Skip to content

Dolo.gr

  • Greek
Αρχική

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα του Δολού!  

dolo_anoixi

Αυτή η ιστοσελίδα αποτελεί πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολού Ιωαννίνων και έχει ως στόχο αρχικά την ευρύτερη δυνατή προβολή του χωριού μας, για να συμβάλλουμε με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια της διάδοσης και προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η ιστοσελίδα αποτελεί επίσης και ένα σημείο συνάντησης για όσους αγαπάνε αυτόν τον τόπο και βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης. Το Δολό μας χρειάζεται και το χρειαζόμαστε και εμείς! 

Τα cd του Συλλόγου:

1. Τα Πολυφωνικά ( περισσότερα )

2. Διπλό μουσικό (περισσότερα)

cd_001exofyllo_cd

Το πανηγύρι του Αγ. Χριστοφόρου στο Δολό Εκτύπωση E-mail

Γιορτάστηκε με μεγάλη επιτυχία ο εορτασμός του Αγίου Χριστοφόρου, πολιούχου του Δολού.

 

 

Ο καλός καιρός διευκόλυνε την προσέλευση των επισκεπτών (περίπου 40 τον αριθμό). Η άνοδος στο βουνό έγινε κατά γκρουπ, αφού σημείο αναχώρησης ήταν η πλατεία. Απολαμβάνοντας την εκπληκτική θέα, την ανεπανάληπτη εναλλαγή της φυσικής ομορφιάς και την καλή παρέα, η διαδρομή ήταν ευχάριστη, φθάνοντας στην κορυφή σε μία και μισή ώρα  περίπου (ανάλογα και με τον ρυθμό της ανάβασης και τον αριθμό των ενδιάμεσων στάσεων για ξεκούραση). Στο γραφικό εξωκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου, που βρίσκεται στην κορυφή του Κουτσόκρανου, ο παππά Φάνης από την Πωγωνιανή τέλεσε τη λειτουργία, καθώς και την αρτοκλασία (προσφορά, όπως κάθε χρόνο γίνεται, των χωριανών μας από την Αμερική).

ag_christof
artoclasia

Ακολούθησε το κέρασμα του λουκουμιού (για να μη ξεχνάμε και το έθιμο) και από τον εορτάζοντα Φόρη Κωσταρά το τσίπουρο, καπνιστό τυρί δικής του παραγωγής και λαχανόπιτα.

Στο προαύλιο του ξωκλησιού δημιουργήθηκε μια ευχάριστη νότα, με τις ανταλλαγές ευχών και χαιρετισμών και βέβαια με την καθιερωμένη πλέον αναμνηστική φωτογραφία.

proavlio_2
 proavlio

 

anamnistiki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η κάθοδος ήταν πλέον πιο εύκολη, αποθανατίζοντας την φωτογραφικά. Αξίζει να επισημανθεί η πολύ άρτια σήμανση ( με μεταλλικές πινακιδούλες, σε καίρια σημεία) που έχει γίνει στη διαδρομή από το χωριό μέχρι τον Άγιο Χριστόφορο, από τους δύο Ορειβατικούς Συλλόγους του Πωγωνίου και των Ιωαννίνων, στους οποίους αξίζουν συγχαρητήρια. Έτσι φέτος δεν θα δικαιολογούνταν κανείς αν έχανε το δρόμο !!

diadromi_1
diadromi_2
 diadromi_3  diadromi_4
 diadromi_5  simansi

agrioloyloyda

Στην είσοδο του χωριού, παραδοσιακά περίμεναν τους προσκυνητές, το δημοτικό συγκρότημα του Τάκη Λούκα και όσοι από τους χωριανούς και φίλους του Δολού δεν μπόρεσαν να ανηφορήσουν στο ξωκλήσι. Με τη συνοδεία των μουσικών συγκεντρωθήκαμε στο καφενείο, όπου άρχισε το γλέντι και ο χορός, που κράτησαν μέχρι το απόγευμα που άρχισε η βροχή. 

 

ypodoxi
pros_kafeneio
 kafeneio  horos_1
 horos_2  horos_3
 horos_5  horos_6

Δείτε τα σχετικά video:

Video Α΄(Υποδοχή στο χωριό)

Video B΄(Μουσική)

Video Γ΄(Κωνσταντής)

Video Δ΄(Γκάϊντα διπλή κ.α.)

Video E ΄(κυρά δασκάλα κ.α.)

Video ΣΤ΄(Ασημένια αλυσίδα)

Video Z΄ (Ξενητεμένο μου πουλί)

Video H ΄(Στου παπαά Λάμπρου)

Video Θ΄(Στης πικροδάφνης τον ανθό)

Video Ι΄(Σεβντάς κ.α.)

 

Ημερολόγιο

Τρίτη
22
Αυγούστου
Αγαθονίκου, Ανθούσης μάρτυρος, Αθανασίου οσίου

Ο Καιρός στο Δολό

 

Κάντε κλικ εδώ για αναλυτικά 

Χρήστες

Έχουμε 1 επισκέπτη online