Skip to content

Dolo.gr

  • Greek
Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Επιτυχημένη η χθεσινή ημερίδα των Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων στο Δολό
Επιτυχημένη η χθεσινή ημερίδα των Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων στο Δολό Εκτύπωση E-mail

• Ανελέητα έχει χτυπήσει η οικονομική κρίση και η παρατεταμένη ύφεση την Ήπειρο, κάτι που μπορεί εύκολα κανείς να διαπιστώσει βλέποντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να… σέρνονται - εάν ακόμη δεν έχουν βάλει λουκέτο - και τις ελάχιστες βιομηχανίες που έχουν απομείνει να περνούν πολύ δύσκολες μέρες, προσπαθώντας να επιβιώσουν μέσα σ’ ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον!
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που η ανεργία στην περιοχή μας έχει χτυπήσει προ πολλού «κόκκινο» και οι νέοι αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς, για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην!
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα της απαισιοδοξίας λοιπόν, η μόνη διέξοδος, το μοναδικό «οχυρό» που παραμένει ακόμη όρθιο και μπορεί να αποτελέσει σωσίβιο για την Ήπειρο είναι η κτηνοτροφία. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει εγκαίρως και με ουσιαστικές παρεμβάσεις να στηριχθεί από την Πολιτεία, δίνοντας προτεραιότητα σ’ έναν κλάδο, ο οποίος έχει όλες τις προϋποθέσεις, ειδικά στην περιοχή μας, να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της τοπικής και όχι μόνο οικονομίας.

A

Απούσα η Πολιτεία!
Μέχρι σήμερα, δυστυχώς η Πολιτεία είναι απούσα, αφού αδυνατεί ακόμη και να ελέγξει τις αθρόες εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι τιμές παραγωγού, αλλά και να νοθεύεται η ελληνική αγορά, ενώ  ο αγροτο-κτηνοτροφικός κλάδος παραλύει από το βάρος της υπερφορολόγησης. 
Στην  άμεση ανάγκη στήριξης της Ελληνικής κτηνοτροφίας και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ελληνοποίησης αιγοπρόβειου γάλακτος αναφέρεταικαι  ο Γραμματέας ΠΕ της Ν.Δ., βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης Ευαγγ. Αποστόλου.
Όπως μεταξύ άλλων, αναφέρει: «με φορολόγηση από το πρώτο ευρώ από το 2015 με φορολογικό συντελεστή από 22% έως και 45%, με υπερδιπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, με τον ΦΠΑ στο 24%, με την κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου για αγροτική χρήση, με την τεράστια αύξηση των  τιμών  των ζωοτροφών, με το νέο φορολογικό – ασφαλιστικό των αγροτών-κτηνοτρόφων που σημαίνει τριπλασιασμό των εισφορών, η Κυβέρνηση οδηγεί τους κτηνοτρόφους σε μαρασμό και τον πρωτογενή τομέα σε πλήρη κατάρρευση και διάλυση».

Ημερίδα ουσίας!
Την ίδια ώρα όμως κι ενώ η Πολιτεία αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ευτυχώς διοργανώνονται, με ιδιωτική κυρίως πρωτοβουλία ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, που στόχο έχουν την ανάδειξη του κλάδου της κτηνοτροφίας.
Μια τέτοια πολύ επιτυχημένη επιστημονική ημερίδα, η οποία συγκέντρωσε κτηνοτρόφους από ολόκληρη την Ήπειρο και πλήθος κόσμου, διοργανώθηκε χθες στο ακριτικό Δολό Πωγωνίου από την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων και το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Ιωαννίνων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Θέμα της, η επεξεργασία του μαλλιού των προβάτων και στόχο είχε, μεταξύ άλλων, την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του μαλλιού που προέρχεται από εγχώριες φυλές προβάτων, την διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή μάλλινη χειροτεχνία, την εύρεση διεξόδων προώθησης του μαλλιού και των προϊόντων του τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική αγορά.  Είναι γνωστό ότι σε αρκετές προηγμένες χώρες στο εξωτερικό εξακολουθεί να θεωρείται δεδομένη η χρήση μάλλινων προϊόντων υψηλής ποιότητας και αισθητικής από εξειδικευμένες «ελίτ» αγορές. Ταυτόχρονα αξιοποιείται και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στη στρωματοποιία, στις μονώσεις κτιρίων, κλπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτυχία της όλης διοργάνωσης ήταν κυρίως τα βιωματικά εργαστήρια (από το κούρεμα των προβάτων, μέχρι τον αργαλειό) που στήθηκαν στο αγρόκτημα Κωσταρά, όπου και φιλοξενήθηκε η εκδήλωση, και που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πολλά παιδιά και να δουν από κοντά την τέχνη του μαλλιού. Παράλληλα λειτουργούσαν εκθέσεις: Παραδοσιακών & Σύγχρονων Χειροτεχνημάτων, Εργαλείων & Μηχανημάτων, Φωτογραφιών και Βιβλίων που σχετίζονται με την παραδοσιακή κτηνοτροφία, την επεξεργασία του μαλλιού και τα προϊόντα του.

Καταξιωμένοι ομιλητές 
Στην επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Το μαλλί των προβάτων από την παραδοσιακή στη σύγχρονη κοινωνία», παρουσιάστηκαν ομιλίες σχετικές με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μαλλιού των δύο εγχώριων φυλών προβάτων της Ηπείρου, καθώς η παραδοσιακή χρήση του μαλλιού, όπως και οι μελλοντικές προοπτικές αξιοποίησής του. Καταξιωμένους ομιλητές ανέλυσαν το πολυπλευρο αυτό θέμα, όπως η Γεωπόνος – Ζωοτέχνης Δρ Μερόπη Νικολάου, ο Επίκουρος Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπ. Ιωαννίνων Στέφανος Τσόδουλος, η τ. Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χειροτεχνίας Έλενα Αβέρωφ, η Λέκτορας του Γεωπονικού Πανεπ. Αθηνών Παναγιώτα Κουτσούλη και ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπ. Αθηνών Ιωσήφ Μπιζέλης. 
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, (ο οποίος συνοδεύονταν από την Αντιδήμαρχο και υπεύθυνο για θέματα κτηνοτροφίας Νίκο Γαλίτση), ο βουλευτής Ιωαννίων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, το «παρών» έδωσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ενώ ο δραστήριος Πρόεδρος των Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Γιάννης Δεκόλης καλωσόρισε τους εκατοντάδες επισκέπτες που συμμετείχαν στην Ημερίδα. 

A1

Η πρώτη λοιπόν… απόπειρα μιας ουσιαστικής εκδήλωσης, στην οποία συμμετείχε πλήθος κτηνοτρόφων, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Οι οικοδεσπότες Χριστόφορος και Μαριάννα Κωσταρά, οι οποίοι μετέχουν και στην Διοίκηση της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων, παίρνουν «άριστα» στο κομμάτι της φιλοξενίας, εκφράζοντας την ελπίδα τέτοιου είδους στοχευμένες πρωτοβουλίες για τους ανθρώπους της υπαίθρου να είναι πιο πολλές…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Στο  http://vostiniotis.blogspot.gr  και στο https://dolo-gr.blogspot.gr/ μπορείτε να δείτε τα σχετικά βίντεο από την εκδήλωση.

 

Ημερολόγιο

Τρίτη
22
Αυγούστου
Αγαθονίκου, Ανθούσης μάρτυρος, Αθανασίου οσίου

Χρήστες

Έχουμε 1 επισκέπτη online