Skip to content

Dolo.gr

 • Greek
Αρχική

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα του Δολού!  

dolo_anoixi

Αυτή η ιστοσελίδα αποτελεί πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολού Ιωαννίνων και έχει ως στόχο αρχικά την ευρύτερη δυνατή προβολή του χωριού μας, για να συμβάλλουμε με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια της διάδοσης και προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η ιστοσελίδα αποτελεί επίσης και ένα σημείο συνάντησης για όσους αγαπάνε αυτόν τον τόπο και βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης. Το Δολό μας χρειάζεται και το χρειαζόμαστε και εμείς! 

Τα cd του Συλλόγου:

1. Τα Πολυφωνικά ( περισσότερα )

2. Διπλό μουσικό (περισσότερα)

cd_001exofyllo_cd

Η κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολού Εκτύπωση E-mail

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολού Ιωαννίνων, πραγματοποίησε την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Η εκδήλωση έγινε στην καφετέρια “Piazza del Santo”, όπου οι χωριανοί μας συγκεντρωθήκανε σ’ ένα πολύ ζεστό και οικογενειακό κλίμα. Η προσέλευση των Δολιωτών ήταν πέραν του αναμενομένου τόσο από τα Γιάννενα όσο και από το Δολό (Βαγγέλης και Βασίλης Δάκας, Λευτέρης και Άννα Ζωΐδη και Πάνος Κούρος).

2

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιάννης Μποντίνης, αφού ευχαρίστησε όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ευχήθηκε για τη νέα χρονιά και αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της περσινής χρονιάς του Συλλόγου, καθώς επίσης και στους στόχους της τρέχουσας χρονιάς, λέγοντας:

giannis

Aγαπητοί  συγχωριανοί, φίλες και φίλοι του Συλλόγου μας

  Εκ μέρους του Δ.Σ, σας καλωσορίζω στην σημερινή μας συγκέντρωση και σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας.

Χαιρετίζω και ευχαριστώ  ιδιαίτερα τον λεβέντη πρόεδρό μας Βαγγέλη και τους  αγαπητούς μας μόνιμους κατοίκους του χωριού, Άννα, Λευτέρη και Πάνο  που ήρθαν από το χωριό να μας τιμήσουν.

 Εύχομαι ολόψυχα ο νέος χρόνος, να προσφέρει σε εσάς και στις οικογένειές σας υγεία, αγάπη, ευτυχία και κάθε καλό για τον τόπο  μας. 

Σε μια πραγματικά δύσκολη συγκυρία που δοκιμάζεται όσο ποτέ η πατρίδα μας, που έχει αλλάξει παντελώς και δραματικά το τοπίο της καθημερινότητάς μας, σε μια εποχή που ο Καλλικράτης δείχνει την άγρια όψη του στα μικρά και ανυπεράσπιστα χωριά μας, ο Σύλλογός μας είναι απαραίτητος όσο ποτέ άλλοτε,  και επιβάλλεται να είναι πιο δυνατός. Κάνω έκκληση σε  όλους σας, να είστε πιο κοντά στο Σύλλογο, να τον στηρίζετε με την παρουσία σας, γιατί το έχει πραγματικά ανάγκη.

Τώρα επί της ουσίας των πεπραγμένων,  και τηρουμένων των αναλογιών, θεωρούμε ότι το  2016 ήταν μια πετυχημένη χρονιά, με έντονη παρουσία του Συλλόγου μας.

 Αναλυτικότερα σας υπενθυμίζω τις δραστηριότητές μας .

 1. Συνεχίζομε αδιάλειπτα την έκδοση και κυκλοφορία της εφημερίδας μας  ‘ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ’ (φέτος  κλείνουμε τα ….33 χρόνια έκδοσης). 

  Παρά τις όποιες δυσκολίες, καθώς και τις αντιξοότητες τα ‘ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ’ έχουν διαγράψει μια εντυπωσιακή διαδρομή τόσο για την αντοχή τους μέσα στον χρόνο, όσο και για το πλούσιο υλικό που κάθε φορά φέρνουν στο φως. 

