίου του 2017). Φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων και σπούδασε φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε στη μέση εκπαίδευση, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ως καθηγητής, γυμνασιάρχης και σχολικός σύμβουλος. Υπήρξε μέλος της ομάδας εργασίας που συνέταξε τα «Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» Γυμνασίου/Λυκείου, και μέλος των συντακτικών ομάδων των περιοδικών των Ιωαννίνων «Ενδοχώρα» και «Δοκιμασία». Στα ςγράμματα εμφανίστηκε το 1954, με διήγημά του, στο περιοδικό «Ηπειρωτική Εστία». Ακολούθησαν περί τα 14 βιβλία, κυρίως συλλογές διηγημάτων. Για το έργο του τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (1986), με το Βραβείο Διηγήματος του περιοδικού «Διαβάζω» (2000) και με το Βραβείο Διηγήματος του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (2005). Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, ήταν σύζυγος της καθηγήτριας της Γαλλικής Φιλολογίας Τατιάνας Τσαλίκη-Μηλιώνη.
Λίγα λόγια για το βιβλίο του “Χριστόφορος Μηλιώνης Νέες ερμηνευτικές προσεγγίσεις στην πεζογραφία του”: Ο πρώτος τόμος της σειράς "Δυτικά της Πίνδου. Γραφές για λογοτέχνες" αφιερώνεται στο έργο του Χριστόφορου Μηλιώνη. Πρόκειται για έναν διηγηματογράφο του οποίου το έργο έχει βαθύρριζες σχέσεις με τον τόπο και την ιστορία. Το βίωμά του, που αποτελεί τη δεξαμενή της μυθοπλασίας του, λειτουργεί ως αφετηρία για ανάδειξη πτυχών της σχέσης του ατόμου με όσα τον ορίζουν. Ο Ηπειρώτης συγγραφέας αντιπροσωπεύει τη δημιουργική σχέση με τον τόπο, τη μνήμη και την πολιτισμική κληρονομιά. Πρόκειται για μια σχέση που μετασχηματίζεται σε αναζήτηση νέων εκφραστικών μέσων. Ο τόμος εισφέρει νέες οπτικές και φιλοδοξεί να ανατροφοδοτήσει τη συζήτηση για το έργο του Μηλιώνη. Συμμετέχουν δεκαεπτά συγγραφείς με δεκαοκτώ κείμενα. Συνδυάζεται η ωριμότητα και η μακρόχρονη και συνεχής παρουσία στην κριτική και τη μελέτη λογοτεχνικών κειμένων με νέους ερευνητές/τριες, που ήδη έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα ή διεκδικούν τη διατύπωση του δικού τους κριτικού λόγου με αξιομνημόνευτη αποτελεσματικότητα. Ο αφιερωματικός τόμος οργανώνεται γύρω από τρεις άξονες, οι οποίοι ασφαλώς έχουν εσωτερική επικοινωνία. Ο ένας είναι ο ρυθμός ως ψυχική διάθεση αλλά και ως αφηγηματική συνθήκη, όπως ορίζεται από το εξωτερικό περιβάλλον. Ένας δεύτερος άξονας είναι ο τόπος και η επιστροφή σ' αυτόν, ενσώματη ή μνημονική, που συχνά γίνεται ταξιδιωτική λογοτεχνία στο εσωτερικό ή το εξωτερικό ως τουρισμός. Ο τρίτος άξονας οργανώνεται πέριξ της κοινωνικής διάστασης (ανθρωπολογία της βίας, ετερότητα, κ.λπ). (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ
ΔΟΛΟΥ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
«Ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ»
ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΝΕΟΥ ΔΙΟΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Τα μέλη της Αδελφότητας Δολού της Ηπείρου «Ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ» καλούνται σε Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση για την ανάδειξη νέου Δ.Σ την Κυριακή 19-5-2024 από τις 11.00 πμ έως 1.00 μμ, στην πλατεία Καρύτση 2, Αθήνα, στον εξωτερικό χώρο του blessmefather.
Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει:
α) Εκλογή προέδρου Γενικής Συνέλευσης και εφορευτικής Επιτροπής
β) Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής
γ) Διοικητικός και Οικονομικός απολογισμός ΔΣ διετίας 2022-2024
δ) Εκλογές νέου Διοικητικού Συμβουλίου και εξελεγκτικής επιτροπής περιόδου 2024-2026
Η παρουσία όλων των μελών κρίνεται απαραίτητη!
για το Διοικητικό Συμβούλιο