  Η έκδοσή τους δεν αποτελεί μια απλή διαδικασία ούτε πρόκειται βέβαια για μια απλή συνάθροιση ύλης. Είναι μια   προσπάθεια που απαιτεί αρκετή δουλειά.

  Όπως καλά γνωρίζετε τα θέματά της είναι τοπικά, αλλά και γενικότερου περιεχομένου και προβληματισμού. Και από τη θέση αυτή, καλούμε κάθε συμπατριώτη, να μας στέλνει την συνεργασία του.

  Δίνουμε σε όλους την ευκαιρία να εκφράσουν θέσεις και απόψεις και να συμμετέχουν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Αλλά δυστυχώς  ελάχιστοι ανταποκρίνονται και αυτό είναι το παράπονό μας. Ας είναι καλά οι τακτικοί μας συνεργάτες, ο Μήτσος με τον Κώστα Αναστασίου,  που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα της έκδοσης, και με τα γραφόμενά τους γεμίζουμε τις στήλες.

  Να γνωρίζετε, αγαπητοί μου, πως μόνο με τη βοήθειά σας τα ‘ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ’ μπορεί να συνεχίσουν αλλά και να γίνουν καλύτερα. Το αξίζουν και το δικαιούται το Δολό μας. 

  Επίσης με  τη συνεχή ενημέρωση της ιστοσελίδας μας στο  internet, όλοι οι Δολιώτες έχουν την δυνατότητα έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης  για όλα τα γεγονότα που συμβαίνουν στο χωριό και γενικότερα στην περιοχή μας.  

 2. Συνεχίσαμε επίσης το καθιερωμένο τραπέζι του Αυγούστου (το ΑΝΤΑΜΩΜΑ) που  κι εφέτος  ομολογουμένως είχε μεγάλη επιτυχία και μάλιστα  μας άφησε και κέρδη. Συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος, είχε νόστιμα και καλομαγειρεμένα φαγητά και στρωτό και ωραίο γλέντι.

 3. Πραγματοποιήσαμε  εκδήλωση τιμής στους δασκάλους μας.

  Με τη συμμετοχή  συλλόγου και μαθητών στις 16 του  Αυγούστου πραγματοποιήθηκε μια πολύ σεμνή τελετή με πολύ μεγάλη επιτυχία και απήχηση,  προς τιμή των δασκάλων του χωριού μας Παντελή Ζωίδη και Κώστα Κουκουλάρη.

 4. Θεατρικό δρώμενο από την ομάδα «ΟΒΙΡΑ» των νέων του Δολού.

  Επίσης τον Αύγουστο οι νέοι του Δολού με την υποστήριξη του Λάκη  Χρήστου και Βασίλη Παπαλαζάρου, παρουσίασαν μια καταπληκτική παράσταση με τίτλο ¨Μεταμορφώσεις¨ Οι νέοι μας κάθε χρόνο πρωτοτυπούν και εντυπωσιάζουν με τα δρώμενά τους.

  Τελευταία σχεδιάζομε την επανέκδοση του πολυφωνικού cd σε βελτιωμένη έκδοση. Παραμένει βέβαια ως έχει το cd με τα τραγούδια, αλλά θα προσθέσουμε κι ένα ένθετο, (όπως στο άλλο διπλό μουσικό cd), που θα περιλαμβάνει τους στοίχους των τραγουδιών και διάφορα σχετικά ενημερωτικά σχόλια. Μια ενδιαφέρουσα έκδοση που απαιτεί πάρα πολλή κόπο, χρόνο, μελέτη και καλλιτεχνική εργασία.

  Όλα αυτά τα ανέλαβε ο Λάκης (Χρήστου) σαν πιο ειδικός, με πείρα από το προηγούμενο cd. Έτσι έχουμε δεδομένη την επιτυχία του. Από σας περιμένομε να το υποστηρίξετε, και να το διαφημίσετε.

  Αυτά τα λίγα σε γενικές γραμμές  τα φέραμε   εις πέρας χάρις και στη δική σας συμβολή. Γι’ αυτό με την σημερινή  ευκαιρία να σας ευχαριστήσουμε θερμά που μας στηρίζετε.

  Εμείς από τη μεριά μας πιστεύω να συνεχίσουμε το έργο του Συλλόγου για το καλό του Δολού μας.

      Σας ευχαριστώ πολύ

   

  Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του χωριού, Βαγγέλης Δάκας, ο οποίος παίρνοντας το λόγο, «χαιρέτησε και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά. Ανέφερε πως όλοι οι χωριανοί μαζί με τους φορείς του χωριού,  σύλλογοι και Αδελφότητες, έχουμε  άριστη  συνεργασία, συζητάμε τα προβλήματα του χωριού και προσπαθούμε να βρίσκουμε την κατάλληλη και συμφέρουσα λύση.

   Έτσι βάφτηκε και συντηρήθηκε το σχολείο, επισκευάστηκε ο Άγιος Χριστόφορος με την οικονομική ενίσχυση της κ. Χριστίνας Μούστου, αντικαταστάθηκε ο κλαπείσας επιτάφιος της εκκλησίας, με την προσφορά του Γιάννη και Αλεξάνδρας Λάζου και γενικά διατηρούμε και προσέχουμε το χωριό μας  ώστε να βρίσκεται σε καλή κατάσταση.  ‘Όλα αυτά τα φέραμε εις πέρας χάρις στη δική σας συμμετοχή και βοήθεια. Γι΄ αυτό σας ευχαριστούμε πολύ. Ευχόμαστε  και σε περεταίρω συνεργασίες». 

   

  Στη συνέχεια ακολούθησε η κοπή της πίτας από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γιάννη Μποντίνη, ο οποίος αφού τους ευχήθηκε για καλή Χρονιά, ανακοίνωσε πως η πίτα, για μια ακόμη χρονιά είναι προσφορά του ζαχαροπλαστείου Chocolat (28ης Οκτωβρίου 38, Άλσος, Γιάννενα) της συγχωριανής μας Μαρίας Μπακόλα. Το δώρο, επίσης προσφορά του Κώστα Κωστούλα, ένα συλλεκτικό άλμπουμ, με σπάνιες φωτογρφίες του πρωτοπόρου φωτογράφου του Πωγωνίου, (καταγωγή από Βήσσανη) Γεωργίου Πανταζίδη. Ένα από τα καλύτερα βιβλία της «Πωγωνήσιας Βιβλιοθήκης του Κ. Κωστούλα. Ευχαριστούμε πολύ τους δωρητές.

  Το φλουρί της βασιλόπιτας έπεσε στον Ηρακλή Βραβορίτη.

  Η φετινή συμμετοχή χωριανών ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Γέμισε η αίθουσα από χαρούμενα πρόσωπα. Ανταμώσαμε με χωριανούς και συγγενείς,  ανασκαλίσαμε τα περασμένα, θυμηθήκαμε περιστατικά και ιστορίες από το χωριό,  ήπιαμε καφέ, φάγαμε γλυκά και βασιλόπιτα, ήπιαμε και τα ποτά μας και περάσαμε υπέροχα.  Συγχαρητήρια σε όλους τους  παρόντες, πρωταγωνιστές και μη και ευχόμαστε τέτοιες ευχάριστες συνάξεις να γίνονται συχνά πέρα από το έθιμο.

 5. Περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στο  https://dolo-gr.blogspot.gr/ .

 

Ημερολόγιο

Τετάρτη
16
Αυγούστου
Αγίου Μανδηλίου, Διομήδους, Αποστόλου και Σταματίου νεομαρτ.

Ο Καιρός στο Δολό

 

Κάντε κλικ εδώ για αναλυτικά 

Χρήστες

Έχουμε 1 επισκέπτη online